23:01 28 ΝΟΕΜΒΡΙΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 20
Βρείτε μας

Ένα μοναδικό θησαυρό κοσμημάτων και νομισμάτων από τόπους μακρινούς ανακάλυψαν οι αρχαιολόγοι στον δήμο Täby, στα περίχωρα της Στοκχόλμης.

Παρότι από προηγούμενες ανασκαφές ήταν γνωστό πως στην περιοχή βρισκόταν ένα χωριό των Βίκινγκ, τα ευρήματα υπερβαίνουν κάθε προσδοκία, μετέδωσε το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο SVT.

Το 2019 ίχνη μιας προϊστορικής φάρμας ηλικίας άνω της χιλιετίας εντοπίστηκε στην περιοχή Täby. Κατά τη διάρκεια του φετινού καλοκαιριού και φθινοπώρου, οι αρχαιολόγοι συνέχισαν τις έρευνες στην περιοχή και εντόπισαν τα απομεινάρια δώδεκα σπιτιών που χρονολογούνται από την ύστερη Εποχή του Σιδήρου έως τις απαρχές του Μεσαίωνα. Το σημείο είναι πιθανό να κατοικείτο για πολλούς αιώνες.

Κατά τη διάρκεια των ανασκαφών ανακαλύφθηκε ένα πιθάρι που περιείχε οκτώ αργυρά περιδέραια, βραχιόλια και διάφορα νομίσματα διαφορετικών χωρών.

Ίχνη λιναριού υποδείκνυαν πως τα νομίσματα είχαν τοποθετηθεί σε υφασμάτινη τσάντα η οποία στη συνέχεια θάφτηκε. Είναι ασυνήθιστο για τους αρχαιολόγους να βρίσκουν αντικείμενα τόσο άθικτα στον χρόνο όσο οι θησαυροί αυτοί από ασήμι. Και το γεγονός πως εντοπίστηκαν σε συγκεκριμένα κτίσματα, κάνει τα ευρήματα ακόμη πιο μοναδικά.

«Σε ένα σημείο ο μεταλλικός ανιχνευτής χτυπούσε δυνατά και αυτό μας έκανε να καταλάβουμε πως μια συνταρακτική ανακάλυψη περίμενε» δήλωσε το αρχαιολόγος Μάγκνους Λίντμπεργκ, περιγράφοντας την ανακάλυψη ως «εύρημα ζωής».

Πολλά από τα νομίσματα προέρχονται από τόπους μακρινούς, επιβεβαίωση για τις σημαντικές εμπορικές σχέσεις και επαφές με τον υπόλοιπο κόσμο κατά τη διάρκεια της εποχής των Βίκινγκ.

Μεταξύ των νομισμάτων υπήρχαν κάποια από την Ευρώπη, αλλά και πέντε αραβικά.

Σύμφωνα με τον Λίντμπεργκ, υπάρχουν ενδείξεις πως το πιθάρι είχε ταφεί πάνω από μια φορά. Ο θησαυρός πιθανολογείται πως καλύφθηκε με χώρα για πρώτη φορά τον 11ο αιώνα και δεν είδε ξανά το φως της ημέρας για περίπου 1.000 χρόνια.

«Η κλασική μετάφραση είναι πως οι άνθρωποι έθαβαν τα ασήμια τους και τα πολύτιμα είδη τους για να τα κρύψουν σε καιρούς ταραγμένους και το ερώτημα είναι αν αυτό ισχύει και σε αυτήν την περίπτωση» λέει ο Τζον Χάμιλτον, αρχαιολόγος και επικεφαλής της ανασκαφής.

Από τα μέσα του 18ου αιώνα, περίπου 20 θησαυροί έχουν ανακαλυφθεί στην επαρχία της Στοκχόλμης. Παρ' όλ' αυτά, μόλις τρεις από αυτούς ανακαλύφθηκαν από επαγγελματίες - οι υπόλοιποι εντοπίστηκαν τυχαία, κυρίως κατά τη διάρκεια οικοδομικών εργασιών. Αυτός είναι ο τέταρτος θησαυρός που ανακαλύπτεται από αρχαιολόγους.

Tags:
αρχαιολόγοι, Βίκινγκ, Σουηδία
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK