02:57 29 ΝΟΕΜΒΡΙΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Σε ένα πρόγραμμα «χρυσής βίζα» προχωρά το υπουργείο Οικονομικής Ανάπτυξης της Ρωσίας προκειμένου να προσελκύσει ξένους επενδυτές.

Στην πρόταση για ένα πρόγραμμα «χρυσής βίζα» προχώρησε το υπουργείο Οικονομικής Ανάπτυξης της Ρωσίας, που αφορά στην έκδοση αδειών διαμονής σε αλλοδαπούς με αντάλλαγμα επενδύσεις στην οικονομία, παρόμοια με τα υφιστάμενα συστήματα στην ΕΕ και την Καραϊβική.

Εάν η πρόταση γίνει πραγματικότητα, οι ξένοι θα πρέπει να επενδύσουν τουλάχιστον 10 εκατομμύρια ρούβλια (130.000 δολάρια) στη χώρα. Το υπουργείο πιστεύει ότι η εφαρμογή ενός τέτοιου συστήματος, θα ενισχύσει τη ρωσική οικονομία και θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας.

Για τους αλλοδαπούς, ένα μεγάλο κίνητρο για τη διαμονή θα ήταν οι σχετικά χαμηλοί φόροι. Το ατομικό ποσοστό εισοδήματος στη Ρωσία θα είναι το πολύ 15 %, ενώ για τις μικρές επιχειρήσεις, θα φτάνει μόνο το 6%.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, όπως αναφέρει και η εφημερίδα της Μόσχας Izvestia, οι αλλοδαποί κάτοικοι μπορούν να γίνουν Ρώσοι κάτοικοι, εκπληρώνοντας μία από τις πέντε προϋποθέσεις, οι οποίες απαιτούν σημαντική επένδυση στην οικονομία της χώρας και μερικές από τις οποίες απαιτούν την απασχόληση Ρώσων πολιτών. Άλλοι έχουν μια ελάχιστη περίοδο επένδυσης, που ορίζεται σε τρία χρόνια.

Τα προγράμματα «Golden visa» υπάρχουν εδώ και πολύ καιρό σε πολλές άλλες χώρες, όπως η Πορτογαλία. Σε ορισμένα κράτη, όπως η Μάλτα, η επένδυση μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε πλήρη υπηκοότητα. Τα προγράμματα θεώρησης επενδύσεων είναι, ωστόσο, τα πιο συνηθισμένα στην Καραϊβική. Για παράδειγμα, το νησιωτικό έθνος των Αγίων Χριστόφορων και Νέβις το κατέστησε δυνατό από το 1984, χωρίς απαίτηση διαμονής.

«Η χορήγηση άδειας διαμονής θα πρέπει να αποτελεί κίνητρο για αλλοδαπούς πολίτες που ενδιαφέρονται να επενδύσουν στην οικονομία μας, αλλά όχι να δημιουργούν ψευδείς προϋποθέσεις για την απόκτηση καθεστώτος μετανάστευσης», δήλωσε ο Μιχαήλ Μπάμπιτς, αναπληρωτής επικεφαλής του Υπουργείου Οικονομικής Ανάπτυξης.

Τι προβλέπει το πρόγραμμα

Σύμφωνα με το προτεινόμενο νομοσχέδιο, ο κάτοχος άδειας διαμονής θα μπορεί να χρησιμοποιεί όλες τις κοινωνικές υπηρεσίες που διατίθενται για τους Ρώσους πολίτες και μπορεί να εργάζεται στη χώρα χωρίς να χρειάζεται να λάβει άδεια.

Το νομοσχέδιο έχει ήδη λάβει κάποια κριτική, με ορισμένους να πιστεύουν ότι δεν θα χρησιμοποιηθεί πλήρως, καθώς υπάρχουν και άλλες φθηνότερες επιλογές για την απόκτηση μόνιμης διαμονής και υπηκοότητας.

Τα τελευταία δύο χρόνια, η ρωσική κυβέρνηση προσπάθησε να αναπτύξει νέες πρωτοβουλίες για την προσέλκυση ξένων στη χώρα. Είναι πλέον πολύ πιο άνετο για όσους έχουν Ρώσους συγγενείς να αποκτήσουν ρωσικό διαβατήριο και η απόκτηση ιθαγένειας έχει απλοποιηθεί για άτομα που διαμένουν μόνιμα εντός των συνόρων. Αυτό το καλοκαίρι, η νομοθεσία που υπέγραψε ο Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, έθεσε επίσης την απαίτηση για τους αλλοδαπούς να παραιτηθούν από την παλιά τους υπηκοότητα για να γίνουν Ρώσοι.

Tags:
Βλαντίμιρ Πούτιν, οικονομία, επενδύσεις, χρυσή βίζα, βίζα, Ρωσία
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK