«Όλοι γνωρίζουμε ότι η συνθήκη New START θα λήξει τον επόμενο Φεβρουάριο, οπότε ο χρόνος τελειώνει. Χαιρετίζουμε τον διάλογο μεταξύ της Ρωσίας και των Ηνωμένων Πολιτειών για να βρούμε μία λύση. Δεν πρέπει να βρεθούμε σε μια κατάσταση που δεν θα υπάρχει συμφωνία που να ρυθμίζει τον αριθμό των πυρηνικών κεφαλών» δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ σε συνέντευξη τύπου μετά την πρώτη ημέρα της συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ.
Παράλληλα, τα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ συμφώνησαν ότι πρέπει να συνεχίσουν τον διάλογο με τη Ρωσία, σημείωσε ο επικεφαλής της συμμαχίας.
«Προσαρμόζουμε τη στάση του ΝΑΤΟ για την αντιμετώπιση αποσταθεροποιητικών ενεργειών. Ταυτόχρονα, όλοι συμφωνούμε ότι πρέπει να συνεχίσουμε τον διάλογο με τη Ρωσία» πρόσθεσε ο Στόλτενμπεργκ.
Η συμφωνία New START, που υπογράφηκε το 2010, είναι η μόνη συμφωνία μείωσης όπλων ανάμεσα σε Ρωσία και Ηνωμένες Πολιτείες που βρίσκεται προς το παρόν σε ισχύ. Η συνθήκη λήγει στις 5 Φεβρουαρίου 2021 με τη Ρωσία να έχει επανειλημμένα τονίσει ότι είναι έτοιμη για ουσιαστικό διάλογο.
Ζαχάροβα: To NATO να προτρέψει τις ΗΠΑ για επέκταση της Νew START
Η εκπρόσωπος του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα τόνισε ότι το ΝΑΤΟ θα πρέπει να παροτρύνει τις Ηνωμένες Πολιτείες να επεκτείνουν τη Συνθήκη Mείωσης Στρατηγικών Όπλων (New START) αντί να συνεχίζει τις παράλογες σκέψεις σχετικά με την στρατιωτική δυναμική της Ρωσίας.
«Θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε τόσο στα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ όσο και στον γενικό γραμματέα του οργανισμού, τις προτάσεις της Ρωσίας, την αποκλιμάκωση στην Ευρώπη και τις προϋποθέσεις για το τέλος της Συνθήκης INF [Συνθήκη για τις Πυρηνικές Δυνάμεις Μεσαίας Εμβέλειας], που προβλέπει ένα αμοιβαίο επαληθεύσιμο μορατόριουμ για την ανάπτυξη μικρής και μεσαίας εμβέλειας πυραύλων στην Ευρώπη» συνέχισε η Ζαχάροβα.
Σύμφωνα με την εκπρόσωπο, όλα αυτά θα ήταν πιο λογικά από το να προχωρήσουμε σε παράλογες σκέψεις για το πώς η Ρωσία αυξάνει το στρατιωτικό της δυναμικό «γύρω από τις χώρες του ΝΑΤΟ».
Πατώντας το κουμπί "Δημοσίευση", σημαίνει ότι συμφωνείτε με την επεξεργασία των δεδομένων από τον λογαριασμό σας στο Facebook για να μπορέσετε να σχολιάσετε τις ειδήσεις στον ιστότοπό μας χρησιμοποιώντας αυτό τον λογαριασμό. Μπορείτε να βρείτε λεπτομερή περιγραφή της διαδικασίας επεξεργασίας στην Πολιτική προστασίας προσωπικών δεδομένων.
Μπορείτε να ανακαλέσετε τη συγκατάθεσή σας διαγράφοντας όλα τα σχόλια σας.
Όλα τα σχόλια
Προεπισκόπηση νέων σχολίων (0)
σε απάντηση του(Προεπισκόπηση σχολίουΑπόκρυψη σχολίου)