08:15 16 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟY 2021
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 10
Βρείτε μας

Στα άκρα φτάνουν οι διπλωματικές σχέσεις μεταξύ της Σερβίας και του Μαυροβουνίου, με τη κάθε μία να απευλαύνει τον πρεσβευτή της άλλης.

Στο «κόκκινο» βρίσκονται οι διπλωματικές σχέσεις μεταξύ της Σερβίας και του Μαυροβουνίου, με τελευταίο χαρακτηριστικό της κατάστασης που επικρατεί να αποτελεί η απέλαση του Σέρβου πρεσβευτή, Βλαντίμιρ Μπόζοβιτς, ο οποίος κατηγορείται πως αναμιγνείεται σε εσωτερικά θέματα του Μαυροβουνίου.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει και το Αθηναϊκό – Μακεδονικό πρακτορείο ειδήσεων, ο Μπόζοβιτς άσκησε δημοσίως κριτική σε διακήρυξη που ψηφίστηκε από τη Βουλή του Μαυροβουνίου το 2018 περί ακύρωσης απόφασης της Εθνοσυνέλευσης του Μαυροβουνίου που ελήφθη το 1918, η οποία αφορούσε στην ένταξή του στο βασίλειο των Σέρβων, των Κροατών και των Σλοβένων και που αργότερα μετατράπηκε στη Γιουγκοσλαβία.

Αν και η σύγχρονη πολιτική ηγεσία του Μαυροβουνίου θεωρεί την απόφαση του 1918 ως «πράξη υποτέλειας που εκμαιεύτηκε με πιέσεις και δόλια μέσα», ο Σέρβος πρεσβευτής την χαρακτήρισε ως «έκφραση της ελεύθερης βούλησης του λαού», γεγονός που εξόργισε την κυβέρνηση του Μαυροβουνίου.

Έτσι, μετά από την απέλαση του Σέρβου πρέσβη, η κυβέρνηση της Σερβίας αντέδρασε και αυτή με τη σειρά της, προχωρώντας στην επίδοση τελεσιγράφου προς τον Τάρζαν Μιλόσεβιτς, Μαυροβούνιου πρεσβευτή στο Βελιγράδι, να εγκαταλείψει τη Σερβία μέσα σε 72 ώρες.

Tags:
Γιουγκοσλαβία, διπλωματικό επεισόδιο, διπλωματία, διπλωμάτες, απέλαση, πρεσβευτής, Μαυροβούνιο, πρεσβεία Σερβίας, Σερβία
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK