13:14 29 ΝΟΕΜΒΡΙΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
Ναγκόρνο-Καραμπάχ: Νέα ανάφλεξη μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν (284)
0 10
Βρείτε μας

Για τους λόγους που οδήγησαν τη χώρα του σε μια ειρηνευτική συμφωνία στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, μίλησε ο πρωθυπουργός της Αρμενίας Νικολ Πασινιάν.

Η νέα συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, η οποία προοριζόταν να θέσει τέρμα στον πόλεμο στη μη αναγνωρισμένη Δημοκρατία του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, βοήθησε να διατηρήσει αυτό που κινδύνευε να χάσει το Καραμπάχ, δήλωσε την Τετάρτη ο πρωθυπουργός της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν.

«Αυτό το έγγραφο εξασφάλισε αυτό που θα μπορούσαμε να χάσουμε, σύμφωνα με στρατιωτικές εκτιμήσεις και άλλες εκτιμήσεις. Σε μια κατάσταση που το Στεπανακέρτ έγινε απροστάτευτο, υπήρχε μεγάλη πιθανότητα να χάσουμε το Στεπανακέρτ, Μαρτούνι και Ασκεράν εάν συνεχίζονταν οι μάχες, αφότου περικυκλώνονταν αμυντικές περιοχές και χιλιάδες στρατιώτες. Αυτό θα οδηγούσε σε πλήρη κατάρρευση και η απόφαση λήφθηκε λαμβάνοντας υπόψη ακριβώς αυτές τις εκτιμήσεις» δήλωσε ο Πασινιάν σε διάγγελμα που δημοσίευσε στο Facebook.

Το Γενικό Επιτελείο της Αρμενίας διαμαρτυρήθηκε για την εξάντληση των πόρων, με τους πολιτικούς ηγέτες να εκφράζουν ανησυχίες, πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Η Αρμενία είχε κάνει δύο προσπάθειες να ανακτήσει τον έλεγχο στη Σούσα, υπενθύμισε ο Αρμένιος Πρόεδρος. 

«Μία από τις προσπάθειες απέτυχε. Στη δεύτερη προσπάθεια, μια αρμενική μονάδα κατάφερε να μπει στην πόλη και οι διαφορές στις απόψεις σχετικά με τον έλεγχο της Σούσα σχετίζονται ακριβώς με τις δραστηριότητες αυτής της μονάδας εκεί» εξήγησε ο Πασινιάν.

Η νέα σύρραξη στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ

Η κατάσταση στην περιοχή κλιμακώθηκε στις 27 Σεπτεμβρίου, όταν το Αζερμπαϊτζάν και η Αρμενία αλληλοκατηγορήθηκαν για κλιμάκωση της έντασης.

Στην Αρμενία επιβλήθηκε στρατιωτικός νόμος και γενική επιστράτευση και έτσι οι άνδρες από 18 έως 55 ετών απαγορεύτηκε να εγκαταλείψουν τη χώρα.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν επέβαλε απαγόρευση κυκλοφορίας, μερικό στρατιωτικό νόμο σε συγκεκριμένες πόλεις και περιοχές, καθώς και μερική επιστράτευση.

Οι ηγέτες της Ρωσίας, των ΗΠΑ και της Γαλλίας που είναι συμπρόεδροι της Ομάδας του Μινσκ υπό τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) κάλεσαν σε άμεση κατάπαυση του πυρός και συνέχιση των διαβουλεύσεων χωρίς προϋποθέσεις.

Η διαμεσολάβηση της Ρωσίας για την εκεχειρία

Ύστερα από 10 ώρες διαπραγματεύσεων στη Μόσχα, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, έκανε γνωστό, το Σάββατο ότι η Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν συμφώνησαν για κατάπαυση του πυρός στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ από τις 10 Οκτωβρίου καθώς και για ανταλλαγή κρατουμένων και νεκρών.

«Ανακοινώθηκε κατάπαυση του πυρός, από τις 12:00 [11:00 ώρα Ελλάδας] της 10ης Οκτωβρίου 2020, για ανθρωπιστικούς λόγους με σκοπό την ανταλλαγή αιχμαλώτων πολέμου και άλλων κρατουμένων, καθώς και νεκρών, σύμφωνα με τα κριτήρια της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού» υπογραμμιζόταν στη σχετική ανακοίνωση.

Παράλληλα, σύμφωνα με την ανακοίνωση, το Αζερμπαϊτζάν και η Αρμενία συμφώνησαν να αρχίσουν «ουσιαστικές συνομιλίες» σχετικά με τη σύγκρουση στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

«Η Δημοκρατία του Αζερμπαϊτζάν και η Δημοκρατία της Αρμενίας, με τη διαμεσολάβηση των συμπροέδρων του ΟΑΣΕ και την Ομάδα του Μινσκ βάσει των αρχών του διακανονισμού, αρχίζουν ουσιαστικές διαπραγματεύσεις με στόχο την επίτευξη ειρηνικής διευθέτησης το συντομότερο δυνατόν» δήλωσε ο Λαβρόφ.
Επιπλέον, η ανακοίνωση ανέφερε ότι οι δύο πλευρές έχουν δεσμευτεί να διατηρήσουν αμετάβλητη τη μορφή των συνομιλιών για το Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Ωστόσο, τόσο η Αρμενία όσο και το Αζερμπαϊτζάν αλληλοκατηγορήθηκαν για παραβίαση της εκεχειρίας μέχρι και τη σύναψη της συγκεκριμένης ειρηνευτικής συμφωνίας.

Θέμα:
Ναγκόρνο-Καραμπάχ: Νέα ανάφλεξη μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν (284)
Tags:
Αζερμπαϊτζάν, Ρωσία, συμφωνία, Αρμενία, Ναγκόρνο-Καραμπάχ, Νικόλ Πασινιάν
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK