05:58 21 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟY 2021
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
Από
0 10
Βρείτε μας

«Πολλά κόμματα της αντιπολίτευσης δεν συμφωνούν με τον Γκουαϊδό και τις μεθόδους του και θα μετάσχουν στις αυριανές εκλογές» στη Βενεζουέλα, μας λέει, από την «καρδιά» του Καράκας, ο Λεονάρντο Γκουτιέρεζ, γιος Τσαβίστα ακαδημαϊκού, που εργάζεται στο κρατικό κανάλι της χώρας teleSUR.

Η βαλλόμενη από αδιανόητες διεθνείς κυρώσεις Βενεζουέλα οδεύει αύριο, Κυριακή 6 Δεκεμβρίου, στην κάλπη για την εκλογή νέας εθνοσυνέλευσης, την ώρα που ο Χουάν Γκουαϊδό, ο επίδοξος πραξικοπηματίας καλεί τον πληθυσμό σε αποχή, διενεργώντας παράλληλα μια αρκετά ύποπτη online ψηφοφορία για την εθνοσυνέλευση, όπως μάς αποκαλύπτει, από την «καρδιά» του Καράκας, ο Λεονάρντο Γκουτιέρεζ, γιος Τσαβίστα ακαδημαϊκού, που εργάζεται στο κρατικό κανάλι teleSUR και μέχρι πρόσφατα ανήκε στο κυβερνητικό Σοσιαλιστικό Κόμμα PSUV.

Ποιοι θα μετάσχουν τελικά στις εκλογές από την αντιπολίτευση; Ποια νέα δύναμη έχει αναδυθεί εν μέσω της πρωτοφανούς κρίσης στη Βενεζουέλα; Ποιο θα είναι το ποσοστό της αποχής; Τι προσβλέπει από τις εκλογές ο Νικολάς Μαδούρο και τι μπορεί να αλλάξει στη χώρα;

Αναλυτικά η συνέντευξη με τον Λεονάρντο Γκουτιέρεζ:

- Η Βενεζουέλα θα ψηφίσει αύριο;

Όχι. Υπάρχει ένα μέρος των πολιτών που θα ψηφίσει κι ένα που δεν θα πάει αύριο στις κάλπες, λόγω της καμπάνιας της αντιπολίτευσης που καλεί τον κόσμο να μην ψηφίσει. Θα υπάρξει αποχή. Αλλά ακόμη ένα μέρος του πληθυσμού θέλει πολύ να ψηφίσει. Είναι απρόβλεπτο, πάντως, τι θα γίνει την Κυριακή.

Ο κόσμος πήγε να ψηφίσει στις προεδρικές εκλογές του 2018, πάντως, παρόλο τον πόλεμο που είχε κάνει και τότε η αντιπολίτευση;

Δεν είμαι σίγουρος για το τι θα κάνει αύριο. Yπάρχει μια γενικότερη διάλυση. Υπάρχει κόσμος που δεν εμπιστεύεται ούτε την αντιπολίτευση ούτε την κυβέρνηση.

Τι θα κάνει ο πραξικοπηματίας Χουάν Γκουαϊδό σε αυτές τις εκλογές; Πώς τις μποϊκοτάρει;

Διενεργεί δικές του διαδικτυακές εκλογές, σαν γκάλοπ, προκειμένου να εμφανίσει στοιχεία και να παραμείνει πρόεδρος της εθνοσυνέλευσης.

Χωρίς εκλογές, με ένα γκάλοπ; Δεν είναι παράτυπο, παράνομο; Δεν μπορεί να γίνει άνετα λαθροχειρία;

Ναι, φυσικά. Αλλά θέλει να παραμείνει με κάθε μέσο πρόεδρος της εθνοσυνέλευσης.

Υποστηρίζεται ακόμη από τις ΗΠΑ ή τον εγκατέλειψαν επειδή αποδείχτηκε -ακόμη κι ως πραξικοπηματίας- αποτυχία;

Τον στηρίζουν. Αλλά δεν ξέρουμε τι θα συμβεί με τη νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ. Οι Δημοκρατικοί και οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν την ίδια πολιτική απέναντι στη Βενεζουέλα, οπότε θα συνεχίσουν με κυρώσεις.

Μπορεί να κερδίσει ο Νικολάς Μαδούρο τις εκλογές αύριο;

Δεν ξέρω. Επιδιώκει να βγει από το παιχνίδι ο Γκουαϊδό και να αναπτύξει διαφορετικές διεθνείς σχέσεις που θα βοηθήσουν τη χώρα. Ώστε να διαχειριστεί τις κυρώσεις κατά της Βενεζουέλας.

Δεν έχει ελπίδες να κερδίσει αυτές τις εκλογές ο πρόεδρος Μαδούρο;

Καταρχάς έχει, γιατί οι επικεφαλής της αντιπολίτευσης καλούν τον κόσμο σε αποχή. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε νίκη του Μαδούρο. Είναι ξεκάθαρο. Στις τελευταίες προεδρικές το 2018 συνέβη το ίδιο. Θα επαναληφθεί πιθανότατα. Αλλά υπάρχει κι ένα μέρος της Αριστεράς κατά του Μαδούρο που «φουντώνει». Δεν ξέρω αν έχουν σημαντικό ποσοστό.

Η αριστερή αντιπολίτευση από ποιους αποτελείται;

Είναι ένας συνασπισμός αριστερών κομμάτων, που δεν συμφωνεί με την κυβέρνηση. Ένα από αυτά είναι το Κομμουνιστικό Κόμμα, το PPT, συνολικά γύρω στα 4-5 κόμματα, που λέγονται Alternativa Popular Revolucionaria (APR).

- Έχει ηγέτη αυτός ο αριστερός συνασπισμός;

Όχι, δεν έχει μια σημαντική φιγούρα. Είναι οι επικεφαλής των κομμάτων του.

Σύσσωμη η αντιπολίτευση απέχει από τις εκλογές;  

Όχι, ένα μέρος της  θέλει μετάσχει και να ψηφίσει, γιατί θεωρεί ότι είναι απαραίτητο προκειμένου να πολεμήσει την κυβέρνηση. Είναι πολλοί από την αντιπολίτευση, πολλά κόμματα, που δεν συμφωνούν με τον Γκουαϊδό και τις μεθόδους του και θα μετάσχουν στις εκλογές. Αλλά ακόμη, η πλειοψηφία της αντιπολίτευσης, συστοιχίζεται με τον Γκουαϊδό και την ομάδα της αντιπολίτευσης που δεν θέλει να μετάσχει. Πολλά από τα κόμματα της αντιπολίτευσης είναι διχασμένα. Μέλη των κομμάτων θα μετάσχουν, ενώ οι ηγέτες των κομμάτων που διαφωνούν, υποστηρίζουν ότι δεν ανήκουν στο κόμμα. Υπάρχει τεράστια σύγχυση, ο καθένας λέει το δικό του.

Μπορεί κάτι να αλλάξει μετά από αυτές τις εκλογές, αν υπάρξει συμμετοχή κι αλλάξουν οι πλειοψηφίες στην εθνοσυνέλευση, που ελεγχόταν από την αντιπολίτευση, ακόμη και αν η αντιπολίτευση για ακόμη μια φορά, αμφισβητήσει το αποτέλεσμα και την εγκυρότητα των εκλογών; Η εθνοσυνέλευση νομοθετεί. Πόσο η αλλαγή των ισορροπιών θα επηρεάσει τη διακυβέρνηση της Βενεζουέλας;

Το αν θα αλλάξει κάτι εξαρτάται από τους διεθνείς παράγοντες, λόγω των κυρώσεων. Είναι πιο σημαντικές οι διεθνείς σχέσεις. Σε εθνικό επίπεδο, δεν θα αλλάξει κάτι σοβαρά. Αν στην εθνοσυνέλευση επικρατήσει το κυβερνητικό κόμμα, θα είναι πάντως πιο εύκολη η διακυβέρνηση γιατί είναι το Σώμα που παίρνει αποφάσεις και σε σχέση με την εξωτερική πολιτική της χώρας. Αλλά στη νέα  εθνοσυνέλευση που θα σχηματιστεί, δεν θα είναι αποκλειστικά ο Μαδούρο και το PSUV. Θα είναι τρεις παράγοντες: Η δεξιά αντιπολίτευση, η αριστερή αντιπολίτευση και οι κυβερνητικές δυνάμεις του PSUV. Αλλά, επαναλαμβάνω, η πλειοψηφία της αντιπολίτευσης δε θα μετάσχει, γιατί θεωρεί ότι μετέχοντας, νομιμοποιεί τις εκλογές και τον πρόεδρο Μαδούρο.

Η βενεζουελάνικη κοινωνία τι θέλει;

Αυτή είναι μια δύσκολη ερώτηση. Γιατί η κοινωνία είναι πολωμένη. Πιστεύω η πλειοψηφία θα ήθελε μια αλλαγή, αλλά δεν πιστεύει στον Γκουαϊδό. Δεν πιστεύει, όμως, όπως παλαιότερα, ούτε στον Μαδούρο. Έχει κουραστεί.

Βλέπει παρόλ' αυτά τις προοπτικές της χώρας μέσω του Τσαβισμού ή με πρόσδεση στο άρμα των ΗΠΑ, όπως επιδιώκει ο Γκουαϊδο;

Ούτε αυτό μπορώ να σας το απαντήσω, γιατί η χώρα είναι πολωμένη. Προσωπικά, πιστεύω πως μόνο μέσω του Τσαβισμού μπορεί να υπάρξει μέλλον. Αλλά με μεταρρυθμίσεις.

Υπάρχουν διεργασίες για μετάβαση σε νέα ηγεσία στο Σοσιαλιστικό Κόμμα;

Ναι. Υπάρχει κόσμος που πιστεύει ότι ο επόμενος πρόεδρος θα είναι ο κυβερνήτης της (σ.σ. επαρχίας) Μιράντα, Εκτορ Ροντρίγκες. Είναι νέος.

Στο κόμμα τον θέλουν ή η κοινωνία τον ζητάει;

Είναι περισσότερο στρατηγική της κυβέρνησης, γιατί δεν είναι συνδεδεμένος ο Ροντρίγκες με το πιο ριζοσπαστικό κομμάτι του Τσαβισμού. Είναι μετριοπαθής.

Η μετάβαση πότε αναμένεται να γίνει;

Στο τέλος της προεδρικής θητείας του Νικολάς Μαδούρο, δηλαδή σε πέντε χρόνια από τώρα. Δεν υπάρχει περίπτωση η κυβέρνηση αυτή τη στιγμή να διαπραγματευτεί τη διενέργεια προεδρικών εκλογών.

Η οικονομία της χώρας είναι χειρότερη από το 2018 που βρέθηκα στη Βενεζουέλα για τις εκλογές;

Όχι. Υπήρξε μια μεταρρύθμιση, "δολαροποίηση" της οικονομίας, άνοιξε η ιδιωτική εισροή δολαρίων στη χώρα, διότι λόγω των κυρώσεων, η κυβέρνηση δεν έχει έσοδα από το πετρέλαιο. Υπάρχει σταθερότητα. Δεν έχει επιδεινωθεί η οικονομία.

Η Βενεζουέλα, σε αντίθεση με την Βραζιλία, την Κολομβία κ.ά. τα έχει καταφέρει στη μάχη με τον κορονοϊό;

Ναι. Δεν κατέρρευσε το υγειονομικό σύστημα. Διότι εγκαίρως μπήκαμε σε καραντίνα. Έχουμε μόλις 300-400 κρούσματα ημερησίως. Ελάχιστα σε σχέση με την Κολομβία.

Tags:
ΗΠΑ, Χουάν Γκουαϊδό, Νικολάς Μαδούρο, κρίση στη Βενεζουέλα, Βενεζουέλα
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK