09:29 25 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟY 2021
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
Ναγκόρνο-Καραμπάχ: Νέα ανάφλεξη μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν (316)
0 02
Βρείτε μας

Αν και υπάρχουν καταγγελίες και για τις δύο πλευρές, η πλειοψηφία των βίντεο στα online κανάλια αφορά κυρίως σε επιθέσεις που δέχονται Αρμένιοι στρατιώτες και άμαχοι από τα προελαύνοντα στρατεύματα των Αζέρων σύμφωνα με τον «Guardian».

Δύο ηλικιωμένοι άνδρες που αποκεφαλίστηκαν από τις δυνάμεις των Αζέρων σε βίντεο τα οποία κυκλοφόρησαν ευρέως σε εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων, ταυτοποιήθηκαν, επιβεβαιώνοντας δύο από τις πιο αιμοσταγείς φρικαλεότητες που διαπράχθηκαν στον πόλεμο του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, σύμφωνα με τον «Guardian».

Οι δύο Αρμένιοι ήταν απλοί πολίτες, όπως αναφέρουν κάτοικοι των χωριών όπου ζούσαν. Και οι δύο αποκεφαλίστηκαν από άνδρες με στολές του αζέρικου στρατού. Τα σύντομα, φρικτά βίντεο των δολοφονιών είναι μεταξύ των πλέον ειδεχθών που έχουν κυκλοφορήσει και καταγράφουν την κακοποίηση, τα βασανιστήρια και τις δολοφονίες που βγαίνουν έναν μήνα μετά την κατάπαυση πυρός. 

Οι μαρτυρίες των χωρικών σε συνεντεύξεις τους στον «Guardian» επιβεβαιώνουν την ταυτοποίηση του διαμεσολαβητή για τα ανθρώπινα δικαιώματα που έχει ορίσει η τοπική κυβέρνηση και στηρίζεται από την Αρμενία καθώς και δύο εξέχοντες δικηγόροι για τα ανθρώπινα δικαιώματα των Αρμενίων ώστε να σχηματιστεί κατηγορητήριο.

Ο «Guardian» επιβεβαίωσε επίσης την ταυτότητα ενός από τα θύματα με τη συνδρομή συγγενούς και την φωτογραφία αίτησης διαβατηρίου που μοιάζει ξεκάθαρα με το άλλο θύμα.

Στα βίντεο που ανέβηκαν στις 22 Νοεμβρίου και στις 3 Δεκεμβρίου, άνδρες με στολές που ομοιάζουν με εκείνες του Αζέρικου στρατού κρατούν και αποκεφαλίζουν άνδρα χρησιμοποιώντας μαχαίρι. Στη συνέχει ο ένας τοποθετεί το κεφάλι πάνω σε ένα νεκρό ζώο. «Έτσι παίρνει εκδίκηση, κόβοντας κεφάλια» ακούγεται μία φωνή να λέει.

Δύο κάτοικοι του χωριού Μαντατασέν στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ αναγνώρισαν το θύμα ως τον Γενάδι Πετροσιάν, 69 ετών, ο οποίος είχε μετακομίσει στο χωριό στα τέλη της δεκαετίας του ’80 από την πόλη Σουμγκέιτ του Αζερμπαϊτζάν. 

Η Γκαγιέν Πετροσιάν (δεν έχει συγγένεια) ο επικεφαλής του τοπικού σχολείου ζούσε ακριβώς απέναντι από μικρό σπίτι του θύματος. Όπως λέει, ο πατέρας της τον είχε βοηθήσει να τοποθετήσει το ηλεκτρικό δίκτυο στο χωριό και της είχε δείξει φωτογραφίες ενός γιου του που είχε μετακομίσει στη Ρωσία με την πρώην γυναίκα του.

Ανέφερε για ένα από τα βίντεο: «Μπορούσα να δω καθαρά το πρόσωπό του και μπορούσα να τον αναγνωρίσω». Ο «Guardian» είδε φωτογραφία του Πετροσιάν που μοιάζει αρκετά με το θύμα στο βίντεο.

Ο Γενάδι Πετροσιάν, ο οποίος ζούσε μόνος του, αρνήθηκε να εγκαταλείψει το χωριό όταν οι αζέρικες δυνάμεις πλησίαζαν. Όταν ένας γείτονας προσπάθησε να τον πάρει μακριά, βγήκε από το αυτοκίνητο και περπάτησε πίσω στο σπίτι του. 

Ο Έντουαρτ Χαϊραπετιάν, ο δήμαρχος στο χωριό, ανέφερε ότι γνώριζε τον Πετροσιάν για περισσότερο από τρεις δεκαετίες και τον θεωρούσε στενό οικογενειακό φίλο. Έλαβε το τελευταίο τηλεφώνημα από τον Πετροσιάν το πρωί της 28ης Οκτωβρίου για να του πει ότι είχε δει δυνάμεις του εχθρού στο χωριό. Μετά, αφού πέρασαν εβδομάδες σιωπής, εμφανίστηκε το βίντεο.

«Αισθάνομαι μεγάλη θλίψη που τον πήρα μακριά από το χωριό και μετά εκείνος επέστρεψε και συνέβη αυτό» δήλωσε.

Ο Αρτάκ Μπεγκλαριάν, διαμεσολαβητής για τα ανθρώπινα δικαιώματα της τοπικής κυβέρνησης που υποστηρίζεται από την Αρμενία, ανέφερε ότι ο Πετροσιάν είχε ταυτοποιηθεί μέσα από 35 αναφορές για αγνοούμενους στην περιοχή και έπειτα από επικοινωνία με γνωστούς, οι οποίοι επιβεβαίωσαν την ταυτότητά του.

Ζήτησε να αυξηθούν οι προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας να ερευνήσει εγκλήματα πολέμου. «Οι χώρες της Δύσης σιώπησαν και δεν έχουν λάβει συγκεκριμένα βήματα» ανέφερε. «Έχουν καθήκον να μιλήσουν, δεν βλέπουμε κανένα αποτέλεσμα, δεν βλέπουμε καμία πρόοδο από πλευράς τους»

Η Διεθνής Αμνηστία κάλεσε Αρμενία και Αζερμπαϊτζάν να ερευνήσουν τα βίντεο των αποκεφαλισμών και διαμελισμένων πτωμάτων. Ο οργανισμός χρησιμοποίησε τεχνικές ψηφιακής ταυτοποίησης για τα βίντεο καθώς και για άλλο στιγμιότυπο που δείχνει τη δολοφονία Αζέρου συνοριοφύλακα ο οποίος είχε κομμένο λαρύγγι. Άλλα βίντεο δείχνουν στρατιώτες να βεβηλώνουν τα σώματα των αντιπάλων τους.

Αν και υπάρχουν καταγγελίες και για τις δύο πλευρές, η πλειοψηφία των βίντεο στα online κανάλια αφορά κυρίως σε επιθέσεις που δέχονται Αρμένιοι στρατιώτες και άμαχοι από τα προελαύνοντα στρατεύματα των Αζέρων, σημειώνει ο «Guardian».

Κάποια από τα πιο φρικτά και ευρέως διαδεδομένα βίντεο είναι επίσης και τα πιο δύσκολα να ταυτοποιηθούν. Βίντεο που ανέβηκε στο Telegram στις 7 Δεκεμβρίου έδειχνε δύο στρατιώτες με στολές που έμοιαζαν με των Αζέρων να κρατούν σε ένα δέντρο έναν ηλικιωμένο. Άλλος στρατιώτης τους δίνει ένα μαχαίρι και εκείνοι ξεκινούν να κόβουν τον λαιμό του ηλικιωμένου. Το κεφάλι του αρχίζει να αποκόβεται από το σώμα του όταν τελειώνει το βίντεο.

Τρεις κάτοικοι του χωριού Αζόχ αναγνώρισαν το θύμα ως τον Γιούρι Ασριάν, ενός 82χρονου που αρνήθηκε να εγκαταλείψει το χωριό του στις 20 Οκτωβρίου όταν πλησίαζαν οι Αζέρικες δυνάμεις. 

«Δεν επικοινωνούσε πολύ με τους συγχωριανούς του. Απλώς αρνήθηκε να φύγει», είπε ο Γκεόργκι Αβεσιάν, δήμαρχος του χωριού μέχρι το 2019 και ένας από τους ανθρώπους που αναγνώρισαν τον Ασριάν.  Είπε ότι ήταν πιθανό ο ηλικιωμένος άνδρας να μην καταλάβαινε πλήρως όσα συνέβαιναν εκείνο το διάστημα στην περιοχή.

Οι δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν εισήλθαν στο χωριό λίγες μέρες αργότερα, και το Αζόκ παρέμεινε υπό τον έλεγχο του Μπακού, όπως ορίζει η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός που υπεγράφη στις 9 Νοεμβρίου.

Δεν υπήρχε καμιά πληροφορία ​​για την τύχη του Ασριάν έως ότου εμφανίστηκε το βίντεο 29 δευτερολέπτων την περασμένη εβδομάδα στα social media.

Ερωτηθείς για τους ισχυρισμούς για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά τη διάρκεια του πολέμου, ο εκπρόσωπος της επιτρόπου του Συμβουλίου της Ευρώπης αρμόδιου για τα συγκεκριμένα θέματα απάντησε: «Σε αυτό το στάδιο μπορούμε μόνο να πούμε ότι η Επίτροπος έχει λάβει βίντεο και άλλο υλικό για φερόμενη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Πριν εκφράσει την άποψή της δημόσια, θέλει να διεξάγει αποστολή προκειμένου να εξετάσει από πρώτο χέρι την κατάσταση. Προγραμματίζει αποστολή στην περιοχή άμεσα».

Θέμα:
Ναγκόρνο-Καραμπάχ: Νέα ανάφλεξη μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν (316)
Tags:
ανθρώπινα δικαιώματα, αποκεφαλισμός, Αζερμπαϊτζάν, Αρμενία
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK