01:37 30 ΝΟΕΜΒΡΙΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
Όλες οι εξελίξεις για τον κορονοϊό (1646)
0 10
Βρείτε μας

Η διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) εκτίμησε ότι σύμφωνα με το αισιόδοξο σενάριο, οι πρώτοι εμβολιασμοί κατά της COVID-19 στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι πιθανόν να γίνουν κατά «το πρώτο τρίμηνο του 2021».

«Πολύ, πολύ ανησυχητική» χαρακτήρισε την κατάσταση στην Ευρώπη σε σχέση με τον κορονοϊό, η διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC), Αντρέα Αμόν. 

Προειδοποίησε ότι όλοι οι δείκτες της πανδημίας κινούνται αρνητικά, «προς την κακή κατεύθυνση» όπως είπε χαρακτηριστικά και κάλεσε τους πολίτες να τηρήσουν αυστηρά τους ισχύοντες περιορισμούς, «όσο δύσκολο κι αν είναι».

Μάλιστα, τόνισε ότι είναι πιθανόν να πάρει περισσότερο χρόνο για τη μείωση του αριθμού κρουσμάτων σε σχέση με το πρώτο κύμα της επιδημίας τον Μάρτιο και τον Απρίλιο.

Σχετικά με τους πρώτους εμβολιασμούς στην Ευρώπη, εκτίμησε ότι είναι ακόμη μακρύς και αβέβαιος και «μπορεί να χρειασθεί λίγους μήνες».

«Αν είμαστε αισιόδοξοι, στο πρώτο τρίμηνο του επόμενου έτους, αλλά δεν μπορώ να είμαι περισσότερο ακριβής», δήλωσε σε συνέντευξή της στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Χαρακτήρισε «πολλά υποσχόμενη» την ανακοίνωση της Pfizer, ωστόσο «πρόκειται για μία ανακοίνωση Τύπου και όχι για «αξιολόγηση από ομότιμους κριτές» (peer review). Κατά συνέπεια, πρέπει να δούμε ποια θα είναι η τελική αξιολόγηση» τόνισε.

Υπενθύμισε ότι, μετά την Φάση 3 των κλινικών δοκιμών, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων θα πρέπει να αξιολογήσει τα αποτελέσματα και να αποφασίσει σχετικά με την έγκριση ή μη της κυκλοφορίας του εμβολίου.

«Στην συνέχεια θα πρέπει να αρχίσει η παραγωγή και μόνο τότε θα μπορέσει να αρχίσει ο εμβολιασμός» προσθέτει.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε σήμερα την έγκριση της συμφωνίας με τις BioNTech/Pfizer για την αγορά έως 300 εκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου τους.

Αυτή τη στιγμή βρίσκονται υπό επεξεργασία οι κανόνες για τον καθορισμό των ομάδων του πληθυσμού που θα έχουν προτεραιότητα στον εμβολιασμό.

«Σε γενικές γραμμές, πρόκειται για τους ευάλωτους πληθυσμούς και για το υγειονομικό προσωπικό. Αλλά προσπαθούμε να κάνουμε καλύτερο προσδιορισμό, διότι οι ομάδες αυτές είναι ακόμη αρκετά πολυπληθείς» εξηγεί η Αντρέα Αμόν.
Θέμα:
Όλες οι εξελίξεις για τον κορονοϊό (1646)
Tags:
κρούσματα, Ευρώπη, εμβόλιο, COVID-19, κορονοϊός
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK