00:30 06 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 10
Βρείτε μας

Ο Γάλλος πΠρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι η ΕΕ πρέπει να προχωρήσει με τις προσπάθειες ανάπτυξης της ικανότητάς της να ενεργεί ανεξάρτητα σε ζητήματα τεχνολογίας, διεθνών οικονομικών και άμυνας, ακόμα και μετά την ανάληψη των ΗΠΑ από τον εκλεγμένο Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν.

Σε συνέντευξή του στη «Le Grand Continent», ο Μακρόν δήλωσε ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν πρέπει να αφήσουν την ήττα του Ντόναλντ Τραμπ να τους πείσει ότι μπορούν επιστρέψουν στη στήριξή τους από τις ΗΠΑ για να εγγυηθούν την ευρωπαϊκή ασφάλεια και την υπεράσπιση των συμφερόντων της Ένωσης.

«Οι ΗΠΑ θα μας σεβαστούν ως συμμάχους αν είμαστε σοβαροί και αν είμαστε κυρίαρχοι σε σχέση με την άμυνά μας» δήλωσε ο Μακρόν. «Πρέπει να συνεχίσουμε να οικοδομούμε την ανεξαρτησία μας μόνοι μας». 

Ως παράδειγμα των αδυναμιών της ΕΕ, ο Μακρόν υπέδειξε τις πρόσφατες εξελίξεις στις υπηρεσίες cloud που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην εξάρτηση των ευρωπαϊκών δεδομένων από την αμερικανική νομοθεσία και τις εντάσεις σχετικά με τη συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν.

Επιτέθηκε κατά της Γερμανίδας υπουργού Άμυνας, η οποία στις αρχές του μήνα ανέφερε ότι ήταν «ψευδαίσθηση» το ότι μπορεί η ΕΕ να αντικαταστήσει τον ρόλο των ΗΠΑ στη διατήρηση της ασφάλειας στην ήπειρο. 

«Πρόκειται για μία ιστορική παρερμηνεία» δήλωσε. «Ευτυχώς, αν κατάλαβα καλά η καγκελάριος δεν φαίνεται να μοιράζεται την ίδια οπτική» τόνισε αναφερόμενος στην Άνγκελα Μέρκελ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η στήριξη στο ΝΑΤΟ έχει κάνει την Ευρώπη να κάνει τα στραβά μάτια στη γεωπολιτική στρατηγική.

Ο Μακρόν έχει δεχθεί κριτική από κάποιους Μουσουλμάνους ηγέτες για στιγματισμό των μουσουλμάνων. «Είμαστε ελεύθερη χώρα όπου καμία θρησκεία δεν απειλείται, όπου κάθε θρησκεία είναι καλοδεχούμενη. Θέλω όλοι οι πολίτες να μπορούν να υπηρετούν την πίστη τους όπως επιθυμούν» δήλωσε.

Ωστόσο, προειδοποίησε ότι «δεν είμαστε πολυπολιτισμικοί, προσπαθούμε να οικοδομήσουμε έναν κοινό κόσμο, ανεξάρτητα από προσωπικές και πνευματικές πεποιθήσεις».

Αναφερόμενος στις εξελίξεις για το εμβόλιο κορονοϊού το αποκάλεσε ακόμα ένα τεστ για την ΕΕ. «Θα υπάρξει “διπλωματία του κορονοϊού” αυτό σημαίνει ότι ο καθένας θα θέλει να σηκώσει τη σημαία του και να πει: το βρήκα».

«Δεν είμαι σίγουρος ότι όλες οι χώρες θέλουν να συμμετάσχουν» στο να γίνει το εμβόλιο δημόσιο αγαθό, τόνισε.

Tags:
Ευρωπαϊκή Ένωση, ΗΠΑ, Εμανουέλ Μακρόν
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK