14:36 24 ΝΟΕΜΒΡΙΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 10
Βρείτε μας

Ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας επιβεβαίωσε τα σχέδια της χώρας του να χρησιμοποιήσει το ρωσικό πυραυλικό αμυντικό σύστημα των S-400 που αγόρασε παρά τις συνεχιζόμενες αντιρρήσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ, δήλωσε σε μια κοινοβουλευτική επιτροπή προϋπολογισμού την Πέμπτη ότι ο στρατός συνεχίζει τους ελέγχους και τις προετοιμασίες των S-400 όπως είχε προγραμματιστεί.

Η Ουάσινγκτον αντιτίθεται σθεναρά στην απόκτηση του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος από το μέλος του ΝΑΤΟ και έδιωξε την Τουρκία από το πρόγραμμα μαχητικών F-35, λέγοντας ότι οι S-400 αποτελούν απειλή για τα μαχητικά αεροσκάφη και δεν θα είναι διαλειτουργικά με τα συστήματα της Βορειοατλαντικής συμμαχίας.

Ο Ακάρ είπε ότι η Τουρκία είναι διατεθειμένη να συζητήσει με τις ΗΠΑ για την «ανησυχία» της όσον αφορά τη διαλειτουργικότητα των S-400 και των F-35. «Η προσφορά μας για μια κοινή ομάδα εργασίας παραμένει στο τραπέζι» είπε ο Ακάρ όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Οι ΗΠΑ έχουν προειδοποιήσει επίσης την Άγκυρα ότι κινδυνεύει να της επιβληθούν κυρώσεις βάσει του νόμου «Countering America's Adversaries Through Sanctions», εάν ενεργοποιηθεί το σύστημα S-400.

Η Τουρκία δοκίμασε το πυραυλικό αμυντικό σύστημα τον Οκτώβριο για πρώτη φορά με το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ να καταδικάζει έντονα αυτή την κίνηση. Η Άγκυρα ισχυρίζεται ότι αναγκάστηκε να αγοράσει το ρωσικό σύστημα επειδή οι ΗΠΑ αρνήθηκαν να πουλήσουν το αμερικανικό σύστημα Patriot. Η τουρκική κυβέρνηση από την πλευρά της επισημαίνει ότι και η Ελλάδα ως μέλος του ΝΑΤΟ χρησιμοποιεί ρωσικούς πυραύλους.

«Θα χρησιμοποιήσουμε το σύστημα S-400 με τον ίδιο τρόπο που τα άλλα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ με τα υπάρχοντα συστήματα S-300 τα χρησιμοποιούν εντός της συμμαχίας του ΝΑΤΟ» δήλωσε ο υπουργός Άμυνας.

Tags:
S-400, ΝΑΤΟ, ΗΠΑ, Ρωσία, Τουρκία, Χουλουσί Ακάρ
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK