10:43 25 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟY 2021
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
Brexit (129)
0 01
Βρείτε μας

Το Ηνωμένο Βασίλειο και η ΕΕ που ενεπλάκησαν εδώ και μήνες σε δύσκολες συνομιλίες για τις εμπορικές τους σχέσεις, κατέληξαν σε συμφωνία.

«Λευκός καπνός» για το Brexit, μετά από σκληρές και πολύμηνες διαπραγματεύσεις καθώς Ηνωμένο Βασίλειο και Ευρωπαϊκή Ένωση κατέληξαν σε συμφωνία, λίγο πριν την εκπνοή του έτους και την καταληκτική ημερομηνία του διαζυγίου στις 31/12.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά από 11 ώρες συνομιλιών, που ξεκίνησαν την Τετάρτη το βράδυ το Λονδίνο έχει προετοιμαστεί να κάνει κάποιες «τεράστιες παραχωρήσεις» για να εξασφαλίσει την επίτευξη της εμπορικής συμφωνίας με τις Βρυξέλλες.

«Συμφωνία επετεύχθη», δήλωσε πηγή της Ντάουνινγκ Στριτ: «Ανακτήσαμε τον έλεγχο των χρημάτων, των συνόρων, των νόμων, του εμπορίου και των αλιευτικών υδάτων μας».

Παράλληλα, τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και η βρετανική λίρα, υποδέχτηκαν θετικά την είδηση για συμφωνία, σημειώνοντας «μεγάλα άλματα» την Πέμπτη το πρωί.

Για «δίκαιη και ισορροπημένη» συμφωνία έκανε λόγο η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούροσυλα φον ντερ Λάιεν, προσθέτοντας πως: «Αξίζει να παλέψουμε για αυτήν τη συμφωνία. Έχουμε τώρα μια δίκαιη και ισορροπημένη συμφωνία με το Ηνωμένο Βασίλειο. Θα προστατεύσει τα συμφέροντά μας στην ΕΕ, θα διασφαλίσει θεμιτό ανταγωνισμό και θα παρέχει προβλεψιμότητα για τις αλιευτικές μας κοινότητες. Η Ευρώπη προχωρά τώρα».

​Μεγάλος δρόμος για τη συμφωνία

Μακρές συζητήσεις και «στιγμές αγωνίας» έλαβαν χώρα το 2016 με πρωταγωνίστρια την προκάτοχο του Μπόρις Τζόνσον, την Τερέζα Μέι και το δημοψήφισμα για το Brexit, με το Ηνωμένο Βασίλειο να εγκαταλείπει επίσημα την Ευρωπαϊκή Ένωση την 31η Ιανουαρίου 2020.

Ωστόσο, η ημερομηνία δεν σηματοδότησε το τέλος των διαπραγματεύσεων μεταξύ Λονδίνου και Βρυξελλών, καθώς εισήχθη μια 11μηνη μεταβατική περίοδος για να εξασφαλιστεί και μια εμπορική συμφωνία που θα ρύθμιζε εκ νέου τις σχέσεις ΕΕ - Βρετανίας.

Το Λονδίνο αγωνίστηκε για μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με την ΕΕ που θα επέτρεπε στους εταίρους να πραγματοποιούν συναλλαγές χωρίς φόρους επί αγαθών ωστόσο, οι συνομιλίες αποδείχθηκαν δύσκολες.

Αξιωματούχοι της ΕΕ και της Βρετανίας έχουν διαφωνήσει κυρίως για τα αλιευτικά δικαιώματα.

Τα σκάφη της ΕΕ ενδέχεται να συνεχίσουν να δραστηριοποιύνται στα ύδατα του Ηνωμένου Βασιλείου και μετά τις 31 Δεκεμβρίου, με τους λεγόμενους «ίσους όρους ανταγωνισμού».

Το «ακανθώδες» ζήτημα της αλιείας

Το ζήτημα της αλιείας ήταν ιδιαίτερα οδυνηρό για το Ηνωμένο Βασίλειο. Η Βρετανία ζήτησε να μειωθεί η αξία των αλιευτικών σκαφών της ΕΕ στα ύδατά του κατά 60% - πρόταση που η ΕΕ βρήκε εντελώς απαράδεκτη.

Αργότερα αναφέρθηκε ότι ο Τζόνσον έχει κάνει σημαντικές υποχωρήσεις στο ζήτημα - μείωση μόνο κατά 30% στη αξία. Ωστόσο, το μπλοκ δεν ήταν ακόμη ευχαριστημένο, υποστηρίζοντας ότι αυτό ήταν πάρα πολύ για χώρες όπως η Γαλλία και η Δανία.

Μάλιστα, ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον υποστήριξε ότι ήταν τα αλιευτικά δικαιώματα ήταν θέμα που έμπιπτε στην εθνική κυριαρχία του Λονδίνου.

«Το μόνο που χρειάζεται να καταλάβουν είναι ότι το Ηνωμένο Βασίλειο έχει ένα φυσικό δικαίωμα, όπως κάθε άλλη χώρα, να μπορεί να θέλει να ελέγχει τους δικούς του νόμους και τους δικούς του αλιευτικούς χώρους» σημείωσε ο πρωθυπουργός στις 16 Δεκεμβρίου μετά από συνομιλία του με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Θέμα:
Brexit (129)
Tags:
Ηνωμένο Βασίλειο, Ευρωπαϊκή Ένωση, συμφωνία, Βρετανία, ΕΕ, σκληρό Brexit, Brexit
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK