16:48 24 ΝΟΕΜΒΡΙΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 10
Βρείτε μας

Οι συντάκτες της έκθεσης αναφέρουν την κλιμάκωση του ανταγωνισμού μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών, της Ρωσίας και της Κίνας ως πιθανή αιτία της σύγκρουσης.

Ο κόσμος αντιμετωπίζει την απειλή ενός νέου παγκόσμιου πολέμου, σύμφωνα με μια έκθεση τσεχικών στρατιωτικών υπηρεσιών πληροφορίας του 2019, που δημοσιεύτηκε στον ιστότοπό της στις 10 Νοεμβρίου. Μάλιστα, σύμφωνα με τους αναλυτές, η παγκόσμια σύγκρουση βρίσκεται επί του παρόντος «στο πρώτο της στάδιο».

Οι συντάκτες της έκθεσης σημειώνουν ότι μια παγκόσμια στρατιωτική σύγκρουση θα μπορούσε να ξεσπάσει καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ρωσία και η Κίνα ανταγωνίζονται κι έχουν το πάνω χέρι στην παγκόσμια σκακιέρα. Η έκθεση σημειώνει επίσης την αισθητή μείωση της σημασίας του διεθνούς δικαίου στις διεθνείς σχέσεις.

Ενώ η τρέχουσα παγκόσμια τάξη αμφισβητείται, παραβλέπεται σταδιακά και ο ειρηνικός διάλογος ως μέσο επίλυσης των διαφορών. Στο πλαίσιο αυτό, οδεύουμε προς μια επικίνδυνη κλιμάκωση των εντάσεων, λένε οι αναλυτές.

Η έκθεση έρχεται λίγο μετά από αυτήν του «Νational Interest» όπου εκτιμάτο το ενδεχόμενο μιας πιθανής στρατιωτικής σύγκρουσης ανάμεσα στη Ρωσία και το ΝΑΤΟ.

Σύμφωνα με στρατιωτικούς αναλυτές που επικαλείται ο Κρις Όσμπορν, πρώην εμπειρογνώμονας του Πενταγώνου, ενώ η Ρωσία στάθηκε ικανή μέχρι σήμερα να αναχαιτίσει το ΝΑΤΟ, ορισμένες αναλύσεις της σημερινής κατάστασης του ρωσικού στρατού αμφισβητούν τη δυνατότητα της Μόσχας να αποτελέσει μια πραγματική στρατιωτική πρόκληση για τη Βορειοατλαντική συμμαχία. Αυτό το συμπέρασμα από ειδικούς βασίστηκε στο μέγεθος του στρατού του ΝΑΤΟ, τη δύναμη πυρός, την υπεροχή στον αέρα και γενικότερα τη στρατιωτική τεχνολογία.

Ωστόσο, ορισμένοι εμπειρογνώμονες και αναλυτές του Πενταγώνου έχουν εκφράσει την έντονη ανησυχία τους για το εάν η δομή δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην Ανατολική Ευρώπη θα ήταν αρκετά σημαντική για να αποτρέψει τη Ρωσία από μια «πιθανή εισβολή στην Ανατολική Ευρώπη».

Tags:
απειλή, Τσεχία, πόλεμος
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK