04:44 05 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
Ναγκόρνο-Καραμπάχ: Νέα ανάφλεξη μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν (288)
0 03
Βρείτε μας

«Νικητής» στη σύρραξη στην περιοχή του Ναγκόρνο-Καραμπάχ δηλώνει ο Πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίγιεφ, μετά τη σχετική συμφωνία.

Ο Πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίγιεφ ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι ο πόλεμος στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ τελείωσε και το Μπακού τον κέρδισε. 

«Αγαπητοί στρατιώτες, ο πόλεμος του λαού μας έχει τελειώσει. Το Αζερμπαϊτζάν έχει εξασφαλίσει μια νίκη, έχουμε απελευθερώσει τα εδάφη μας από την κατοχή, έχουμε διώξει τους καταληψίες από τα εδάφη μας», δήλωσε ο Αλίγιεφ στο στρατό του Αζερμπαϊτζάν, όπως μεταδόθηκε από την εθνική τηλεόραση.

Το Μπακού αναμένεται να χρησιμοποιήσει τη βοήθεια διεθνών εμπειρογνωμόνων για να αξιολογήσει τη ζημία που υπέστη η περιοχή κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης, πρόσθεσε ο υπουργός.

«Ο εχθρός διέπραξε έγκλημα πολέμου και έχει ήδη υπάρξει εντολή για τον υπολογισμό της ζημιάς, για να διασφαλιστεί ότι θα τα μετρήσουμε όλα. Οι ομάδες έχουν κινητοποιηθεί, θα προσκληθούν διεθνείς εμπειρογνώμονες», δήλωσε ο Αλίγιεφ, προσθέτοντας ότι το Αζερμπαϊτζάν θα μήνυε στη συνέχεια την Αρμενία στα διεθνή δικαστήρια.

Στις αρχές της εβδομάδας, ο Αλίγιεφ, ο Πρωθυπουργός της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν και ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν εξέδωσαν κοινή δήλωση σχετικά με την παύση των εχθροπραξιών στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Σύμφωνα με την τελευταία συμφωνία, η εκεχειρία άρχισε να ισχύει την Τρίτη, η Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν θα σταματήσουν στις θέσεις που κατείχαν τη δεδομένη στιγμή, η εκεχειρία θα παρακολουθείται από Ρώσους ειρηνευτές, οι οποίοι έχουν ήδη αρχίσει να φτάνουν στην περιοχή.

Την κατάπαυση πυρός θα επιβλέπει αποστολή 1.960 μελών των ρωσικών ειρηνευτικών δυνάμεων και ένα ειδικό κέντρο ελέγχου.

Οι ρωσικές ειρηνευτικές δυνάμεις θα αναπτυχθούν κατά μήκος της γραμμής επικοινωνίας στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ και κατά μήκος του διαδρόμου Λαχίν. 

Η νέα σύρραξη στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ

Η κατάσταση στην περιοχή κλιμακώθηκε στις 27 Σεπτεμβρίου, όταν το Αζερμπαϊτζάν και η Αρμενία αλληλοκατηγορήθηκαν για κλιμάκωση της έντασης.

Στην Αρμενία επιβλήθηκε στρατιωτικός νόμος και γενική επιστράτευση και έτσι οι άνδρες από 18 έως 55 ετών απαγορεύτηκε να εγκαταλείψουν τη χώρα.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν επέβαλε απαγόρευση κυκλοφορίας, μερικό στρατιωτικό νόμο σε συγκεκριμένες πόλεις και περιοχές, καθώς και μερική επιστράτευση.

Οι ηγέτες της Ρωσίας, των ΗΠΑ και της Γαλλίας που είναι συμπρόεδροι της Ομάδας του Μινσκ υπό τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) κάλεσαν σε άμεση κατάπαυση του πυρός και συνέχιση των διαβουλεύσεων χωρίς προϋποθέσεις.

Θέμα:
Ναγκόρνο-Καραμπάχ: Νέα ανάφλεξη μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν (288)
Tags:
Ιλχάμ Αλίγιεφ, Βλαντίμιρ Πούτιν, Ρωσία, συμφωνία, Ναγκόρνο-Καραμπάχ, πόλεμος, Αρμενία, Αζερμπαϊτζάν
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK