05:37 01 ΜΑΡΤΙΟY 2021
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 03
Βρείτε μας

Ισραήλ και Μαρόκο συμφώνησαν να αποκαταστήσουν πλήρως τις διπλωματικές τους σχέσεις σύμφωνα με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι μεσολάβησε σε μια ειρηνευτική συμφωνία μεταξύ Ισραήλ και Μαρόκου, παραχωρώντας στο δεύτερο την αναγνώριση της κυριαρχίας του επί της αμφισβητούμενης περιοχής της Δυτικής Σαχάρας. 

Το Μαρόκο γίνεται το τέταρτο αραβικό κράτος φέτος και το έκτο συνολικά που έχει εξομαλύνει πλήρως τις σχέσεις με το Ισραήλ μετά τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μπαχρέιν και το Σουδάν, με την υποστήριξη του Τραμπ, καθώς και την Αίγυπτο και την Ιορδανία που συμφώνησαν με το Ισραήλ δεκαετίες νωρίτερα.

«Μια ακόμα ΙΣΤΟΡΙΚΗ πρόοδος σήμερα! Οι δύο ΜΕΓΑΛΟΙ φίλοι μας το Ισραήλ και το Βασίλειο του Μαρόκου συμφώνησαν σε πλήρεις διπλωματικές σχέσεις - μια τεράστια πρόοδος για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή!» έγραψε ο Τραμπ στο Twitter.

Ο Τραμπ σημείωσε ότι το Μαρόκο αναγνώρισε τις Ηνωμένες Πολιτείες το 1777 και σημείωσε ότι είναι σκόπιμο η Ουάσινγκτον να αναγνωρίσει την κυριαρχία του στη Δυτική Σαχάρα.

Ο σύμβουλος του Τραμπ Τζάρεντ Κούσνερ δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η συμφωνία περιλαμβάνει την ίδρυση γραφείων άμεσης επαφής στο Ραμπάτ και το Τελ Αβίβ με σκοπό να ανοίξουν πρεσβείες στο εγγύς μέλλον, να ξεκινήσουν πτήσεις μεταξύ των δύο χωρών καθώς και να προωθήσουν τη διμερή οικονομική και πολιτιστική συνεργασία.

Tags:
Σαχάρα, ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, συμφωνία, Μαρόκο, Ισραήλ
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK