05:37 28 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟY 2021
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
Brexit (129)
0 21
Βρείτε μας

Το Ηνωμένο Βασίλειο και η ΕΕ μετά από πολύμηνες συνομιλίες για την εμπορική συμφωνία του Brexit τελικά «τα βρήκαν» λίγες μόλις πριν λήξει η μεταβατική περίοδος «του διαζυγίου» στις 31 Δεκεμβρίου 2020.

Το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ευρωπαϊκή Ένωση «έσφιξαν τα χέρια» για την εμπορική συμφωνία του Brexit μετά από μήνες εντατικών διαπραγματεύσεων.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, επιβεβαίωσε ότι η συμφωνία επιτεύχθει, προσθέτοντας ότι το κοινοβούλιο θα ψηφίσει για τη συμφωνία, πιθανώς στις 30 Δεκεμβρίου.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που ακολούθησε ανακοίνωσε ότι η συμφωνία ήταν «μια ολοκληρωμένη συμφωνία» και σύμφωνα με τον ίδιο, εκφράζει όσα ζητούσε ο Βρετανικός λαός από το δημοψήφισμα του 2016.

«Έτσι, είμαι πολύ χαρούμενος που σας λέω σήμερα το απόγευμα ότι έχουμε ολοκληρώσει τη μεγαλύτερη εμπορική συμφωνία αξίας 660 δισεκατομμυρίων λυρών ετησίως, μια ολοκληρωμένη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου τύπου Καναδά μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της ΕΕ» τόνισε ο κ. Τζόνσον.

«Έχουμε λύσει σήμερα ένα ζήτημα που έπληξε την πολιτική μας ζωή για δεκαετίες. Τώρα έχουμε όλοι μας ένα νέο και πραγματικά ανεξάρτητο έθνος και πρέπει να συνειδητοποιήσουμε την τεράστια αυτή στιγμή και να την αξιοποιήσουμε στο έπακρο», πρόσθεσε.

Μάλιστα, είπε ότι η δικαιοδοσία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου «θα τελειώσει τώρα», καθώς το Ηνωμένο Βασίλειο θα καθορίσει τα δικά του πρότυπα, ενώ συμπλήρωσε πως: «ανακτήσαμε τον έλεγχο των νόμων και της μοίρας μας».

​Σύμφωνα με τον Τζόνσον, η χώρα «θα είναι σε θέση να εκτιμήσει τοπολιτικό τοπίο» που βρίσκεται μπροστά της ως «ανεξάρτητο κράτος».

Μάλιστα, τα αλιευτικά δικαιώματα των ψαράδων του Ηνωμένου Βασιλείου θα αυξηθεί και οι βρετανικές εταιρείες θα έχουν πλέον τη δυνατότητα να κάνουν «ακόμη περισσότερες» επιχειρήσεις με την Ευρώπη.

​Απευθυνόμενος στην ΕΕ, ο Τζόνσον είπε: «Θα είμαστε φίλοι σας, σύμμαχοί σας, υποστηρικτές σας και, πράγματι, ποτέ να μην το ξεχάσετε, και πρώτη σας αγορά».

Θέμα:
Brexit (129)
Tags:
Ηνωμένο Βασίλειο, Βρετανία, ΕΕ, Μπόρις Τζόνσον, εμπορική συμφωνία, σκληρό Brexit, Brexit
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK