00:05 26 ΝΟΕΜΒΡΙΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
Όλες οι εξελίξεις για τον κορονοϊό (1633)
0 03
Βρείτε μας

Στις προσπάθειες διασφάλισης καθολικής πρόσβασης σε εμβόλια, θεραπείες και διάγνωση της COVID-19 εστίασε η G20 που διεξήχθη το Σαββατοκύριακο.

Οι χώρες της G20 δεσμεύτηκαν να καταβάλουν προσπάθειες για να διασφαλίσουν την καθολική πρόσβαση σε εμβόλια, θεραπείες και διάγνωση της COVID-19, σύμφωνα με την τελική δήλωση που εγκρίθηκε την Κυριακή μετά από μια διήμερη σύνοδο κορυφής. 

Το νέο ρωσικό εμβόλιο κατά του κορονοϊού, EpiVacCorona
© Φωτογραφία : Rospotrebnadzor (Οργανισμός Παρατήρησης της Δημόσιας Υγείας στη Ρωσία)

«Έχουμε κινητοποιήσει πόρους για την αντιμετώπιση των άμεσων χρηματοδοτικών αναγκών στην παγκόσμια υγεία για να υποστηρίξουμε την έρευνα, ανάπτυξη, κατασκευή και διανομή ασφαλών και αποτελεσματικών διαγνωστικών μεθόδων, θεραπειών και εμβολίων κατά της COVID-19. Δεν θα αφήσουμε να μας ξεφύγει καμία προσπάθεια ώστε να διασφαλίσουμε την προσιτή και δίκαιη πρόσβασή σε αυτά για όλους τους ανθρώπους, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις των μελών μας να ενθαρρύνουν την καινοτομία», ανέφερε το ανακοινωθέν.

Στην τελική δήλωση, η G20 ανέφερε επίσης ότι τα μέλη υποστηρίζουν όλες τις συνεργατικές παγκόσμιες προσπάθειες, όπως το COVID-19 Tools Accelerator (ACT-A) και το COVID-19 Vaccine Global Access Facility (COVAX).

Τόνισε ακόμη την ανάγκη για μεταρρύθμιση του ΟΗΕ που θα βελτίωνε την ετοιμότητα σε πανδημίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Το έγγραφο, που υιοθετήθηκε από τους παγκόσμιους ηγέτες μετά από δύο ημέρες συνομιλιών, αναφέρεται επίσης στις «εκτιμήσεις των κενών στην ετοιμότητα για πανδημία».

Η Σαουδική Αραβία, η οποία προήδρευσε της φετινής έκδοσης της G20, πρότεινε την καθιέρωση πρόσβασης σε εργαλεία σε περίοδο πανδημίας σε μια προσπάθεια εξεύρεσης μακροπρόθεσμων λύσεων στην υγειονομική κρίση υγείας. Οι συζητήσεις για το σκοπό αυτό θα συνεχιστούν υπό την προεδρία της Ιταλίας.

Τέλος, οι χώρες της G20 δεσμεύονται να εφαρμόσουν την Πρωτοβουλία Αναστολής Εξυπηρέτησης Χρέους για να διευκολύνουν τις υψηλότερες δαπάνες που σχετίζονται με την πανδημία, αναφέρει η κοινή δήλωση της G20 που δημοσιεύθηκε την Κυριακή.

Θέμα:
Όλες οι εξελίξεις για τον κορονοϊό (1633)
Tags:
Σύνοδος κορυφής G20, G20, πανδημία, διάγνωση, θεραπεία, εμβόλια, εμβόλιο, κορονοϊός
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK