01:09 25 ΝΟΕΜΒΡΙΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Στη δημοσιότητα ήρθε χάρτης του παρατηρητηρίου Airwars, στον οποίο καταγράφονται σχεδόν όλες οι αμερικανικές επιθέσεις υπό τον διεθνή συνασπισμό και προκάλεσαν θανάτους αμάχων στο Ιράκ και στη Συρία.

Μια νέα έκθεση της μη κυβερνητικής οργάνωσης Airwars, που εδρεύει στο Λονδίνο, χαρτογράφησε όλες, εκτός από τέσσερις, τις 344 αεροπορικές επιθέσεις που επιβεβαίωσε δημόσια ο συνασπισμός υπό την ηγεσία των ΗΠΑ εναντίον του DAESH που είχε ως αποτέλεσμα θανάτους αμάχων στο Ιράκ και στη Συρία.

Ο αεροπορικός πόλεμος, ο οποίος συντονίστηκε από τη Συνδυασμένη Διακλαδική Δύναμη Κρούσης - Επιχείρηση Εγγενής Λύση (CJTF-OIR), φαινόταν να περιλαμβάνει περισσότερα από δώδεκα έθνη, αλλά στην πράξη ήταν ως επί το πλείστον επιχείρηση των ΗΠΑ.

Συγκεκριμένα, άρχισε τον Οκτώβριο του 2014, καθώς η αυτοκρατορία του DAESH εξαπλώθηκε γρήγορα στο βόρειο Ιράκ και στην κεντρική και ανατολική Συρία.

Η οργάνωση αναπτύχθηκε από το χάος του συριακού εμφύλιου πολέμου, αλλά τροφοδότησε πολλαπλή υλική και οικονομική υποστήριξη που φέρεται να παρέχεται σε συριακές ομάδες από τις ΗΠΑ και τη Σαουδική Αραβία.

​Σύμφωνα με την «Washington Post», η γεωγραφική τοποθεσία των αεροπορικών επιδρομών εντοπίστηκε, χρησιμοποιώντας πληροφορίες που παρείχε ο συνασπισμός, επιτρέποντας στην Airwars να έχει την ακριβή τοποθεσία για πολλές από τις επιθέσεις που είχε μάθει μέσω επιτόπιων εργασιών.

Μάλιστα, στο σχετικό δημοσίευμα αναφέρεται το εξής:

«Η αποκάλυψη του Πενταγώνου σηματοδοτεί την πρώτη φορά που κάποιος στρατός έχει παράσχει τέτοιου είδους λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με μια μεγάλη επιχείρηση, προσφέροντας ένα πιθανό σχέδιο για μεγαλύτερη διαφάνεια στο μέλλον».

Από την πλευρά της, η Airwars τονίζει:

«Αυτά τα γεγονότα που εντοπίζονται αντιπροσωπεύουν τα πιο ακριβή και περιεκτικά δεδομένα που έχουν αποκαλυφθεί δημοσίως από τον αμερικανικό στρατό για τη ζημιά που προκαλεί στον πόλεμο. Σε σημαντικό αριθμό αυτών των γεγονότων, η ακριβής διασταύρωση αποκαλύπτει ακριβώς ποιοι πολίτες πέθαναν, πότε και πού. Λαμβάνοντας υπόψη μερικές φορές περιορισμένες επιτόπιες αναφορές από τις τοπικές κοινότητες κατά τη διάρκεια της έντονης μάχης, άλλες περιπτώσεις έχουν αποκαλυφθεί μόνο λόγω των Αμερικανών πιλότων και αναλυτές των ΗΠΑ έχουν εκφράσει ανησυχίες».

Ο συνταγματάρχης Μάιλς Κάγκινς, πρώην επικεφαλής εκπρόσωπος της CJTF-OIR, δήλωσε στην Airwars:

«Λαμβάνουμε κάθε ισχυρισμό για απώλειες αμάχων με απόλυτη ειλικρίνεια, ανησυχία και επιμέλεια. Βλέπουμε την προσθήκη των γεωγραφικών τοποθεσιών ως απόδειξη διαφάνειας και τη δέσμευσή μας να συνεργαστούμε με υπηρεσίες όπως η Airwars για τον σωστό εντοπισμό επιζήμιων συμβάντων».

Ωστόσο, η Airwars σημειώνει, σχετικά με τη διαφάνεια του Πενταγώνου, ότι υπάρχει σημαντική απόκλιση μεταξύ του αριθμού θανάτων αμάχων (2.024 νεκροί) και εκείνων που έχει παραδεχθεί η CJTF-OIR, δηλαδή 1.410.

Σύμφωνα με την «Washington Post», ένας λόγος για αυτή την απόκλιση θα μπορούσε να ήταν ο εξής:

«Καθ' όλη τη διάρκεια της εκστρατείας, οι επιθέσεις σημειώθηκαν σε πολυσύχναστα αστικά περιβάλλοντα, όπου ήταν πιο δύσκολο να γίνει διάκριση μεταξύ αμάχων και στόχων [του DAESH]».

Με άλλα λόγια, ο αδιάκριτος βομβαρδισμός των αστικών περιοχών κατέστησε αδύνατο να ξεκαθαριστεί πόσοι άμαχοι είχαν σκοτωθεί από μια βόμβα.

Τέτοια απόκλιση, εντούτοις, δεν καταγράφεται για πρώτη φορά, καθώς σε μια προηγούμενη έκθεση του παρατηρητηρίου σε συνεργασία με τη Διεθνή Αμνηστία, το 2017, διαπιστώθηκε ότι ο αριθμός των θανάτων από αεροπορικές επιθέσεις των ΗΠΑ και τον βομβαρδισμό πυροβολικού στη Ρακά ήταν 10 φορές μεγαλύτερος από αυτόν που ανέφερε ο συνασπισμός, ο οποίος ανερχόταν σε τουλάχιστον 1.600 πολίτες.

Πάντως, παρά τις δηλώσεις του Προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ότι το DAESH ηττήθηκε, η χώρα του συνεχίζει τις επιχειρήσεις εναντίον της οργάνωσης.

Υπενθυμίζεται, τέλος, ότι το DAESH είναι τρομοκρατική οργάνωση που έχει απαγορευθεί στη Ρωσία αλλά και σε πολλές άλλες χώρες.

Tags:
AIrwars, άμαχοι, νεκροί, αεροπορικές επιδρομές, επιθέσεις, ΗΠΑ, πόλεμος στη Συρία, Ιράκ, Συρία
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK