10:16 29 ΝΟΕΜΒΡΙΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 10
Βρείτε μας

Στη θρυλική οδηγό αγώνων Eliška Junková είναι αφιερωμένο το σημερινό (16/11) doodle της Google.

Με αφορμή τη συμπλήρωση 120 χρόνων από τη γέννηση της Eliska Junkova, η Google αφιερώνει το σημερινό της doodle στην Τσέχα οδηγό αγώνων ταχύτητας, η οποία το 1927 έγινε η πρώτη γυναίκα που κέρδισε έναν αγώνα Grand Prix.

H Junkova, γνωστή και ως «Βασίλισσα του Τιμονιού», έτρεχε σε αγώνες κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1920, έχοντας μάλιστα απέναντί της κορυφαίους άνδρες οδηγούς αγώνων ταχύτητας της Ευρώπης.

Γεννήθηκε στις 16 Νοεμβρίου του 1900 στην αυστροουγγρική τότε πόλη Όλομουτς, η οποία σήμερα ανήκει στην Τσεχία. Από το Γυμνάσιο κιόλας ήξερε τον δρόμο που θα ακολουθούσε, μαζί μάλιστα με τον τότε φίλο της και μετέπειτα σύντροφό της, Vincenc «Čeněk» Junek (Σένεκ Γιούνεκ).

Λίγα χρόνια αργότερα, παρακολούθησε μαθήματα οδήγησης στην Πράγα για να γίνει μία από τις πρώτες γυναίκες της Τσεχοσλοβακίας που πήρε δίπλωμα οδήγησης.

Ο σύζυγός της ήταν ωστόσο εκείνος που άρχισε την καριέρα του ως οδηγός αγώνων, με την Junkova να κάθεται δίπλα του ως συνοδηγός, μέχρι που έπιασε η ίδια το τιμόνι.

Η Eliska Junkova έγινε διάσημη σε όλον τον κόσμο, τρέχοντας με Bugatti στις πιο απαιτητικές διαδρομές της Ευρώπης, ενώ συνδέθηκε με στενή προσωπική φιλία με τον κατασκευαστή της εταιρείας, Ettore Bugatti.

Αποσύρθηκε από τους αγώνες το 1928, μετά τον θάνατο του συζύγου της, στις 15 Ιουλίου, κατά τη διάρκεια του Γερμανικού Grand Prix στην πίστα του Νίρμπουργκριγκ, στον οποίο μάλιστα συμμετείχε και η ίδια ως δεύτερη οδηγός.

Μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, η Junkova παντρεύτηκε τον συγγραφέα Λάντισλαβ Κας και έζησε μαζί του στην Πράγα. Μετά την εγκαθίδρυση του κομμουνιστικού καθεστώτος στην Τσεχοσλοβακία, το 1948, της απαγορεύτηκε η έξοδος από τη χώρα μέχρι το 1964, καθώς ο μεγαλοαστικός τρόπος ζωής της δεν συμβάδιζε με την εικόνα που ήθελε να προβάλει το καθεστώς.

Άφησε, δε, την τελευταία της πνοή, πλήρης ημερών, στις 5 Ιανουαρίου του 1994.

Η μνήμη της Junkova έμεινε ζωντανή από τον Τσέχο συνθέτη Jaroslav Ježek (Γιάροσλαβ Γιέζεκ), με την κλασική τζαζ σύνθεση αφιερωμένη σε αυτήν «Bugatti Step», καθώς και με την αυτοβιογραφία της «Η μνήμη μου είναι Bugatti».

ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK