00:23 06 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
COVID-19 Ελλάδα (1980)
0 13
Βρείτε μας

Σε επαγρύπνηση βρίσκονται οι υγειονομικές αρχές σε όλη την Ευρώπη αλλά και τη χώρα μας, μετά τα κρούσματα κορονοϊού σε μινκ στη Δανία.

Aξιωματούχοι στον τομέα της υγείας από όλο τον κόσμο, σήμαναν συναγερμό για δυνητικό κίνδυνο αφότου η Δανία την περασμένη εβδομάδα έβαλε εμπρός ένα σχέδιο για θανάτωση 17 εκατομμυρίων βιζόν (μινκ), υποστηρίζοντας ότι ένα μεταλλαγμένο στέλεχος του κορονοϊού θα μπορούσε να μεταδοθεί στον άνθρωπο και να μπλοκάρει τα μελλοντικά εμβόλια κατά της COVID-19.

Ο κορονοϊός εκτιμάται ότι μεταπήδησε για πρώτη φορά στους ανθρώπους από ζώα στην Κίνα, πιθανώς μέσω νυχτερίδων ή άλλου ζώου που πωλούνταν σε αγορά στη Γουχάν, με πολλά ερωτήματα, ωστόσο, να παραμένουν αναπάντητα.

Οι εκτιμήσεις των επιστημόνων

Ωστόσο, κάποιοι επιστήμονες δεν είναι πεπεισμένοι ότι ο κίνδυνος είναι τόσο μεγάλος και περιμένουν περισσότερα αποδεικτικά στοιχεία.

«Εύχομαι πραγματικά να σταματήσει η τάση της επιστήμης μέσω δελτίων Τύπου» σχολίασε η Angela Rasmussen, ιολόγος στο Πανεπιστήμιο της Κολούμπια στη Νέα Υόρκη, σύμφωνα με το AFP.

«Δεν υπάρχει κανένας λόγος για τον οποίο δεν ήταν δυνατός ο διαμοιρασμός των γονιδιωματικών δεδομένων, κάτι που θα επέτρεπε στην επιστημονική κοινότητα να αξιολογήσει αυτούς τους ισχυρισμούς» πρόσθεσε.

Ιοί όπως αυτός μεταβάλλονται συνεχώς και οι νέες μεταλλάξεις δεν είναι απαραίτητα χειρότερες από τις προηγούμενες.

Μέχρι στιγμής, καμία μελέτη δεν έδειξε ότι οι νεότερες μεταλλάξεις του SARS-Cov-2 είναι πιο μεταδοτικές ή επικίνδυνες από τις προηγούμενες.

Η μόλυνση μέσω των μινκ δεν είναι καινούρια, με κτηνοτρόφους σε πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ολλανδίας, της Ισπανίας, της Σουηδίας και των Ηνωμένων Πολιτειών να έχουν αναφέρει τέτοια κρούσματα.

Η Δανία, ωστόσο, υπήρξε συγκεκριμένη ως προς την περιγραφή του τρόπου με τον οποίο το διαφορετικό στέλεχος του ιού μεταπήδησε από το μινκ στον άνθρωπο.

«Σύμφωνα με πληροφορίες από τις δανέζικες αρχές, αυτός ο ιός δεν είναι ούτε πιο παθογόνος ούτε πιο μολυσματικός» δήλωσε ο ειδικός Gilles Salvat του γαλλικού υγειονομικού φορέα Anses στο AFP.

Υπάρχει όμως ανησυχία ότι μια παραλλαγή μπορεί να «εμφανίζεται σαν δεύτερος ιός και εξαπλώνεται στον πληθυσμό», σημείωσε.

«Η ανάπτυξη ενός εμβολίου για ένα στέλεχος είναι ήδη περίπλοκη και αν πρέπει να το κάνουμε για δύο, τέσσερα ή έξι στελέχη, είναι ακόμη πιο περίπλοκη» τόνισε ο ειδικός.

Εκτιμά δε ότι η απόφαση για σφαγή των μινκ στη Δανία αποτελεί μέτρο προφύλαξης.

Η Δανία κάνει πίσω στην απόφασή της

Η κυβέρνηση της Δανίας έκανε πίσω στην απόφασή της να σκοτώσει όλα τα εκτρεφόμενα μινκ στη χώρα, κάτι που θα οδηγούσε σε λουκέτο τη βιομηχανία γούνας στη χώρα με τη σφαγή έως και 17 εκατομμυρίων ζώων.

Σύμφωνα με τα νέα δεδομένα, η κυβέρνηση δεν είχε νομική βάση να διατάξει τη σφαγή όλων των βιζόν, και θα μπορούσε να ζητήσει κάτι σχετικό μόνο για τα εκτροφεία με κρούσματα ή σε ακτίνα οκτώ χιλιομέτρων, στη λεγόμενη ζώνη ασφαλείας.

Να σημειωθεί πως οι αρχές μπορούν μόνο να διατάξουν τους εκτροφείς να προχωρήσουν στη σφαγή.

Η πρωθυπουργός Μέτε Φρεντέρικσεν παραδέχθηκε ότι δεν υπήρχε νομική στήριξη στην απόφαση αυτή και ζήτησε συγγνώμη για τη σύγχυση που προκλήθηκε.

«Είναι αυτονόητο ότι πρέπει να υπάρχει νομική βάση. Δεν υπήρχε και το μετανιώνω» είπε η ίδια, σύμφωνα με το TV2. 

Η πρωθυπουργός δέχθηκε σκληρή κριτική μετά την απόφαση για τη μαζική σφαγή που θα μπορούσε να εκθρονίσει τη Δανία ως τον μεγαλύτερο παραγωγό γούνας βιζόν στον κόσμο και να θέσει σε κίνδυνο ολόκληρη τη βιομηχανία.

Σε επιφυλακή οι αρχές και στην Ελλάδα

Σε επαγρύπνηση είναι και οι κτηνιατρικές υπηρεσίες στη Δυτική Μακεδονία μετά τη σχετική ανακοίνωση από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για κρούσματα σε μινκ και σε άλλες σε χώρες της Ευρώπης.

Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα στην περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, όπου λειτουργούν 90 φάρμες κυρίως σε Κοζάνη και Καστοριά στις οποίες εκτρέφονται περίπου ένα εκατομμύριο γουνοφόρα ζώα, αφού δεν βρέθηκε κανένα θετικό κρούσμα, ούτε στο προσωπικό ούτε στα βιζόν.

Όπως τόνισε μιλώντας στην ΕΡΤ ο Διευθυντής της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας Κοζάνης Σωκράτης Ηλιάδης, οι έλεγχοι είναι ενδελεχείς από την άνοιξη μόλις εμφανίστηκε η πανδημία.

Σύμφωνα με την εντεταλμένη σύμβουλο στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, Κτηνίατρο Κατερίνα Δαδαμόγια, την οποία επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ εκτός των αυστηρών μέτρων βιοασφάλειας στις φάρμες, έχει συσταθεί και μια άτυπη ομάδα εργασίας από Κτηνιάτρους με δύο Έλληνες και έναν Δανό που παρακολουθούν από κοντά τις φάρμες.

Ο υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων του Πανελληνίου Συλλόγου Εκτροφέων γουνοφόρων ζώων Μίλτος Καρακουλάκης τόνισε ότι όλοι όσοι βρίσκονται στην πρώτη γραμμή εκτροφής των μινκ από τον περασμένο Φεβρουάριο τηρούν όλα τα πρωτοκόλλα προφύλαξης, ενώ μέχρι σήμερα δεν υπήρξε κανένα κρούσμα.

Επίσης, καθώς ο Νοέμβριος είναι ο μήνας παραγωγής των δερμάτων, σε όλες τις φάρμες γίνεται αιματολογικός έλεγχος πριν προχωρήσουν στη σφαγή των ζώων.

Θέμα:
COVID-19 Ελλάδα (1980)
Tags:
βιζόν, ιός, μετάλλαξη, κρούσματα, Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, επιστήμονες, κορονοϊός, Ελλάδα, Δανία, μινκ
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK