20:44 15 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟY 2021
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
Δολοφονία πυρηνικού επιστήμονα στο Ιράν (44)
0 11
Βρείτε μας

Μεγάλη ανησυχία υπάρχει για κλιμάκωση της έντασης στη Μέση Ανατολή μετά τη δολοφονία του Ιρανού πυρηνικού επιστήμονα, Μοχσέν Φαχριζαντέχ.

Η δολοφονία του Ιρανού πυρηνικού επιστήμονα, Μοχσέν Φαχριζαντέχ, αποτελεί το επιστέγασμα ενός μακροχρόνιου «ισραηλινού στρατηγικού σχεδίου» που έχει ως στόχο να σαμποτάρει το πρόγραμμα πυρηνικών όπλων που φέρεται να διαθέτει το Ιράν. Παράλληλα, στέρησε από τη χώρα «μία αντικατάσταση πηγή γνώσης», αναφέρουν οι Times of Israel, επικαλούμενοι πληροφορίες από τοπικά μέσα του Ισραήλ. 

Ανώνυμη πηγή πληροφοριών της Δύσης που μίλησε στο Channel 13 περιέγραψε τη δολοφονία του Φαχριζαντέχ ως το «κερασάκι» στις προσπάθειες του Τελ Αβίβ να εμποδίσει το Ιράν από την απόκτηση πυρηνικών όπλων.

Το μέσο φέρεται να ενημέρωσε πως ο επιστήμονας ήταν «στόχος» πολλών Ισραηλινών πρωθυπουργών και διαφορετικών διευθυντών της Μοσάντ.

Η Jerusalem Post, παράλληλα, συνέκρινε τη δολοφονία του Φαχριζαντέχ με μεθόδους που χρησιμοποιούσε η μαφία το 1985, υποστηρίζοντας ότι ο τρόπος που τελέστηκε το έγκλημα έδειξε «τη δύναμη των υπευθύνων» και προειδοποίησε πως «οποιοσδήποτε Ιρανός, που συνδέεται με το πυρηνικό πρόγραμμα, μπορεί να βρεθεί και να δολοφονηθεί».

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, είχε κατονομάσει τον σημαίνοντα επιστήμονα σε μια παρουσίαση πληροφοριών το 2018, προτρέποντας τη διεθνή κοινότητα να «θυμηθεί αυτό το όνομα» και ισχυριζόμενος ότι ο επιστήμονας ήταν ο επικεφαλής του ιρανικού προγράμματος που στοχεύει στην κατασκευή μίας μυστικής πυρηνικής βόμβας.

Το Ισραήλ δεν έχει παρουσιάσει, ακόμη, ουσιαστικά στοιχεία για να αποδείξει τους ισχυρισμούς του, ενώ ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας δεν έχει βρει αποδείξεις για οποιαδήποτε προσπάθεια κατασκευής τέτοιας βόμβας μετά το 2003. Οι Ιρανοί ηγέτες αρνούνται κατηγορηματικά οποιαδήποτε πληροφορία περί πρόθεσης κατασκευής πυρηνικών όπλων ή όπλων μαζικής καταστροφής, οποιουδήποτε είδους.

Η Τεχεράνη στο παρελθόν, και συγκεκριμένα κατά τη δεκαετία του 1990, είχε καταστρέψει τα αποθέματα χημικών όπλων της πριν να ενταχθεί στη Συμφωνία για τα Χημικά Όπλα. 

Το Ιράν απειλεί με αντίποινα

Η δολοφονία του Φαχριζαντέχ έχει εγείρει φόβους για κλιμάκωση της έντασης στη Μέση Ανατολή, με την Τεχεράνη να ορκίζεται εκδίκηση και ανώτερους αξιωματούχους, συμπεριλαμβανομένου του Προέδρου Χασάν Ρουχάνι και του υπουργού Εξωτερικών Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ, να κατηγορούν ευθέως το Ισραήλ.

Το Σάββατο, το Ιράν απέστειλε επιστολή στα Ηνωμένα Έθνη στην οποία έκανε λόγο για «σοβαρές ενδείξεις για ευθύνη του Ισραήλ» πίσω από τη δολοφονία του επιστήμονα και προέτρεψε το Συμβούλιο Ασφαλείας και τον γενικό γραμματέα του σώματος να καταδικάσουν κατηγορηματικά τη δολοφονία.

Ο ΟΗΕ απάντησε προτρέποντας σε «αυτοσυγκράτηση» και καλώντας σε αποφυγή «οποιασδήποτε ενέργειας που θα μπορούσε να οδηγήσει σε κλιμάκωση των εντάσεων». 

Η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν δεν έχει παρουσιάσει, ακόμη, αποδείξεις για εμπλοκή του Ισραήλ στη δολοφονία του επιστήμονα, ενώ το Ισραήλ δεν έχει λάβει επίσημη θέση.

Εν τω μεταξύ, τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι οι πρεσβείες τους σε όλο τον κόσμο έχουν τεθεί σε «υψηλή επιφυλακή» μετά τη δολοφονία. 

Σκιώδης πόλεμος

Η δολοφονία του Φαχριζαντέχ δεν είναι η πρώτη δολοφονία Ιρανού πυρηνικού επιστήμονα για την οποία η Τεχεράνη κατηγόρησε το Ισραήλ ή τις δυτικές υπηρεσίες πληροφοριών.

Σύμφωνα με έρευνα του Sputnik, τουλάχιστον επτά Ιρανοί πυρηνικοί επιστήμονες είχαν μπει στο στόχαστρο ανάλογων επιθέσεων.

Η Μοσάντ κατηγορήθηκε για ορισμένες εξ αυτών, ενώ άλλες επιρρίφθηκαν στη CIA ή στην MI6.

Μετά τη δολοφονία, ξέσπασε στον Ιράν κύμα οργής και διαδηλώσεων για τον θάνατο του επιστήμονα.

Θέμα:
Δολοφονία πυρηνικού επιστήμονα στο Ιράν (44)
Tags:
Μπενιαμίν Νετανιάχου, Νετανιάχου, νεκρός, δολοφονία, Ισραήλ, Ιράν
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK