23:33 23 ΝΟΕΜΒΡΙΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 03
Βρείτε μας

Τον Οκτώβριο η επιτροπή για τα βραβεία Νόμπελ τίμησε το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Σίτισης, αναφέροντας ότι η επιλογή έγινε καθώς «ενεργεί ως κινητήρια δύναμη στις προσπάθειες να μην χρησιμοποιηθεί η πείνα ως όπλο για πολέμους και συγκρούσεις».

Η επιτροπή απονομής των βραβείων Νόμπελ αποφάσισε πρόσφατα να απονείμει το Νόμπελ Ειρήνης στο Παγκόσμιο Πρόγραμμα Σίτισης (WFP) του ΟΗΕ κάτι που μπορεί να ερμηνευθεί ως ένα είδος προειδοποίησης στους παγκόσμιους ηγέτες ότι το 2021 ίσως είναι ακόμα χειρότερο από το 2020 σε ό,τι αφορά την ανθρωπιστική κατάσταση, εκτίμησε ο επικεφαλής του προγράμματος Ντέιβιντ Μπεάσλι. 

Σε συνέντευξή του στο AP, χαρακτηρίζει την απόφαση «μήνυμα στον κόσμο ότι (σ.σ. η κατάσταση) γίνεται χειρότερη εκεί έξω και ότι η δυσκολότερη δουλειά είναι ακόμα μπροστά μας».

Αναφέρθηκε επίσης στην ομιλία του στο Συμβούλιο Ασφαλείας τον Απρίλιο όταν η πανδημία του κορονοϊού βρισκόταν ακόμα στο πρώτο κύμα. Τότε, είχε προειδοποιήσει ότι ο κόσμος βρισκόταν στο χείλος μιας πανδημίας πείνας που μπορεί να οδηγήσει «σε πολλαπλούς λιμούς βιβλικών διαστάσεων» μέσα σε λίγους μήνες αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα.

«Καταφέραμε να την αποτρέψουμε το 2020 γιατί οι παγκόσμιοι ηγέτες ανταποκρίθηκαν με χρήματα, πακέτα τόνωσης και αναβολές χρέους» υπογράμμισε. 

Υποστήριξε ότι, εν μέσω έξαρσης του δεύτερου κύματος κορονοϊού, οικονομίες, ειδικά των χωρών με χαμηλό και μεσαίο εισόδημα, συνεχίζουν να επιδεινώνονται με τις εκτιμήσεις να αναφέρουν ότι περίπου 270 εκατ. άνθρωποι θα βρεθούν στα όρια της πείνας έως το τέλος του 2020. Με αυτό το δεδομένο το WFP ανησυχεί ότι «το 2021 θα είναι μία πολύ κακή χρονιά» προειδοποίησε.

Παρομοιάζοντας την πιθανή κρίση με τον Τιτανικό υπογράμμισε ότι «αυτή τη στιγμή, χρειάζεται να επικεντρωθούμε στα παγόβουνα και τα παγόβουνα είναι λιμός, λιμοκτονία, αποσταθεροποίηση και μετανάστευση».

Σύμφωνα με τον ίδιο, το πρόγραμμα χρειάζεται τουλάχιστον 15 δισ. δολάρια το 2021 για να παλέψει τον λιμό και να υιοθετήσει παγκόσμια προγράμματα, μεταξύ αυτών και για τον υποσιτισμό παιδιών.

«Αν θα μπορούσα να τα συνδυάσω με τα κανονικά μας χρήματα, τότε θα αποφεύγαμε τον λιμό σε όλο τον κόσμο και θα ελαχιστοποιούσαμε τη μετανάστευση» δήλωσε.

Tags:
λιμός, ΟΗΕ, πείνα
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK