08:17 19 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟY 2021
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
Δολοφονία πυρηνικού επιστήμονα στο Ιράν (44)
0 0 0
Βρείτε μας

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν εξέφρασε την πεποίθηση πως ορισμένες χώρες επιθυμούν άσκηση σκληρής πολιτικής και επιβολή κυρώσεων κατά του Ιράν.

Την πεποίθηση πως όσοι υποστηρίζουν τις σκληρές πολιτικές κατά του Ιράν, έχουν σκοπό να υπονομεύσουν την ατμόσφαιρα που δημιουργήθηκε για την άρση των κυρώσεων από τη χώρα, εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Μοχάμεντ Τζαβάντ Ζαρίφ.

Η δήλωση του Ιρανού υπουργού ήρθε μετά την πρόσφατη δολοφονία του Ιρανού πυρηνικού φυσικού Μοχσέν Φαχριζαντέχ, βασικού προσώπου του ιρανικού πυρηνικό προγράμματος και επικεφαλής του Κέντρου Καινοτομίας του Ιρανικού Υπουργείου Άμυνας. Υπενθυμίζεται πως η Τεχεράνη κατηγορεί το Ισραήλ για τη δολοφονία.

«Όπως μπορείτε να ακούσετε από τις ειδήσεις, αυτές τις μέρες οι σχεδιαστές και οι υποστηρικτές της αποτυχημένης πολιτικής μέγιστης πίεσης εναντίον του θαρραλέου ιρανικού λαού, προσπαθούν να επωφεληθούν από τις τελευταίες ημέρες του Τραμπ, ώστε να αυξήσουν τις εντάσεις και να καταστρέψουν την ατμόσφαιρα που έχει δημιουργηθεί, προκειμένου να αρθούν οι τυραννικές κυρώσεις» δήλωσε ο Ζαρίφ.

Η συμφωνία του Ιράν το 2015 για τα πυρηνικά

Το 2015 το Ιράν είχε υπογράψει το Κοινό Συνολικό Σχέδιο Δράσης (JCPOA) με τις ΗΠΑ, την Κίνα, τη Γαλλία, τη Γερμανία, τη Ρωσία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Η συνθήκη ορόσημο απαιτούσε από το Ιράν να μειώσει το πυρηνικό του πρόγραμμα και να υποβαθμίσει κατά πολύ τα αποθέματα του ουρανίου, με αντάλλαγμα την ανακούφιση των κυρώσεων.

Ωστόσο, το 2018 ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ εγκατέλειψε μονομερώς τη συμφωνία και εφάρμοσε πολιτικές σκληρής γραμμής κατά της Τεχεράνης, που ονομάστηκε εκστρατεία «Μέγιστης πίεσης».

Μετά την αποχώρηση της κυβέρνησης Τραμπ από το Σχέδιο JCPOA, οι εντάσεις μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν κλιμακώθηκαν, με την Τεχεράνη να ανακοινώνει ότι δεν θα ακολουθήσει πλέον την πυρηνική συμφωνία του 2015.

Εμπλουτισμός ουρανίου από το Ιράν

Τη Δευτέρα, το ιρανικό κοινοβούλιο ενέκρινε νομοσχέδιο με τίτλο «Το στρατηγικό μέτρο για την άρση των κυρώσεων».

Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο προβλέπει την αύξηση στα επίπεδα εμπλουτισμού ουρανίου στο 20% ή περισσότερο, με το συγκεκριμένο ουράνιο να θεωρείται όπλο αρίστης ποιότητας.

Η κίνηση αυτή έγινε μετά από τη δολοφονία του Φαχριζαντέχ, παρά τους περιορισμούς που επιβλήθηκαν στη χώρα από το Σχέδιο JCPOA, το οποίο περιόρισε το επίπεδο εμπλουτισμού του ουρανίου στο Ιράν στο 3,67%.

Θέμα:
Δολοφονία πυρηνικού επιστήμονα στο Ιράν (44)
Tags:
Ζαβάντ Ζαρίφ, Ισραήλ, Ντόναλντ Τραμπ, ΗΠΑ, κυρώσεις, δολοφονία, ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, Ιράν, Μοχσέν Φαχριζαντέχ
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK