13:35 26 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟY 2021
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
Δολοφονία πυρηνικού επιστήμονα στο Ιράν (44)
0 0 0
Βρείτε μας

Το Ιράν υποστηρίζει πως υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις περί εμπλοκής του Ισραήλ στη δολοφονία του Ιρανού πυρηνικού επιστήμονα Μοχσέν Φαχριζαντέχ.

Για «σοβαρές ενδείξεις περί ευθύνης του Ισραήλ» στη δολοφονία του Ιρανού πυρηνικού επιστήμονα Μοχσέν Φαχριζαντέχ κάνει λόγο το Ιράν.

Οι ιρανοί αξιωματούχοι δήλωσαν νωρίτερα πως, ο Ιρανός πυρηνικός φυσικός, είχε γίνει στόχος της ισραηλινής μυστικής υπηρεσίας Μοσάντ, καλώντας τη διεθνή κοινότητα να καταδικάσει την επίθεση.

Το Ιράν πιστεύει πως, υπάρχουν «σοβαρές ενδείξεις ευθύνης του Ισραήλ» στη δολοφονία του διακεκριμένου πυρηνικού επιστήμονα Μοχσέν Φαχριζαντέχ, σύμφωνα με επιστολή προς τα Ηνωμένα Έθνη που δημοσιεύθηκε το Σάββατο.

​«Αυτό που ήταν σαφώς μια υποστηριζόμενη από κράτος δολοφονία του εξέχοντος επιστήμονά μας ήταν επίσης μια σαφής παραβίαση του διεθνούς δικαίου, με σκοπό να σπείρει το χάος στην περιοχή μας. Πρέπει να καταδικαστεί από το #UNSG (Γενικό Γραμματέα Ηνωμένων Εθνών) και από το #UNSC (Συμβούλιο Ασφαλείας ΟΗΕ)», δήλωσε ο Ιρανός πρέσβης στα Ηνωμένα Έθνη.

Στην επιστολή του, ο Ιρανός πρέσβης, προειδοποιεί επίσης για «τυχόν τυχοδιωκτικά μέτρα» εκ μέρους των ΗΠΑ και των συμμάχων τους στην περιοχή, όπως το Ισραήλ, ιδιαίτερα κατά την υποτιθέμενη εναπομείνουσα περίοδο της θητείας του Ντόναλντ Τραμπ.

Σύμφωνα με τον Ιρανό διπλωμάτη, το Ιράν διατηρεί το δικαίωμά του να υπερασπίζεται τους πολίτες του και να διασφαλίζει τα συμφέροντά του.

Η ισραηλινή κυβέρνηση θεωρούσε τον Φαχριτζάντε ως μια από τις μεγαλύτερες απειλές για την ασφάλειά του Ισραήλ, ισχυριζόμενη πως, ηγούνταν μιας μυστικής μονάδας του ιρανικού στρατού που εργάζεται για τη δημιουργία πυρηνικών όπλων.

Το Ιράν από την πλευρά του έχει απορρίψει επανειλημμένως τις κατηγορίες για ανάπτυξη πυρηνικού οπλοστασίου, κατηγορίες που έχει εκφράσει επίσης και η κυβέρνηση Τραμπ, επιμένοντας πως, το πυρηνικό του πρόγραμμα έχει σχεδιαστεί για να εξυπηρετεί καθαρά ειρηνικούς σκοπούς.

Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών έγραψε ότι υπάρχουν «σοβαρές ενδείξεις για ρόλο του Ισραήλ» στη δολοφονία του επιστήμονα, καλώντας τους παγκόσμιους ηγέτες να καταγγείλουν τη δολοφονία του.

​Την ίδια ώρα, ο αρχηγός του Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων του Ιράν,  προειδοποίησε πως θα υπάρξει εκδίκηση με αποδέκτες τους δράστες της δολοφονίας.

Η στοχοποίηση του Φαχριζαντέχ

Η δολοφονία του Φαχριζαντέχ πραγματοποιήθηκε αμέσως μετά από την εμφάνιση αναφορών σε μέσα ενημέρωσης, σύμφωνα με τις οποίες ο ισραηλινός στρατός είχε λάβει εντολή να προετοιμαστεί για πιθανή στρατιωτική επίθεση των ΗΠΑ εναντίον του Ιράν, πριν από την έναρξη της θητείας του νέου Αμερικανού προέδρου..

Αν και το Ισραήλ ούτε έχει επιβεβαιώσει αλλά ούτε και έχει αρνηθεί συμμετοχή στη δολοφονία του ακριζάχ, κατά το παρελθόν υπήρξαν πολλές περιπτώσεις Ιρανών πυρηνικών επιστημόνων που έγιναν στόχοι σε άμεσες απόπειρες δολοφονίας, με διάφορες εικασίες να αναφέρουν πως η Μοσάντ βρισκόταν πίσω από αυτές.

Θέμα:
Δολοφονία πυρηνικού επιστήμονα στο Ιράν (44)
Tags:
πυρηνική βόμβα, πυρηνικά, επιστήμονας, δολοφονία, Ισραήλ, Ιράν
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK