18:05 25 ΝΟΕΜΒΡΙΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 01
Βρείτε μας

Σχέδιο που φέρεται να εξέταζε ο Ντόναλντ Τραμπ για «επίθεση σε πυρηνική εγκατάσταση του Ιράν τις επόμενες εβδομάδες» δημοσιεύουν οι «New York Times».

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, φέρεται να εξέταζε την πιθανότητα επίθεσης στην «κύρια πυρηνική εγκατάσταση» του Ιράν «κατά τις επόμενες εβδομάδες», ζητώντας τη γνώμη των συμβούλων του κατά τη διάρκεια συνάντησης στο Οβάλ Γραφείο την περασμένη Πέμπτη (12/11), όπως αναφέρει δημοσίευμα των «New York Times», επικαλούμενο «νυν και πρώην Αμερικανούς αξιωματούχους».

Οι σύμβουλοι, μεταξύ των οποίων ήταν ο Αντιπρόεδρος Μάικ Πενς, ο υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας, Κρίστοφερ Μίλερ, και ο επικεφαλής του Γενικού Επιτελείου Άμυνας, Μαρκ Μάιλι, φέρεται να απέτρεψαν τον Τραμπ από μια επίθεση, εκφράζοντας ανησυχίες ότι αυτή ενδέχεται να κλιμακωθεί «σε μια ευρύτερη σύγκρουση κατά τις τελευταίες εβδομάδες της Προεδρίας του».

Αφού, σύμφωνα με το προαναφερθέν δημοσίευμα, οι σύμβουλοι προειδοποίησαν τον Τραμπ για τις πιθανές συνέπειες ύστερα από μια τέτοια επίθεση, αποχώρησαν από το Οβάλ Γραφείο πιστεύοντας ότι «μια πυραυλική επίθεση στο Ιράν δεν ήταν στο τραπέζι των συζητήσεων».

Σύμφωνα με τους «New York Times», η επίθεση, εάν γινόταν, «σχεδόν σίγουρα» θα έπληττε τη Νατάνζ, όπου βρίσκεται ένα ιρανικό πυρηνικό εργοστάσιο, το οποίο θεωρείται γενικά ως η κεντρική εγκατάσταση εμπλουτισμού ουρανίου.

Η φερόμενη συνάντηση στο Οβάλ Γραφείο πραγματοποιήθηκε μια ημέρα αφότου ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) ανέφερε σημαντική αύξηση στο ιρανικό απόθεμα πυρηνικών υλικών, 12 φορές μεγαλύτερη από την επιτρεπόμενη στη σχετική πυρηνική συμφωνία, από την οποία ο Τραμπ αποχώρησε μονομερώς το 2018.

Υπενθυμίζεται ότι η Τεχεράνη άρχισε να απομακρύνεται από τις δεσμεύσεις της στο πλαίσιο της πυρηνικής συμφωνίας, που είναι επίσης γνωστή ως Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης (JCPOA), αφού ο Πρόεδρος Τραμπ αποφάσισε να αποσύρει τις ΗΠΑ από αυτήν, τον Μάιο του 2018.

Σκληρές οικονομικές κυρώσεις κατά του Ιράν επιβλήθηκαν αμέσως την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη συμφωνία.

Χωρίς αποδεικτικά στοιχεία, ο Αμερικανός Πρόεδρος ισχυρίστηκε ότι το Ιράν παραβίασε τη συμφωνία, παρόλο που η Τεχεράνη επέμενε επανειλημμένα ότι το πυρηνικό της πρόγραμμα ήταν αποκλειστικά ειρηνικό.

Tags:
Ντόναλντ Τραμπ, New York Times, επίθεση, Ιράν, πυρηνική συμφωνία, πυρηνικός σταθμός, ΗΠΑ
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK