Συγκεκριμένα, όπως αναφέρουν οι «Times Of Israel», επικαλούμενοι σειρά ανώτερων αξιωματούχων καθώς και τον Εχούντ Μπάρακ, ο οποίος ήταν υπουργός Άμυνας στην κυβέρνηση του Ολμέρτ, ο τελευταίος όταν ήταν πρωθυπουργός, αποκάλυψε την ηχογράφηση στον Τζορτζ Μπους τον νεότερο, το 2008, κατά την επίσκεψή του στο Ισραήλ ως -τότε- Πρόεδρος των ΗΠΑ.
Έτσι, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ολμέρτ φοβόταν τόσο πολύ να αποκαλύψει την πηγή της ηχογράφησης που αρνήθηκε να την αναπαράξει όσο κάποιος άλλος ήταν κοντά, ακόμα και ο -τότε- σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Στέφεν Χάντλεϊ, ο οποίος είχε συνοδεύσει τον Μπους στο ταξίδι.
Ως εκ τούτου, με βάση τα ισραηλινά δημοσιεύματα, ο ο Φαχριζαντέχ ακούγεται να δίνει λεπτομέρειες σχετικά με την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων στο Ιράν, με τα σχετικά κείμενα να παραθέτουν μόνο επιλεγμένες φράσεις, ωστόσο, χωρίς τη χρήση της λέξης «πυρηνικά».
Ο επιστήμονας παραπονιόταν ότι η κυβέρνηση δεν του παρείχε επαρκείς πόρους για την εκτέλεση του έργου του και, από τη μία πλευρά, ο Φαχριζαντέχ έλεγε, σε μια προφανή αναφορά στους ανωτέρους του, «θέλουν πέντε κεφαλές», αλλά από την άλλη, «δεν με αφήνουν να δουλέψω».
Ενώ ο Μπαράκ ισχυρίστηκε ότι ο Ολμέρτ παρουσίασε την ηχογράφηση ως απόδειξη της σοβαρότητας του προγράμματος πυρηνικών όπλων του Ιράν, σε καμία περίπτωση ο Φαχριζαντέχ δεν χρησιμοποιεί τη λέξη «πυρηνικός» σε κανένα από τα αποσπάσματα.
Από την πλευρά του, ο Μπους -μετά την αποκάλυψη της ηχογράφησης- συμφώνησε να μοιραστεί πληροφορίες με το Τελ Αβίβ σχετικά με τις πυρηνικές δραστηριότητες του Ιράν, καθώς και σε κοινές επιχειρήσεις εναντίον του Ιράν, που αργότερα περιελάμβαναν την επίθεση στον κυβερνοχώρο Stuxnet.
Ωστόσο, σταμάτησε να παρέχει στο Τελ Αβίβ τα απαραίτητα όπλα για να χτυπήσει τις ερευνητικές εγκαταστάσεις του Ιράν, συμπεριλαμβανομένης της αγοράς βομβιστικών οχημάτων, παρά τη σχετική πίεση του Μπαράκ τότε.
Σε μια συνέντευξή του στον ραδιοτηλεοπτικό σταθμό ΚΑΝ, πριν από δύο χρόνια, ο Ολμέρτ είχε δηλώσει ότι ο Φαχριζαντέχ παρέμενε νόμιμος στόχος και φάνηκε να καυχιέται για την ηχογράφηση, λέγοντας ότι έχει έναν κατάσκοπο κοντά στον επιστήμονα.
Ο ίδιος, σύμφωνα με το Reuters, είχε τονίσει το 2018:
«Γνωρίζω καλά τον Φαχριζαντέχ. Δεν ξέρει πόσο καλά τον γνωρίζω. Αν τον συναντούσα στον δρόμο, πιθανότατα θα τον αναγνώριζα. Δεν έχει ασυλία, δεν είχε ασυλία και δεν νομίζω ότι θα έχει ασυλία».
Πατώντας το κουμπί "Δημοσίευση", σημαίνει ότι συμφωνείτε με την επεξεργασία των δεδομένων από τον λογαριασμό σας στο Facebook για να μπορέσετε να σχολιάσετε τις ειδήσεις στον ιστότοπό μας χρησιμοποιώντας αυτό τον λογαριασμό. Μπορείτε να βρείτε λεπτομερή περιγραφή της διαδικασίας επεξεργασίας στην Πολιτική προστασίας προσωπικών δεδομένων.
Μπορείτε να ανακαλέσετε τη συγκατάθεσή σας διαγράφοντας όλα τα σχόλια σας.
Όλα τα σχόλια
Προεπισκόπηση νέων σχολίων (0)
σε απάντηση του(Προεπισκόπηση σχολίουΑπόκρυψη σχολίου)