04:17 05 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
Από
Ναγκόρνο-Καραμπάχ: Νέα ανάφλεξη μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν (288)
0 0 0
Βρείτε μας

Τη ρωσική διαμεσολάβηση ως προς την επίτευξη συμφωνίας για κατάπαυση του πυρός στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ μεταξύ Αζερμπαϊτζάν και Αρμενίας αναγνώρισαν οι ΗΠΑ και η Γαλλία, όπως δήλωσε τη Δευτέρα (16/11, τοπική ώρα), αξιωματούχους του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ανώτερος αξιωματούχος του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι η χώρα του και η Γαλλία αναγνωρίζουν τη συμβολή της Ρωσίας στην επίτευξη εκεχειρίας μεταξύ της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, αλλά επιδιώκουν σαφήνεια σχετικά με τις παραμέτρους της συμφωνίας, συμπεριλαμβανομένου του ρόλου της Τουρκίας σε αυτήν.

Συγκεκριμένα, ο αξιωματούχους του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανέφερε, τη Δευτέρα (16/11, τοπική ώρα), το εξής:

«Αναγνωρίζουμε τις ενέργειες που έκανε η Ρωσία και οδήγησε στην κατάπαυση του πυρός, η οποία τηρείται για περίπου μια εβδομάδα, αλλά αναγνωρίζουμε, επίσης, ότι υπάρχουν ακόμα πολλά ερωτήματα που χρειάζονται αποσαφήνιση από τους Ρώσους ως προς τις παραμέτρους αυτής της συμφωνίας και αυτά περιλαμβάνουν και τον ρόλο των Τούρκων».

Ο Αμερικανός αξιωματούχος είπε ότι οι ΗΠΑ και η Γαλλία παραμένουν δεσμευμένες στον ρόλο τους για την επίλυση της σύγκρουσης ως συμπρόεδροι, παράλληλα με τη Ρωσία, της Ομάδας του Μινσκ υπό τον ΟΑΣΕ.

Υπενθυμίζεται ότι ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, επισκέφθηκε το Παρίσι, τη Δευτέρα (16/11), και είχε συνομιλίες με τον Γάλλο ομόλογό του, Ζαν-Υβ Λε Ντριάν.

Επισημαίνεται πως, την περασμένη εβδομάδα, ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, μεσολάβησε για να επιτευχθεί συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, που υπεγράφη από τον Πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν, Ιλχάμ Αλίγιεφ και τον πρωθυπουργό της Αρμενίας, Νικόλ Πασινιάν ύστερα από εβδομάδες εχθροπραξιών στην αμφισβητούμενη περιοχή του Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Με βάση τα συμφωνηθέντα, το Αζερμπαϊτζάν θα διατηρήσει τον έλεγχο των εδαφών που κατέλαβε κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης, ενώ η Ρωσία θα αναπτύξει ειρηνευτικές δυνάμεις κατά μήκος της γραμμής επαφής των αντιμαχόμενων μερών και στο διάδρομο του Λατσίν που συνδέει το Ναγκόρνο-Καραμπάχ με την Αρμενία.

Θέμα:
Ναγκόρνο-Καραμπάχ: Νέα ανάφλεξη μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν (288)
Tags:
Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ΗΠΑ, Ναγκόρνο-Καραμπάχ, συμφωνία, Ρωσία, Αζερμπαϊτζάν, Αρμενία
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK