14:46 24 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟY 2021
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
Δολοφονία πυρηνικού επιστήμονα στο Ιράν (44)
0 0 0
Βρείτε μας

Υψηλόβαθμοι Ιρανοί αξιωματούχοι κατηγορούν το Ισραήλ για τη δολοφονία του πυρηνικού επιστήμονα Μοχσέν Φαχριζαντέχ την περασμένη Παρασκευή. Μέχρι στιγμής το Τελ Αβίβ παραμένει σιωπηλό για το ζήτημα.

Ο Ιρανός πυρηνικός επιστήμονας Μοχσέν Φαχριζαντέχ, που δολοφονήθηκε την περασμένη Παρασκευή στα προάστια της Τεχεράνης, «ήταν τόσο κομβική φυσιογνωμία για το κρυφό πυρηνικό πρόγραμμα που είναι πολύ δύσκολο να αντικατασταθεί με κάποιον με παρόμοια προσόντα», σύμφωνα με τον πρώην επικεφαλής της ισραηλινής στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών, υποστράτηγο εν αποστρατεία, Άμος Γιάντλιν.

Ο Άμος Γιάντλιν χαρακτήρισε τον Φαχριζαντέχ ως «βασική πηγή εξουσίας, γνώσης και οργάνωσης του προγράμματος».

Όπως τόνισε σε δημοσιογράφους ο Γιάντλιν, το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα έχει δύο τομείς. Έναν ανοικτό που ορίζει την παραγωγή πυρηνικού υλικού που η Τεχεράνη υποστηρίζει ότι προορίζεται για χρήση για ειρηνικούς σκοπούς και έναν κρυφό, το οποίο το Ιράν αρνείται.

Παρότι παραδέχεται ότι η πρόσφατη δολοφονία, για την οποία η Τεχεράνη κατηγορεί το Ισραήλ, δύσκολα θα κάνει σημαντική ζημιά στο Ιράν, ο Γιάντλιν ομολόγησε ότι οι αρνητικές επιπτώσεις «θα είναι τεράστιες», αλλά όπως είπε, «δεν μπορούν να μετρηθούν καθώς κανείς δεν γνωρίζει ακριβώς τι κάνουν οι Ιρανοί κεκαλυμμένα».

Παράλληλα, ανέλυσε τις δύο θέσεις που κυριαρχούν στις ισραηλινές υπηρεσίες Άμυνας σχετικά με τις δολοφονίες πυρηνικών επιστημόνων.

«Από τη μία υπάρχουν αυτοί που λένε ότι όταν αντιμετωπίζεις ένα σύστημα το να του κόβεις το κεφάλι είναι πάντα χρήσιμο», ενώ από την άλλη υπάρχουν αυτοί που πιστεύουν ότι κάθε αρχηγός μπορεί να αντικαθίσταται και πως «τα νεκροταφεία είναι γεμάτα από ανθρώπους που ήταν αναντικατάστατοι».

Ο Γιάντλιν, που συμμετείχε στην ισραηλινή επιχείρηση κατά του ιρακινού πυρηνικού αντιδραστήρα στο Οσιράκ, επισήμανε ότι ο Φαχριζαντέχ, που ήταν στρατηγός των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης, μαζί με το νούμερο δύο της Χεζμπολάχ, Ιμάντ Μουγκίγια, που δολοφονήθηκε το 2008 και τον επικεφαλής της Αλ Κουντς, Κασέμ Σολεϊμανί, που δολοφονήθηκε στις αρχές του 2020, ήταν ανώτατοι αρχηγοί και απαραίτητοι στις θέσεις που υπηρετούσαν.

Θέμα:
Δολοφονία πυρηνικού επιστήμονα στο Ιράν (44)
Tags:
Ισραήλ, δολοφονία, ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, Ιράν
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK