19:53 26 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟY 2021
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 01
Βρείτε μας

Προτεινόμενοι για το Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης 2021, όπως έγινε γνωστό την Τρίτη (24/11), είναι ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, και ο πρίγκιπας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Μοχάμεντ Μπιν Ζαγιέντ, μετά την εξομάλυνση των μεταξύ τους διπλωματικών σχέσεων.

Για τον ρόλο που επιτέλεσαν στην καθιέρωση διπλωματικών δεσμών μεταξύ του Ισραήλ και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, ο πρωθυπουργός της πρώτης χώρας, Μπενιαμίν Νετανιάχου, και ο πρίγκιπας του δεύτερου κράτους, Μοχάμεντ Μπιν Ζαγιέντ, προτάθηκαν για το Νόμπελ Ειρήνης 2021, όπως έγινε γνωστό την Τρίτη (24/11).

Σε σχετική ανακοίνωση του ισραηλινού πρωθυπουργικού γραφείου επισημαίνεται:

«Ο βραβευμένος με Νόμπελ Ειρήνης Λόρδος Ντέιβιντ Τριμπλ, υπέβαλε σήμερα (24/11) την υποψηφιότητα του πρωθυπουργού, Μπενιαμίν Νετανιάχου, για το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης, μαζί με τον πρίγκιπα του Αμπού Ντάμπι, Μοχάμεντ Μπιν Ζαγιέντ».

Υπενθυμίζεται ότι ο Τριμπλ, πρώην πρώτος υπουργός της Βόρειας Ιρλανδίας, κέρδισε το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης το 1998 για τις προσπάθειές του να βρει μια ειρηνική λύση στη σύγκρουση στην περιοχή.

​Η Επιτροπή Βραβείων Νόμπελ θα εξετάσει τις υποψηφιότητες των Νετανιάχου και Μπιν Ζαγιέντ, καθώς ο ίδιος ο Τριμπλ είναι βραβευμένος με το Νόμπελ Ειρήνης και έτσι του δίνεται το δικαίωμα να προτείνει ο άλλος.

Υπενθυμίζεται ότι, στις 15 Σεπτεμβρίου, τα ΗΑΕ και το Ισραήλ υπέγραψαν μια ιστορική ειρηνευτική συμφωνία με τη μεσολάβηση των ΗΠΑ, η οποία προέβλεπε τη δημιουργία διπλωματικών δεσμών και την πλήρη εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ των χωρών, η οποία είχε αλλοιωθεί νωρίτερα από την αραβοϊσραηλινή αντιπαράθεση που προκλήθηκε από το παλαιστινιακό ζήτημα.

Tags:
ΗΑΕ, Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, Μοχάμεντ μπιν Ζαγέντ αλ Μαγιάν, υποψηφιότητα, Νόμπελ Ειρήνης, Βραβείο Νόμπελ
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK