04:27 21 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟY 2021
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 02
Βρείτε μας

Αν και η Ιαπωνία είχε αντιμετωπίσει επιτυχώς τον μεγάλο αριθμό αυτοκτονιών των περασμένων ετών, η πανδημία έφερε και πάλι μεγάλη αύξηση.

Αν και η Ιαπωνία, η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, δεν υπέστη μεγάλο πλήγμα από την πανδημία του κορονοϊού, με τον αριθμό των κρουσμάτων να την κατατάσσει 47η στη λίστα των χωρών σε όλο τον κόσμο, ένα άλλο φαινόμενο έχει δημιουργήσει ανησυχία στις αρχές, αφού οι αυτοκτονίες στη χώρα έχουν αυξηθεί με γεωμετρική πρόοδο.

Οι ιαπωνικές αρχές αποφάσισαν να αποφύγουν τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα που εφαρμόστηκαν σε άλλες χώρες, έχοντας καταγράψει από τον Μάρτιο περίπου 145.000 κρούσματα κορονοϊού και 2.042 θανάτους.

Περισσότεροι οι θάνατοι λόγω αυτοκτονιών παρά λόγω κορονοϊού

Αυτό που έχει δημιουργήσει ανησυχία στις ιαπωνικές αρχές σύμφωνα με το δίκτυο CBS, είναι το γεγονός πως υπάρχει δραματική αύξηση των αυτοκτονιών, με τον αριθμό των ανθρώπων που αφαιρούν την ίδια τους τη ζωή να ξεπερνούν τους θανάτους λόγω του κορονοϊού. Αυτό το τρομακτικό γεγονός αποδεικνύεται από τα στοιχεία δημοσιευμένων στατιστικών της Εθνικής Αστυνομικής Υπηρεσίας.

Σύμφωνα με τα εν λόγω στοιχεία, 2.153 άτομα στην Ιαπωνία αυτοκτόνησαν τον Οκτώβριο του 2020, με τους αριθμούς να αυξάνονται κατά 25% -600 άτομα-, σε σύγκριση με την ίδια περίοδο το 2019 ενώ οι συνολικοί θάνατοι εξαιτίας αυτοκτονίας, έφτασαν τους 17.000 τους πρώτους δέκα μήνες του 2020, αριθμός που υπερβαίνει κατά πολύ το ποσοστό δολοφονιών στη χώρα. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός πως η αστυνομία της χώρας κατέγραψε 950 υποθέσεις δολοφονίας το 2019.

Τα αίτια που κρύβονται πίσω από το κύμα αυτοκτονιών

Το δίκτυο CBS News αναφέρει ότι τα ποσοστά αυτοκτονίας πιθανότατα «επιδεινώθηκαν» από την κοινωνική και οικονομική εξαθλίωση που προκλήθηκε από την πανδημία του κορονοϊού. Χαρακτηριστικά αναφέρονται ως αιτίες η απώλεια θέσεων εργασίας, η αίσθηση κοινωνικής ανασφάλειας και η αύξηση της ενδοοικογενειακής βίας.

Αν και η χώρα μέχρι τώρα κατάφερε να αποφύγει τους σκληρούς περιορισμούς, δίνοντας μόνο κατευθυντήριες γραμμές για την υγεία, όπως απομόνωση των πολιτών, την κοινωνική αποστασιοποίηση, τη χρήση μάσκας και την αποφυγή περιττών ταξιδιών, την Τετάρτη οι αρχές προειδοποίησαν ότι πλέον η χώρα μπορεί να μην έχει «άλλη επιλογή» και να εφαρμόσει εθνική κατάσταση έκτακτης ανάγκης εν μέσω των αυξανόμενων ποσοστών των κρουσμάτων.

Η κυβέρνηση υπόσχεται να αντιμετωπίσει το πρόβλημα

Σχολιάζοντας τις κρατικές προσπάθειες για αύξηση της υποστήριξης προς τα άτομα που αντιμετωπίζουν ψυχολογικές δυσκολίες, συμπεριλαμβανομένης της χρηματοδότησης για πράγματα όπως τηλεφωνικές γραμμές για την αποτροπή αυτοκτονιών και εκστρατείες κοινωνικών μέσων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε πως, το Τόκιο πρέπει να «αντιμετωπίσει σοβαρά» την «πραγματικότητα» των αυξανόμενων ποσοστών αυτοκτονίας.

Αύξηση του άγχους και των εντάσεων κατά τη διάρκεια της απομόνωσης

Νωρίτερα αυτό τον μήνα, η ψυχίατρος με έδρα τη Γιοκοχάμα, Τσιγιόκο Ουέντα, δήλωσε πως είχε παρατηρήσει αύξηση στα επίπεδα ψυχολογικού άγχους, λόγω ανησυχιών για τα οικονομικά έσοδα, προβλήματα που προκλήθηκαν από παραγγελίες στο σπίτι και εντάσεις εντός των οικογενειών.

Αύξηση των αυτοκτονιών μετά από επιτυχημένη αντιμετώπιση του φαινομένου

Η Ιαπωνία εδώ και πολύ καιρό υπέφερε από μερικά από τα υψηλότερα ποσοστά αυτοκτονιών στον ανεπτυγμένο κόσμο, με τον αριθμό των ανθρώπων που αφαιρούσαν τη ζωή τους να φτάνουν στα ύψη, με πάνω από 25.000 θανάτους ετησίως, ξεκινώντας από τα μέσα της δεκαετίας του 1980, και φτάνοντας τους 30.000 θανάτους από τα τέλη της δεκαετίας του 1990 και μετά. Ωστόσο το 2005 χτύπησαν ρεκόρ με 34.427 θανάτους.

Η χώρα σημείωσε σημαντική πρόοδο σε αυτόν τον τομέα κατά τη δεκαετία του 2010, με τα ποσοστά αυτοκτονιών να πέφτουν κάτω από τους 20.000 θανάτους το 2019, λίγο πριν από την πανδημία του κορονοϊού.

Τα αυξανόμενα ποσοστά αυτοκτονιών είναι ένα από τα ζητήματα που έθεσαν οι παγκόσμιοι ηγέτες σε συζητήσεις σχετικά με το κόστος που σχετίζεται με τους περιορισμούς που σχετίζονται με την πανδημία.

Τον Οκτώβριο, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ προειδοποίησε ότι «η θεραπεία» για την κρίση υγείας που σχετίζεται με τον κορονοϊό «δεν μπορεί να είναι χειρότερη από το ίδιο το πρόβλημα».

«Οι άνθρωποι χάνουν τις δουλειές τους. Αυτοκτονούν. Υπάρχει κατάθλιψη, αλκοόλ, ναρκωτικά σε επίπεδο που κανείς δεν έχει ξαναδεί. Υπάρχει κατάχρηση, τεράστια κατάχρηση. Πρέπει να ανοίξουμε τη χώρα μας» είχε δηλώσει ο Τραμπ.

Tags:
COVID-19, κοινωνικός περιορισμός, περιορισμός στο σπίτι, απομόνωση, άγχος, στρες, πανδημία, νεκροί, αυτόχειρας, αυτοκτονία, Ιαπωνία
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK