15:51 27 ΝΟΕΜΒΡΙΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 01
Βρείτε μας

Έντονη δυσαρέσκεια προκάλεσε στα Σκόπια το «μπλόκο» της Βουλγαρίας στην έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ τον Δεκέμβριο.

Για «μακεδονική γλώσσα» και «μακεδονικό λαό» κάνει λόγο ο πρωθυπουργός των Σκοπίων Ζόραν Ζάεφ, σχολιάζοντας με ανάρτησή του το βέτο της Βουλγαρίας στην έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της χώρας του που ήταν προγραμματισμένες για τον Δεκέμβριο.

Προσθέτει ότι και τα δύο είναι αδιαμφισβήτητα και τα αναγνωρίζει και η ΕΕ που τα αντιμετωπίζει ως «ευρωπαϊκή αξία και όφελος», ενώ τονίζει ότι είναι καθήκον του να συνεχίσει μέχρι να βρεθεί λύση, κάτι που περιμένει και ο κόσμος.

​Έντονη δυσαρέσκεια των Σκοπίων

Η άρνηση της Βουλγαρίας να εγκρίνει το διαπραγματευτικό πλαίσιο για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων των Σκοπίων από τον Δεκέμβριο, προκάλεσε την αντίδραση της γείτονος χώρας.

Σε ανακοίνωσή της η κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας τονίσει ότι η απόφαση της Βουλγαρίας «δεν συνάδει με το πνεύμα των σχέσεων καλής γειτονίας. Αυτή η θέση της βουλγαρικής κυβέρνησης, είναι αντίθετη με το άρθρο 2 της συμφωνίας φιλίας του 2017 (σ.σ. μεταξύ Βόρειας Μακεδονίας και Βουλγαρίας). Η θέση μας είναι σαφής: πιστεύουμε ότι η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση δεν πρέπει να αποτελέσει όμηρο διμερών ζητημάτων».

Μάλιστα, κάνει λόγο, στην ίδια ανακοίνωση για αποτυχία της πολιτικής διεύρυνσης της ΕΕ και άσχημο μήνυμα για όλη την περιοχή καθώς και για ήττα «για τις θεμελιώδεις ευρωπαϊκές αξίες και αρχές».

Σύμφωνα με την κυβέρνηση των Σκοπίων και όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, «οι διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε. δεν πρέπει να μετατραπούν σε διαπραγματεύσεις με τη Βουλγαρία, και η πρόοδος της χώρας όσον αφορά την ευρωπαϊκή ολοκλήρωσή της πρέπει να εξαρτάται πρωτίστως από τις εσωτερικές μεταρρυθμίσεις που σχετίζονται με τα ενταξιακά κεφάλαια, τη νομοθεσία της Ε.Ε. και την εκπλήρωση των ευρωπαϊκών κριτηρίων».

Εκφράζει, τέλος, την ευγνωμοσύνη για τις προσπάθειες της γερμανικής προεδρίας και τις ενέργειες της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ για άρση του αδιεξόδου.

Υπενθυμίζεται ότι η υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας, Εκατερίνα Ζαχαρίεβα, δήλωσε μετά τη λήξη του σημερινού Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της Ε.Ε, ότι η Σόφια δεν μπορεί προς το παρόν να στηρίξει την έναρξη των διαπραγματεύσεων λόγω των ανοιχτών γλωσσικών και ιστορικών διαφορών μεταξύ της Βόρειας Μακεδονίας και της Βουλγαρίας.

Tags:
Ευρωπαϊκή Ένωση, ενταξιακές διαπραγματεύσεις, Βουλγαρία, Βόρεια Μακεδονία, Ζόραν Ζάεφ
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK