09:29 29 ΝΟΕΜΒΡΙΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
Εμβόλιο κορονοϊού (529)
0 14
Βρείτε μας

Κρίσιμα ερωτήματα μείζονος σημασίας παραμένουν αναπάντητα μετά την ανακοίνωση της Pfizer ότι το εμβόλιό της έχει αποτελεσματικότητα 90% κατά του κορονοϊού.

Μπορεί η ανακοίνωση της Pfizer ότι το εμβόλιό της κατά του κορονοϊού έχει αποτελεσματικότητα 90%, να αποτέλεσε την αφορμή ώστε να πάρουν οι παγκόσμιες αγορές την ανάσα που τόσο λαχταρούσαν εν μέσω πανδημίας και το διαδίκτυο… φωτιά από μηνύματα αισιοδοξίας, ωστόσο μια σειρά από κρίσιμα ερωτήματα εξακολουθούν να αναζητούν απαντήσεις.

Και πώς όχι, αφού σε ό,τι έχει να κάνει με την παγκόσμια Υγεία, κάτι που εκ πρώτης όψεως μοιάζει με πανάκεια, θα πρέπει αδιαμφισβήτητα να καλύπτεται από ένα πέπλο διαφάνειας σε όλα τα επίπεδα.

Τη Δευτέρα, η αμερικανική φαρμακοβιομηχανία Pfizer και ο Γερμανός συνεργάτης της BioNTech ανακοίνωσαν την «προσωρινή ανάλυση» μιας έρευνας στην οποία συμμετείχαν 43.538 άτομα λαμβάνοντας το εμβόλιο σε δύο δόσεις, βάσει της οποίας η αποτελεσματικότητα για την πρόληψη της COVID-19 ανήλθε στο 90%.

Μόλις ωστόσο 94 περιπτώσεις της νόσου παρατηρήθηκαν στη μεγάλης κλίμακας δοκιμή, με τις πρώιμες ενδείξεις να δείχνουν ότι η πλάστιγγα της καταπολέμησης του κορονοϊού μπορεί επιτέλους να γείρει υπέρ της ανθρωπότητας. Υπενθυμίζεται πάντως ότι και το εμβόλιο Sputnik V της Ρωσίας είχε ήδη πετύχει παρόμοια ποσοστά αποτελεσματικότητας.

Με όλες ωστόσο τις εξελίξεις στην αγορά, την αέναη «καταιγίδα» ειδήσεων και τα πολιτικά μηνύματα σχετικά με το εμβόλιο, οι επιφυλάξεις, οι ανησυχίες και τα ερωτήματα παραμένουν.

Δεν γνωρίζουμε ακόμα εάν το εμβόλιο της Pfizer αποτρέπει εντελώς τη μόλυνση ή αν οι ασυμπτωματικοί φορείς ενδέχεται να εξακολουθούν να προκαλούν ανησυχία τα επόμενα χρόνια.

Η έρευνα ήταν επίσης περιορισμένης εμβέλειας, εξετάζοντας μόνο εάν υπήρχαν λιγότερες περιπτώσεις συμπτωματικών COVID-19 μεταξύ όσων εμβολιάστηκαν απ' όσους έλαβαν το φάρμακο placebo.

Ως εκ τούτου, χωρίς αυτές τις πληροφορίες, είναι αδύνατο να γνωρίζουμε εάν το συγκεκριμένο εμβόλιο θα ήταν ικανό να σταματήσει την πανδημία ή απλώς να την «επηρεάσει» επιδερμικά.

Η μελέτη επίσης δεν έκανε διάκριση ούτε μεταξύ της σοβαρότητας των περιπτώσεων COVID-19, ούτε μεταξύ των συμμετεχόντων, ενώ δεν παρείχε δημογραφικές πληροφορίες για εκείνους που αρρώστησαν, οπότε δεν γνωρίζουμε ακόμα εάν ο εμβολιασμένος μπορεί να αρρωστήσει βαριά ή απλά να έχει ήπια συμπτώματα.

Παράλληλα, δεν δόθηκαν πληροφορίες σχετικά με τη συχνότητα ή τη σοβαρότητα των παρενεργειών, αλλά ούτε και κοινοποιήθηκαν βασικές λεπτομέρειες σχετικά με το «προφίλ ασφάλειας» του εμβολίου.

Επιπλέον, δεν υπήρχε διάκριση των δεδομένων μεταξύ διαφορετικών υποομάδων, οπότε παραμένει μυστήριο και ασαφές εάν οι ομάδες υψηλού κινδύνου θα επωφεληθούν πραγματικά από το εμβόλιο ή ενδέχεται να απαιτούνται επιπλέον στοχευμένα μέτρα, όπως lockdown, για την προστασία των ηλικιωμένων ή των ανοσοκατασταλμένων ατόμων.

Το δελτίο Τύπου της Pfizer δεν περιείχε επίσης στοιχεία σχετικά με τον αριθμό των συμμετεχόντων που αρρώστησαν από το εμβόλιο σε σχέση με εκείνους που έλαβαν το φάρμακο placebo.

Αυτά τα δεδομένα αναμένεται να γνωστοποιηθούν «τις επόμενες εβδομάδες», σύμφωνα με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Pfizer, Άλμπερτ Μπουλά, καθώς αυτά τα ερωτήματα, και πολλά άλλα, θα πρέπει να απαντηθούν προκειμένου να ξεπεραστεί η δυσπιστία και η καχυποψία των πολιτών ενάντια στα εμβόλια για τον κορονοϊό.

Οι μισοί δεν θα εμβολιαστούν

Παίρνοντας τις ΗΠΑ ως παράδειγμα, σύμφωνα με μια έρευνα, περίπου το 62% των Αμερικανών ανησυχούν ότι η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων θα «εγκρίνει βιαστικά» τα εμβόλια, ενώ μόλις το 21% των ερωτηθέντων ισχυρίστηκαν ότι «θα εμβολιαστούν σίγουρα», με το 49% να απαντά ότι πιθανότατα ή σίγουρα δεν θα εμβολιαστεί.

Όλα αυτά εγείρουν έντονες ανησυχίες ότι δεν θα ληφθεί επαρκώς υπόψη, τόσο η ασφάλεια όσο και η αποτελεσματικότητα του εμβολίου, δεδομένου του τι διακυβεύεται πολιτικά και οικονομικά όταν στο τραπέζι «πέφτει» η πιθανότητα ενός μέλλοντος χωρίς COVID-19.

Ορισμένοι μάλιστα, όπως ο διευθυντής Βιοτεχνολογίας των ΗΠΑ και εμπειρογνώμονας μολυσματικών ασθενειών, William Haseltine, ισχυρίζονται ότι τέτοιες ανακοινώσεις από κατασκευαστές εμβολίων «αποτελούν ανεπαρκή διαβεβαίωση», ενώ «είναι γεμάτες τρύπες όσο το ελβετικό τυρί». Ζητούν, δε, πρόσβαση σε δεδομένα και ανεξάρτητη αξιολόγηση, προκειμένου τα υποψήφια εμβόλια, συμπεριλαμβανομένου αυτού της Pfizer-BioNTech, να κερδίσουν την εμπιστοσύνη του κόσμου.

​Η ΕΕ θα υπογράψει συμβόλαιο με τις Pfizer και BioNTech

Την ίδια ώρα, η Ευρωπαϊκή Ένωση πάντως, φέρεται να έχει ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις με την αμερικανική Pfizer και την γερμανική BioNTech, σκοπεύοντας «τις προσεχείς ημέρες» να υπογράψει συμβόλαιο για την αγορά 300 εκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου τους κατά της COVID-19, όπως ανακοίνωσε στους δημοσιογράφους η ευρωπαία επίτροπος Υγείας Στέλλα Κυριακίδου.

«Η συμφωνία θα εγκριθεί πιστεύω την Τετάρτη από το Σώμα των Επιτρόπων και θα ακολουθήσουν διαδικασίες για τρεις ή τέσσερις ημέρες ώστε να εξασφαλίσουμε το πράσινο φως των κρατών μελών και στη συνέχεια θα υπογράψουμε» εξήγησε η Ευρωπαία επίτροπος.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε φθάσει σε προκαταρκτική συμφωνία το Σεπτέμβριο με τις δύο εταιρείες για την προ-παραγγελία 200 εκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου τους, με επιλογή για την προμήθεια επιπλέον 100 εκατομμύρια δόσεων.

«Η Επιτροπή θα πρέπει να αποφασίσει την Τετάρτη εάν αποδέχεται ή όχι την συμφωνία που βρίσκεται στο τραπέζι και αυτή στη συνέχεια θα σταλεί στα κράτη-μέλη, τα οποία θα αποφασίσουν τι ποσότητες θέλουν να αγοράσουν με βάση το συμβόλαιο που υπέγραψε η Ευρωπαϊκή Ένωση» διευκρίνισε η εκπρόσωπος της Κομισιόν, προσθέτοντας: «Μόνο με το τέλος αυτής της διαδικασίας θα έχουν όλα ολοκληρωθεί. Η αυριανή απόφαση είναι σημαντική για τον καθορισμό των  συνθηκών υπό τις οποίες τα κράτη θα μπορούν να αγοράσουν το εμβόλιο».

Σύμφωνα μάλιστα με τη Στέλλα Κυριακίδου, υπάρχει ήδη σχέδιο κατανομής των διαθέσιμων δόσεων με βάση τον πληθυσμό κάθε χώρας.

Υπενθυμίζεται ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ήδη υπογράψει τρία συμβόλαια για την προ-παραγγελία εμβολίων που βρίσκονται υπό παρασκευή: με τη σουηδοβρετανική AstraZeneca και την αμερικανική Johnson & Johnson (μέχρι 400 εκατομμύρια δόσεις από την καθεμία), καθώς και με τη γαλλοβρετανική Sanofi-GSK (μέχρι 300 εκατομμύρια δόσεις).

Εκτός των BioNTech-Pfizer, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει κλείσει προκαταρκτικές συμφωνίες με τη γερμανική CureVac και την αμερικανική Moderna.

«Θα έχουμε πιθανότατα ένα χαρτοφυλάκιο έξι υποσχόμενων υποψηφίων [...] ένα διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο αυξάνει τις πιθανότητες να έχουμε πρόσβαση σε ένα αποτελεσματικό και ασφαλές εμβόλιο» σχολίασε χαρακτηριστικά η Στέλλα Κυριακίδου.

Ευρωπαϊκή πηγή δήλωσε εξάλλου ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένει ότι ένα εμβόλιο θα είναι διαθέσιμο στην αρχή του 2021».

Θέμα:
Εμβόλιο κορονοϊού (529)
Tags:
Sputnik V, Pfizer, εμβόλιο, εμβολιασμός, κορονοϊός
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK