08:22 02 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
Αγία Σοφία (228)
0 0 0
Βρείτε μας

Με νέα τοποθέτηση σχετικά με το ζήτημα της μετατροπής του ιστορικού μνημείου της Αγίας Σοφία σε τζαμί, επανήλθε η UNESCO.

H Γενική Διευθύντρια της UNESCO, Audrey Azoulay, εξέδωσε νέα ανακοίνωση σχετικά με το καθεστώς της Αγίας Σοφίας, απαντώντας «σε πολλές ανακριβείς δηλώσεις που κυκλοφορούν».

Όπως αναφέρει η κ. Azoulay, ο Οργανισμός αντέδρασε στην αλλαγή του καθεστώτος της Αγίας Σοφίας ήδη από τον Ιούλιο, εκφράζοντας παράλληλα την ανησυχία της.

«Η UNESCO ξεκίνησε αμέσως μια διαδικασία επιθεώρησης και έστειλε μια αποστολή επιτόπου, από τις 5 έως τις 9 Οκτωβρίου 2020, με επικεφαλής έναν επιφανή εμπειρογνώμονα πολιτιστικής κληρονομιάς, για να εξετάσει λεπτομερώς καθεμία από τις πιθανές επιπτώσεις αυτής της αλλαγής του καθεστώτος και τον αντίκτυπό τους στην εξαιρετική καθολική αξία της Αγίας Σοφίας» επισημαίνει η κ. Azoulay.

Παράλληλα, όπως ενημερώνει, η επιθεώρηση αυτή βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη και καλύπτει διάφορα στοιχεία στην Αγία Σοφία και τη Μονή Χώρας, όμως προς το παρόν δεν έχει οριστικοποιηθεί και «είναι πρόωρο να εξαχθούν συμπεράσματα».

Τέλος, η κ. Azoulay ξεκαθαρίζει πως το έργο της UNESCO διέπεται από τις αυστηρές αξίες και διαδικασίες που καθιερώθηκαν από τη Σύμβαση του 1972 σχετικά με την προστασία της παγκόσμιας πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς, η οποία επικυρώθηκε από 194 κράτη.

Θέμα:
Αγία Σοφία (228)
Tags:
τζαμί, Τουρκία, Αγία Σοφία, UNESCO
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK