06:04 24 ΝΟΕΜΒΡΙΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 10
Βρείτε μας

Περίπου 1.000 ετών χρυσά νομίσματα ανακαλύφθηκαν στην πλατεία του δυτικού τείχους, στην παλιά πόλη της Ιερουσαλήμ.

Πριν από περίπου δύο μήνες, βρέθηκε μια μικρή κεραμική κανάτα κατά τη διάρκεια ανασκαφής για την εγκατάσταση ενός ανελκυστήρα που θα διευκόλυνε την πρόσβαση της εβραϊκής συνοικίας στην πλατεία του δυτικού τείχους, όπως ανέφερε το Haaretz.

Λίγες βδομάδες αργότερα, ο αρχαιολόγος Ντέιβιντ Γκέλμαν ανακάλυψε τέσσερα χρυσά νομίσματα σε άριστη κατάσταση, αφαιρώντας λίγο χώμα από το εσωτερικό του δοχείου.

Μια ανάλυση του αρχαιολογικού θησαυρού έδειξε ότι χρονολογείται από τα τέλη του 940 έως το 970 μ.Χ. Δηλαδή, την πρώιμη ισλαμική εποχή.

Δύο από τα νομίσματα είναι χρυσά δηνάρια που κόπηκαν στην πόλη Ράμλα υπό την κυβέρνηση του Χαλίφη Αλ Μουτί και του περιφερειακού κυβερνήτη του, Αμπούλ-Κασμίμ Ούνουιρ μπιν αλ-Ιχσίντ. Τα άλλα δύο νομίσματα κόπηκαν στο Κάιρο από το Χαλιφάτο των Φατιμίδων.

Σύμφωνα με τον Ρόμπερτ Κουλ, έναν εμπειρογνώμονα αρχαίων νομισμάτων που ανέλυσε το εύρημα, τα δηνάρια αντικατοπτρίζουν την αλλαγή στην πολιτική και ιστορική δύναμη μεταξύ των δύο μουσουλμανικών δυναστειών που κυβερνούσαν την Ιερουσαλήμ εκείνη την εποχή.

Αρχαία νομίσματα στην Ιερουσαλήμ
© Φωτογραφία : Facebook / Israel Antiques Authority
Αρχαία νομίσματα στην Ιερουσαλήμ
Νομίσματα στην Ιερουσαλήμ
© Φωτογραφία : Facebook / Israel Antiques Authority
Νομίσματα στην Ιερουσαλήμ
Tags:
Ισραήλ, Ιερουσαλήμ, αρχαία
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK