22:30 28 ΝΟΕΜΒΡΙΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 11
Βρείτε μας

Το βουλγαρικό «βέτο» στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις έχει προκαλέσει έντονη δυσαρέσκεια στα Σκόπια, με τον Ζόραν Ζάεφ να λέει ότι «ο μακεδονικός λαός και η μακεδονική γλώσσα» είναι αδιαμφισβήτητα.

Ταπεινωτική και μη αποδεκτή χαρακτηρίζει ο πρωθυπουργός στα Σκόπια, Ζόραν Ζάεφ, τη θέση τη Βουλγαρίας ότι η γλώσσα αποτελεί δυτικοβουλγαρικό ιδίωμα, μετά το μπλόκο στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις.

Σε συνέντευξή του στο σλαβομακεδονικό πρόγραμμα της DW, ο Ζόραν Ζάεφ υπενθύμισε ότι η Βουλγαρία ήταν η πρώτη χώρα που αναγνώρισε την ανεξαρτησία των Σκοπίων στη δεκαετία του '90.

«Με αυτό το δεδομένο θελήσαμε να επιβεβαιώσουμε ότι μοιραζόμαστε μία κοινή ιστορία, το δεχτήκαμε με τη Συνθήκη Φιλίας που υπογράψαμε με τη Βουλγαρία το 2017. Ναι, ένα μέρος της ιστορίας μας είναι κοινό, όμως από αυτή την ιστορία προέκυψαν δύο έθνη και δύο γλώσσες. Πρέπει να αντιμετωπίζουμε την κοινή ιστορία ως κάτι που μας συνδέει, όχι ως κάτι που μας χωρίζει» σημειώνει.

Τονίζει ότι το συμφέρον της Βουλγαρίας είναι η ενσωμάτωση των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ για τα μέλη της οποία εκτιμά ότι «δεν στηρίζουν τις απαιτήσεις αυτές, γιατί θέλουν μια εξήγηση για το πώς μπορεί κανείς να απαιτεί τέτοια πράγματα».

Σύμφωνα με τον Ζόραν Ζάεφ αυτό που ζητά η Βουλγαρία είναι να αναγνωρίσουν τα Σκόπια κάτι που αντιτίθεται στο δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού.

Θεωρεί ότι η λύση είναι η διμερής συμφωνία που υπάρχει με τη Βουλγαρία και δήλωσε ότι η χώρα του είναι αποφασισμένη να βελτιώσει τη συνεργασία σε σειρά από τομείς.

«Έχουμε ήδη πετύχει πολλά τους τελευταίους 20 μήνες. Έχουμε κοινές επιτροπές, οι οποίες πραγματεύονται ιστορικά και εκπαιδευτικά ζητήματα και έχουν ήδη συνεδριάσει δέκα φορές» τόνισε.

Τι λέει για τη Συμφωνία των Πρεσπών

Ξεκαθάρισε ότι δεν προτίθεται να «διαπραγματευθεί» με τη Βουλγαρία θέματα γλώσσας ή εθνικής ταυτότητας, εκτιμά ωστόσο ότι η χώρα του έχει δώσει θετικά δείγματα γραφής.

Όπως δηλώνει «έχουμε ήδη δώσει μαθήματα, όχι μόνο με τη Συμφωνία των Πρεσπών, που ήταν ένας εξαιρετικός τρόπος για να βρούμε λύσεις ανάμεσα σε δύο διαφορετικές εθνικές ομάδες με τη διπλωματία και με ευρωπαϊκή συμπεριφορά, να γεφυρώσουμε τις διαφορές προσθέτοντας τον γεωγραφικό προσδιορισμό "Βόρεια" στο όνομά μας, ώστε να διαχωρίσουμε τη Βόρεια Μακεδονία από την Ελληνική Μακεδονία. Αυτή η συμφωνία μπορεί να αξιοποιηθεί ως υπόδειγμα σε όλον τον κόσμο. Αλλά και η συμφωνία που υπογράψαμε το 2017 με τη Βουλγαρία περιέχει πολύτιμα στοιχεία για την κοινή μας ιστορία. Μέσα από αυτή την ιστορία θα πρέπει να αναπτύξουμε καλές σχέσεις με τη Βουλγαρία».
Tags:
Ευρωπαϊκή Ένωση, ενταξιακές διαπραγματεύσεις, Βουλγαρία, Σκόπια, Βόρεια Μακεδονία, Ζόραν Ζάεφ
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK