11:45 29 ΝΟΕΜΒΡΙΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Οι συμμετέχοντες του Φόρουμ Πολιτικού Διαλόγου για τη Λιβύη κατέληξαν σε συμφωνία για την ημερομηνία εκλογών στη χώρα, στις 24 Δεκεμβρίου 2021.

Σε απόφαση για την διεξαγωγή εκλογών στις 24 Δεκεμβρίου του 2021, προχώρησαν οι συμμετέχοντες του Φόρουμ Πολιτικού Διαλόγου για τη Λιβύη, αναφέρει η Στέφανι Γουίλιαμς, αναπληρώτρια ειδική απεσταλμένη και επικεφαλής της αποστολής του ΟΗΕ στη Λιβύη, σε συνέντευξη Τύπου.

Όπως δήλωσε η Γουίλιαμς, «οι 75 συμμετέχοντες σε αυτό το φόρουμ αποφάσισαν ότι η ημερομηνία των εθνικών εκλογών σε συνταγματική βάση, θα έπρεπε να είναι στις 24 Δεκεμβρίου 2021, 70 χρόνια μετά τη Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας της Λιβύης».

Η αναπληρώτρια ειδική απεσταλμένη δήλωσε πως, η Λιβύη χρειάζεται ένα νέο εκτελεστικό όργανο, το οποίο να περιλαμβάνει τη δημιουργία ενός νέου και μεταρρυθμισμένου Συμβουλίου Προεδρίας και μια αποτελεσματική κυβέρνηση εθνικής ενότητας, με ξεχωριστό πρωθυπουργό για να φτάσει στη διεξαγωγή εκλογών.

«Οι συμμετέχοντες στο φόρουμ έχουν ήδη καθορίσει τα κριτήρια επιλεξιμότητας και έναν μηχανισμό για την επιλογή αυτών των νέων εκτελεστικών θέσεων, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί ονόματα», επεσήμανε η Γουίλιαμς.

«Θέλω να καταστήσω σαφές ότι δεν υπάρχει κατάλογος ονομάτων και ούτε η UNSMIL ούτε οι διεθνείς εταίροι μας δεν θα προτείνουν ή θα επιβάλουν συγκεκριμένα ονόματα» τόνισε.

Η Γουίλιαμς είπε ότι καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να πραγματοποιηθεί η διαδικασία χωρίς αποκλεισμούς και κάλεσε όλους όσοι δεν αισθάνονται αρκετά συνδεδεμένοι, να συμμετάσχουν εποικοδομητικά σε αυτήν.

«Τα μέλη της εκτελεστικής εξουσίας θα κληθούν να μοιραστούν ένα κατάλογο των περιουσιακών τους στοιχείων και να δεσμευτούν επισήμως στη δημοκρατική διαδικασία και στην προθεσμία για τις εκλογές. Να μην νιώθουν απλά πολύ άνετα στις καρέκλες τους» πρόσθεσε.

«Οι εκλογές θα διεξαχθούν υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών που θα στηρίξουν τη Λιβύη στο σχεδιασμό και την οργάνωσή της», δήλωσε η Γουίλιας.

Υπενθυμίζεται πως η Λιβύη έχει χωριστεί μεταξύ δύο αντιτιθέμενων κυβερνήσεων ύστερα από την ανατροπή και τη δολοφονία του μακροχρόνιου ηγέτη της χώρας Μουαμάρ Καντάφι το 2011. Οι διοικήσεις γνωστές ως Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (GNA) και Εθνικός Στρατός της Λιβύης (LNA) ελέγχουν τα δυτικά της χώρας και ανατολικά, αντίστοιχα. Η Βουλή των Αντιπροσώπων με έδρα την Ανατολή ευθυγραμμίζεται με το LNA.

Tags:
ΟΗΕ, εκλογές, Λιβυκός Εθνικός Στρατός, Εθνική Συμφωνία της Λιβύης, Λιβύη
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK