20:43 02 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Ικανοποίηση για την επανέναρξη των επαφών Παλαιστίνης και Ισραήλ εξέφρασε το κουαρτέτο διαμεσολαβητών από τον ΟΗΕ, τη Ρωσία, την ΕΕ και τις ΗΠΑ.

Ανακοίνωση μέσω της οποίας γνωστοποιεί πως το κουαρτέτο των διαμεσολαβητών για τη Μέση Ανατολή χαιρετίζει την απόφαση της Παλαιστίνης, να επαναλάβει τον συντονισμό της ασφάλειας και την κοινωνικοοικονομική συνεργασία με το Ισραήλ, δημοσιοποίησε το ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών την Πέμπτη.

Το κουαρτέτο το οποίο αποτελείται από τα Ηνωμένα Έθνη, τη Ρωσία, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις ΗΠΑ συναντήθηκε νωρίτερα μέσα στη μέρα με πρωτοβουλία της Ρωσίας.

Στη συζήτηση, η οποία πραγματοποιήθηκε μέσω βιντεοδιάσκεψης, συμμετείχαν ο Βλαντίμιρ Σαφρόνκοβ, ειδικός εκπρόσωπος του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών για την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή, ο ειδικός εκπρόσωπος του προέδρου των ΗΠΑ για διεθνείς διαπραγματεύσεις Άβι Μπέρκοβιτς, ο ειδικός συντονιστής των Ηνωμένων Εθνών για την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή Νικολάι Μλαντένοφ και η ειδική εκπρόσωπος της ΕΕ για την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή Σουζάνα Τέρσταλ.

Η αξιολόγηση του κουαρτέτου

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών, «Το κουαρτέτο αξιολόγησε ομόφωνα την απόφαση της παλαιστινιακής ηγεσίας, να ξαναρχίσει τον συντονισμό ασφάλειας με το Ισραήλ, καθώς και την κοινωνικοοικονομική συνεργασία, συμπεριλαμβανομένων κοινών προσπαθειών για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού. Σημειώθηκε ότι ένα τέτοιο βήμα, δημιουργεί τις απαραίτητες προϋποθέσεις για την οικοδόμηση εμπιστοσύνης και την επιστροφή σε έναν άμεσο πολιτικό διάλογο μεταξύ Παλαιστίνης και Ισραήλ, για θεμελιώδη ζητήματα που αφορούν στο τελικό καθεστώς».

Ο Σαφρόνκβ με τη σειρά του, παρατήρησε πως, η βιώσιμη σταθερότητα στη Μέση Ανατολή θα ήταν δυνατή μόνο εάν ένας παλαιστινιακός-ισραηλινός διακανονισμός βασίζεται στο εγκεκριμένο από τον ΟΗΕ διεθνές νομικό πλαίσιο και στη λύση των δύο κρατών.

Το κουαρτέτο συμφώνησε να πραγματοποιήσει την επόμενη τηλεδιάσκεψη τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με το υπουργείο.

Η Παλαιστίνη ανέστειλε τον διάλογο με το Ισραήλ τον Μάιο, όταν έγιναν γνωστά τα ισραηλινά σχέδια προσάρτησης στη Δυτική Όχθη.

Ωστόσο, οι επαφές ξεκίνησαν και πάλι την Πέμπτη, όταν οι παλαιστινιακές και ισραηλινές αντιπροσωπείες πραγματοποίησαν την πρώτη επίσημη συνάντηση μετά από μεγάλο διάστημα.

Tags:
Δυτική Όχθη, ΗΠΑ, ΟΗΕ, Ρωσία, Ευρωπαϊκή Ένωση, διάλογος, Ισραήλ, Παλαιστίνη
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK