20:33 26 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟY 2021
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
Ναγκόρνο-Καραμπάχ: Νέα ανάφλεξη μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν (314)
0 0 0
Βρείτε μας

Στην περιοχή του Καλμπαχάρ, που βρίσκεται στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, μπήκε ο στρατός του Αζερμπαϊτζάν, την Τετάρτη (25/11), σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Άμυνας της χώρας.

Ο στρατός του Αζερμπαϊτζάν εισήλθε, την Τετάρτη (25/11), στην περιοχή Καλμπαχάρ που άφησαν οι Αρμένιοι, μετά τη συμφωνία για τερματισμό των εχθροπραξιών στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Συγκεκριμένα, σε σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου Άμυνας του Αζερμπαϊτζάν τονίζεται το εξής:

«Σύμφωνα με τριμερή δήλωση που υπέγραψαν οι Πρόεδροι της Δημοκρατίας του Αζερμπαϊτζάν, της Ρωσικής Ομοσπονδίας και του πρωθυπουργού της Δημοκρατίας της Αρμενίας, οι μονάδες του στρατού του Αζερμπαϊτζάν εισήλθαν στην περιοχή Καλμπαχάρ, στις 25 Νοεμβρίου».

Για να εξασφαλιστεί η πρόοδος των υπομονάδων προς αυτή την κατεύθυνση, πραγματοποιήθηκαν εργασίες μηχανικής, ναρκοπεδίων, και δύσκολοι ορεινοί δρόμοι προετοιμάζονται κατά τη διαδρομή των στρατευμάτων.

Η Περιφέρεια του Καλμπαχάρ είναι διοικητικά μέρος του Αζερμπαϊτζάν, σύμφωνα με την απογραφή All-Union του 1989, το 99,5% του πληθυσμού ήταν εθνοτικά Αζέροι.

Τον Απρίλιο του 1993, ως αποτέλεσμα εχθροπραξιών, η περιοχή τέθηκε υπό τον έλεγχο της αυτοανακηρυχθείσας Δημοκρατίας του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, η επικράτειά της συμπεριλήφθηκε στις περιοχές Σαχουμιάν και Μαρτακέρτ του Νανγκόρνο-Καραμπάχ.

Υπενθυμίζεται ότι στις 10 Νοεμβρίου, οι ηγέτες της Ρωσίας, του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας, δηλαδή του Βλαντίμιρ Πούτιν, του Ιλχάμ Αλίγιεφ και του Νικόλ Πασινιάν, υπέγραψαν κοινή δήλωση για την πλήρη παύση των εχθροπραξιών στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, οι οποίες άρχισαν στα τέλη Σεπτεμβρίου.

Ακόμα, με βάση τη συμφωνία, η Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν σταματούν στις κατεχόμενες θέσεις τους και ορισμένες περιοχές, συμπεριλαμβανομένου του Καλμπαχάρ, τίθενται υπό τον έλεγχο του Μπακού.

Στο Αζερμπαϊτζάν, η συμφωνία χαρακτηρίστηκε ως «παράδοση του Ερεβάν», με τον Πρόεδρο της χώρας να τονίζει ότι το έγγραφο είναι πιο ευεργετικό για το Αζερμπαϊτζάν.

Πλέον, σύμφωνα με τον ίδιο, η στρατιωτική φάση έχει ολοκληρωθεί και είναι δυνατόν «να προχωρήσουμε σε πολιτικά ζητήματα».

Όπως σημείωσε ο πρωθυπουργός της Αρμενίας, η απόφαση για την ειρηνευτική συμφωνία ελήφθη με δυσκολία, αλλά επιτρέπει «να σώσει αυτό που θα έχανε το Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Θέμα:
Ναγκόρνο-Καραμπάχ: Νέα ανάφλεξη μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν (314)
Tags:
Ναγκόρνο-Καραμπάχ, στρατός, Αρμενία, Αζερμπαϊτζάν
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK