07:41 19 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟY 2021
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
Δολοφονία πυρηνικού επιστήμονα στο Ιράν (44)
0 0 0
Βρείτε μας

Για «πέντε κεφαλές» φέρεται να έκανε λόγο ο δολοφονηθείς Ιρανός πυρηνικός επιστήμονας, Μοχσέν Φαχριζαντέχ, σύμφωνα με μια ηχογράφηση που φέρεται να έχει ο πρώην πρωθυπουργός του Ισραήλ, Εχούντ Ολμέρτ, σύμφωνα με μέσα μαζικής ενημέρωσης της χώρας του πολιτικού.

O πρώην πρωθυπουργός του Ισραήλ, Εχούντ Ολμέρτ, φέρεται να έχει μια απόρρητη ηχογράφηση του Ιρανού επιστήμονα που δολοφονήθηκε στις 27 Νοεμβρίου, Μοχσέν Φαχριζαντέχ, και ο οποίος αναφερόταν στην κατασκευή πυρηνικών όπλων, σύμφωνα με δημοσιεύματα ισραηλινών μέσων μαζικής ενημέρωσης.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρουν οι «Times Of Israel», επικαλούμενοι σειρά ανώτερων αξιωματούχων καθώς και τον Εχούντ Μπάρακ, ο οποίος ήταν υπουργός Άμυνας στην κυβέρνηση του Ολμέρτ, ο τελευταίος όταν ήταν πρωθυπουργός, αποκάλυψε την ηχογράφηση στον Τζορτζ Μπους τον νεότερο, το 2008, κατά την επίσκεψή του στο Ισραήλ ως -τότε- Πρόεδρος των ΗΠΑ.

Έτσι, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ολμέρτ φοβόταν τόσο πολύ να αποκαλύψει την πηγή της ηχογράφησης που αρνήθηκε να την αναπαράξει όσο κάποιος άλλος ήταν κοντά, ακόμα και ο -τότε- σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Στέφεν Χάντλεϊ, ο οποίος είχε συνοδεύσει τον Μπους στο ταξίδι.

Ως εκ τούτου, με βάση τα ισραηλινά δημοσιεύματα, ο ο Φαχριζαντέχ ακούγεται να δίνει λεπτομέρειες σχετικά με την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων στο Ιράν, με τα σχετικά κείμενα να παραθέτουν μόνο επιλεγμένες φράσεις, ωστόσο, χωρίς τη χρήση της λέξης «πυρηνικά».

Ο επιστήμονας παραπονιόταν ότι η κυβέρνηση δεν του παρείχε επαρκείς πόρους για την εκτέλεση του έργου του και, από τη μία πλευρά, ο Φαχριζαντέχ έλεγε, σε μια προφανή αναφορά στους ανωτέρους του, «θέλουν πέντε κεφαλές», αλλά από την άλλη, «δεν με αφήνουν να δουλέψω».

Ενώ ο Μπαράκ ισχυρίστηκε ότι ο Ολμέρτ παρουσίασε την ηχογράφηση ως απόδειξη της σοβαρότητας του προγράμματος πυρηνικών όπλων του Ιράν, σε καμία περίπτωση ο Φαχριζαντέχ δεν χρησιμοποιεί τη λέξη «πυρηνικός» σε κανένα από τα αποσπάσματα.

Από την πλευρά του, ο Μπους -μετά την αποκάλυψη της ηχογράφησης- συμφώνησε να μοιραστεί πληροφορίες με το Τελ Αβίβ σχετικά με τις πυρηνικές δραστηριότητες του Ιράν, καθώς και σε κοινές επιχειρήσεις εναντίον του Ιράν, που αργότερα περιελάμβαναν την επίθεση στον κυβερνοχώρο Stuxnet.

Ωστόσο, σταμάτησε να παρέχει στο Τελ Αβίβ τα απαραίτητα όπλα για να χτυπήσει τις ερευνητικές εγκαταστάσεις του Ιράν, συμπεριλαμβανομένης της αγοράς βομβιστικών οχημάτων, παρά τη σχετική πίεση του Μπαράκ τότε.

Σε μια συνέντευξή του στον ραδιοτηλεοπτικό σταθμό ΚΑΝ, πριν από δύο χρόνια, ο Ολμέρτ είχε δηλώσει ότι ο Φαχριζαντέχ παρέμενε νόμιμος στόχος και φάνηκε να καυχιέται για την ηχογράφηση, λέγοντας ότι έχει έναν κατάσκοπο κοντά στον επιστήμονα.

Ο ίδιος, σύμφωνα με το Reuters, είχε τονίσει το 2018:

«Γνωρίζω καλά τον Φαχριζαντέχ. Δεν ξέρει πόσο καλά τον γνωρίζω. Αν τον συναντούσα στον δρόμο, πιθανότατα θα τον αναγνώριζα. Δεν έχει ασυλία, δεν είχε ασυλία και δεν νομίζω ότι θα έχει ασυλία».
Θέμα:
Δολοφονία πυρηνικού επιστήμονα στο Ιράν (44)
Tags:
Εχούντ Ολμέρτ, Τζορτς Μπους, ΗΠΑ, ηχογράφηση, Μοχσέν Φαχριζαντέχ, Ισραήλ, Ιράν
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK