14:39 26 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟY 2021
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
Εμβόλιο κορονοϊού (1167)
0 01
Βρείτε μας

Αμφιβολίες έχουν προκύψει για το εμβόλιο της AstraZeneca μετά τη δημοσιοποίηση των ενδιάμεσων αποτελεσμάτων τη Δευτέρα, που έδειξαν δύο διαφορετικά επίπεδα αποτελεσματικότητας ανάλογα με τη δοσολογία.

Δύο υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας δήλωσαν ότι χρειάζονται περισσότερα δεδομένα για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου που αναπτύχθηκε από την φαρμακοβιομηχανία AstraZeneca και το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Σύμφωνα με την Κάθριν Ο'Μπράιεν, διευθύντρια του τμήματος ανοσιοποίησης και εμβολίων του ΠΟΥ, είναι πολύ νωρίς για να κριθεί η αποτελεσματικότητα του εμβολίου πριν υπάρξουν περισσότερα επιστημονικά δεδομένα γι'αυτό.

«Νομίζω είναι πολύ νωρίς για εμάς να πούμε για το τι νομίζουμε για τα δεδομένα, αυτό που χρειάζεται στη συνέχεια -αυτό που έχουμε ανάγκη να δούμε- είναι περισσότερα από ένα δελτίο Τύπου και πρέπει να δούμε δεδομένα και να μπορέσουμε να κάνουμε τις ερωτήσεις που χρειάζονται» δήλωσε η Ο'Μπράιεν.

Επίσης, η Σουμίγια Σουαμινατάν, επιστήμονας του ΠΟΥ δήλωσε ότι «εάν θα πρέπει να διερευνήσουμε την υπόθεση καλύτερης αποτελεσματικότητας με μικρότερη δόση, αυτό χειάζεται δοκιμή».

Νωρίτερα, η βρετανική εποπτική υπηρεσία Φαρμάκων και Υγείας (MHRA) επιβεβαίωσε ότι η AstraZeneca ζήτησε να πραγματοποιήσει αναθεώρηση του εμβολίου.

Όπως είχε ανακοινώσει η εταιρεία τη Δευτέρα, η αποτελεσματικότητα του εμβολίου σε ασθενείς στους οποίους χορηγήθηκαν δύο πλήρεις δόσεις με διαφορά ενός μήνα ήταν 62% ενώ σε αυτούς που χορηγήθηκε μισή δόση και στη συνέχεια μια πλήρης δόση έφτασε το 90%.

Η εταιρεία αργότερα παραδέχτηκε ότι η αγωγή με υψηλότερη αποτελεσματικότητα ήταν στην πραγματικότητα αποτέλεσμα λάθους δοσολογίας.

Θέμα:
Εμβόλιο κορονοϊού (1167)
Tags:
Μεγάλη Βρετανία, Πανεπιστήμιο Οξφόρδης, AstraZeneca, COVID-19, πανδημία, εμβόλιο, κορονοϊός
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK