20:43 26 ΝΟΕΜΒΡΙΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 10
Βρείτε μας

Το πανεπιστήμιο ανακοίνωσε πως το λίθινο είδωλο «είχε περιέλθει στην κατοχή του υπό ύποπτες συνθήκες, εκτός του ηθικού πλαισίου που ορίζουν οι πανεπιστημιακές αρχές» και ως εκ τούτου αποφάσισε να το επιστρέψει.

Ο Τόμας Τσέιζ, προσωρινός πρόεδρος του Πανεπιστημίου της Ρετζίνα στον Καναδά παρέδωσε ένα λίθινο είδωλο του 18ου αιώνα της θεότητας Αναπούρνα στον ύπατο αρμοστή της Ινδίας στην Οτάβα, Ατζάι Μπισάρια.

Το ανεκτίμητο αυτό είδωλο πιστεύεται πως απομάκρυνε παρανόμως από ναό στον Γάγγη πριν από έναν αιώνα ο Καναδός συλλέκτης έργων τέχνης, Νόρμαν ΜακΚένζι.

Η δημοφιλής πανεπιστημιούπολη του Πανεπιστημίου της Ρετζίνα φημίζεται για το Μουσείο Τέχνης ΜακΚένζι που πήρε το όνομά του από τον Καναδό δικηγόρο και μαικήνα που έζησε από το 1869 έως το 1936.

Το αγαλματίδιο της θεότητας Αναπούρνα -θεότητα της τροφής σύμφωνα με τον Ινδουισμό- εντάχθηκε στη συλλογή του μουσείου από τον ΜακΚένζι το 1935.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του πανεπιστημίου που επικαλείται έρευνα της καλλιτέχνιδας Ντίβια Μεχρά, πιθανολογείται πως ο ΜακΚένζι έφερε το είδωλο από ταξίδι του στην Ινδία το 1913, αφότου άγνωστος άκουσε την «επιθυμία του συλλέκτη να αποκτήσει το αγαλματίδιο το οποίο έκλεψε από την τοποθεσία του, έναν ναό στα πέτρινα σκαλοπάτια της όχθης του Γάγγη, στο Βαρανάσι».

Το αγαλματίδιο παραδόθηκε από τους υπευθύνους του πανεπιστημίου στην Ινδική Ύπατη Αρμοστεία σε διαδικτυακή εκδήλωση.

Σε ανακοίνωσή της, η Ινδική Ύπατη Αρμοστεία τόνισε πως το πανεπιστήμιο που βρίσκεται στην πρωτεύουσα της επαρχίας Σασκάτσουαν του Καναδά, προσφάτως ανακάλυψε πως το συγκεκριμένο αγαλματίδιο πιθανώς «περιήλθε στην κατοχή του υπό ύποπτες συνθήκες, εκτός του ηθικού πλαισίου που ορίζουν οι πανεπιστημιακές αρχές» και ως εκ τούτου αποφάσισε να το επιστρέψει.

Tags:
αρχαιολογικά αντικείμενα, Καναδάς, Ινδία
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK