23:22 23 ΝΟΕΜΒΡΙΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Αποχωρούν και επίσημα από σήμερα, Κυριακή 22 Νοεμβρίου, οι ΗΠΑ από τη Συνθήκη για τους Ανοιχτούς Ουρανούς με απόφαση της κυβέρνησης Τραμπ.

Λήγει και επίσημα σήμερα, Κυριακή 22 Νοεμβρίου, η συμμετοχή των ΗΠΑ στη Συνθήκη για τους Ανοικτούς Ουρανούς, έξι μήνες μετά από την ανακοίνωση της πρόθεσης του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και της κυβέρνησής του να αποχωρήσει από τη συμφωνία.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ επιβεβαίωσε την απόσυρση της χώρας του από τη Συνθήκη για τους Ανοιχτούς Ουρανούς στις 21 Μαΐου, ισχυριζόμενος παραβιάσεις εκ μέρους της Ρωσίας και έλλειψη συμμόρφωσης.

Η Μόσχα από την πλευρά της αρνείται όλες τις κατηγορίες, ενώ πολλές ευρωπαϊκές χώρες εξέφρασαν τη λύπη τους για την κίνηση του Τραμπ και εξέφρασαν την ελπίδα ότι ο Λευκός Οίκος θα επανεξετάσει.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε νωρίτερα αυτό το μήνα πως, η Μόσχα θα ζητήσει από τους εταίρους της στο πλαίσιο της συνθήκης να παράσχουν νομικές εγγυήσεις ότι δεν θα κοινοποιήσουν δεδομένα πτήσεων στις ΗΠΑ. Το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γερμανία και η Γαλλία επανέλαβαν τη δέσμευσή τους για τη συνθήκη.

Τον Ιούλιο, ο επικεφαλής του Εθνικού Κέντρου Μείωσης των Πυρηνικών Κινδύνων της Ρωσίας, Σεργκέι Ρίζκοφ, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ αντιμετώπιζαν ένα τεχνολογικό χάσμα 6-7 ετών σε σύγκριση με τη Ρωσία στον τομέα των τεχνολογιών που σχετίζονται με τη Συνθήκη για τους Ανοικτούς Ουρανούς.

Η Συνθήκη για τους Ανοικτούς Ουρανούς επιτρέπει στους συμμετέχοντες να πραγματοποιούν εναέρια παρακολούθηση, ως μέρος ενός προγράμματος προγραμματισμένων πτήσεων παρατήρησης. Πάνω από 30 χώρες συμμετέχουν στο πρόγραμμα, το οποίο δημιουργήθηκε για να ενισχύσει τη διαφάνεια στις στρατιωτικές δραστηριότητες.

Tags:
Γερμανία, Μεγάλη Βρετανία, ΗΠΑ, Ρωσία, Συνθήκη Ανοιχτοί Ουρανοί, συνθήκη, Συνθήκη Open Skies
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK