18:55 25 ΝΟΕΜΒΡΙΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 01
Βρείτε μας

Οι εκπαιδευτικοί στη Νορβηγία εκτιμούν την ελευθερία της έκφρασης, αλλά εκφράζουν ανησυχία στην περίπτωση των σκίτσων του Μωάμεθ.

Αν και η πλειονότητα των εκπαιδευτικών στη Νορβηγία εκτιμούν την ελευθερία του λόγου, ισχυρίζονται πως ανησυχούν στο ότι θα υπάρξουν προσωπικές συνέπειες αν παρουσιάσουν σκίτσα με τον προφήτη Μωάμεθ, αποκαλύπτει έρευνα.

Οι ανησυχίες των Νορβηγών εκπαιδευτικών αναφέρονται σε δημοσίευση που αφορά τον κλάδο, από το περιοδικό Utdanningsnytt, το οποίο εξέτασε άτομα μετά από το περιστατικό με τον αποκεφαλισμό του Γάλλου δασκάλου Σαμουέλ Πατί τον περασμένο μήνα.

Μερικοί εκπαιδευτικοί είχαν εκφράσει και νωρίτερα τους φόβους τους και το έντυπο θέλησε να διερευνήσει πόσο διαδεδομένα ήταν αυτά τα συναισθήματα. Από τους 2.000 καθηγητές που ρωτήθηκαν, μόνο 239 απάντησαν στις ερωτήσεις της έρευνας, ενώ οι περισσότερες απαντήσεις ήταν από τις γυναίκες.

Τι απάντησαν οι Νορβηγοί εκπαιδευτικοί

Μεταξύ εκείνων που μοιράστηκαν τις απόψεις τους, το 37% συμφώνησε σε μεγάλο ή πολύ μεγάλο βαθμό με τη δήλωση ότι «φοβούνται τις συνέπειες», εάν έδειχναν τα σκίτσα στην τάξη τους. Στην ερώτηση εάν σχεδίαζαν να χρησιμοποιήσουν τις εικόνες ως διδακτικό υλικό, πάνω από το 60% είπε «όχι» και λιγότερο από το 8% είπε «ναι».

Τέσσερις στους πέντε από τους ερωτηθέντες δήλωσαν ότι η διδασκαλία τους είχε σχέση με την ελευθερία της έκφρασης. Σχεδόν 64% είπε πως αν ένα θέμα σχετίζεται με την ελευθερία της έκφρασης, θα το διδάξουν, ανεξάρτητα από τον κίνδυνο να προσβάλλουν τους μαθητές. Λιγότερο από το 8% είπε ότι «συμφωνούν απολύτως» με την ιδέα ότι τα θέματα που οι μεμονωμένοι μαθητές μπορεί να θεωρήσουν προσβλητικό, πρέπει να αποφεύγονται.

Ωστόσο, η αυτολογοκρισία δεν είναι ασυνήθιστη στις νορβηγικές τάξεις, σύμφωνα με την έρευνα. Πάνω από το 34% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι απέφυγαν να θέσουν ορισμένα ζητήματα μία ή πολλές φορές, επειδή πίστευαν ότι μπορεί να ενοχλήσουν τους μαθητές. Οι θρησκείες γενικά και το Ισλάμ ειδικότερα, η σεξουαλικότητα και η αυτοκτονία ήταν τα θέματα που αναφέρθηκαν περισσότερο.

Περίπου το 13% δήλωσε ότι υπήρξε αρνητική αντίδραση από μαθητές ή γονείς τους σε κάτι που είπαν όσον αφορά στην ελευθερία της έκφρασης, ενώ το 3,4% ανέφερε ότι έλαβε απειλές.

Τα σκίτσα του προφήτη Μωάμεθ έχουν γίνει κύριο θέμα στην πολιτική σκηνή της Γαλλίας, μετά τη δολοφονία του Σαμουέλ Πατί. Ο Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι οι Ισλαμιστές ήθελαν να αρνηθούν στο γαλλικό λαό το λατρευτό δικαίωμα να δείξουν τις εικόνες και ότι η κυβέρνησή του δεν θα το επιτρέψει να συμβεί. Πολλοί μουσουλμάνοι θεωρούν τα σκίτσα βλασφημία, ενώ υπήρξαν διαδηλώσεις, από την πλειοψηφία των μουσουλμάνων ύστερα από τις παρατηρήσεις του Μακρόν.

Ορισμένοι ακτιβιστές υποστηρίζουν ότι η παρουσίαση των γελοιογραφιών στους μαθητές αποτελεί σχεδόν καθήκον των πολιτών για τους Ευρωπαίους δασκάλους, εάν εκτιμούν τον κοσμικό χαρακτήρα. Ο Ινγκούν Φολγκέρο, ο οποίος είναι επικεφαλής του συμβουλίου δεοντολογίας του μεγαλύτερου συνδικάτου εκπαιδευτικών της Νορβηγίας, διαφώνησε, λέγοντας ότι μια τέτοια προσδοκία δεν πρέπει να ενθαρρυνθεί.

«Προτρέπω τους δασκάλους να βασίζονται στον επαγγελματισμό» είπε στο περιοδικό Utdanningsnytt. «Η τάξη δεν είναι μέρος ακτιβισμού» συμπλήρωσε.

Tags:
Γαλλία, μαθητές, σχολείο, εκπαιδευτικοί, έρευνα, Νορβηγία, θρησκεία, Μωάμεθ
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK