03:51 29 ΝΟΕΜΒΡΙΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 40
Βρείτε μας

Μια μυστηριώδη προϊστορική μάσκα, εντόπισαν οι αρχαιολόγοι στη Βουλγαρία και σε όλους θυμίζει κάτι από ταινία επιστημονική φαντασίας.

Οι αρχαιολόγοι βρήκαν μια μυστηριώδη προϊστορική μάσκα κατά τη διάρκεια ανασκαφών σε αρχαίο οικισμό στη βορειοανατολική Βουλγαρία.

Το εύρημα τραβά την προσοχή καθώς μοιάζει ιδιαίτερα με τους «εξωγήινους» όπως αυτοί αναπαρίστανται στις ταινίες επιστημονικής φαντασίας.  

Η πήλινη μάσκα δεν έχει στόμα, αλλά έχει τόσο ανθρώπινα όσο και ζωικά χαρακτηριστικά.

«Πολλοί τη συγκρίνουν (τη μάσκα) με εξωγήινο σε διαστημική στολή» ανέφερε η δημόσια ραδιοφωνία της Βουλγαρίας.

Το εύρημα χρονολογείται στο τέλος της πέμπτης χιλιετίας π.Χ., δηλαδή από την ύστερη Χαλκολιθική περίοδο.

Βρέθηκε από μια αρχαιολογική ομάδα με επικεφαλής τον καθηγητή Βασίλι Νικόλοφ κοντά στον οικισμό Προβάντια, γνωστός ως ο αρχαιότερος οικισμός στην Ευρώπη.

Η μάσκα είναι τριγωνική, με δύο μεγάλα μάτια και χωρίς στόμα. Στο πάνω μέρος, υπάρχουν δύο προεξοχές παρόμοιες με τα αυτιά, στις οποίες υπάρχουν μικρές τρύπες, οι οποίες πιθανότατα χρησιμοποιήθηκαν για την εισαγωγή σκοινιού ώστε να κρεμάει κανείς το αντικείμενο.

«Πιθανότατα το αντικείμενο ήταν ένα σύμβολο στάτους που κρεμόταν από το στήθος του ατόμου που είχε αυτό το στάτους» αναφέρει αρχαιολόγος που εμπλέκεται στην ανασκαφή.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, το γεγονός ότι η μάσκα δεν έχει στόμα δεν είναι σίγουρα τυχαίο και έχει τον δικό του συμβολισμό.

Η έμφαση δίνεται στα μάτια, καθώς όπως εκτιμούν αντιπροσωπεύουν δύναμη, ανωτερότητα και σοφία.

Οι αρχαιολόγοι χαρακτήρισαν το εύρημα ένα από τα πιο εντυπωσιακά των τελευταίων ανασκαφών στον οικισμό.

Tags:
εξωγήινη ζωή, εξωγήινοι, αρχαιολογικά αντικείμενα, αρχαιολογική ανακάλυψη, αρχαιολογία, αρχαιολόγοι, αρχαιολόγος, μάσκα, Βουλγαρία
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK