23:51 20 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟY 2021
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 02
Βρείτε μας

Ο Τζο Μπάιντεν προτείνει συνασπισμό από χώρες που θα αντιμετωπίσουν την Κίνα, ενώ σημειώνει πως οι ΗΠΑ πρέπει να δώσουν βάρος και σε άλλους τομείς άμυνας.

Την πρόταση για την οικοδόμηση ενός συνασπισμού από χώρες που έχουν περίπου την ίδια νοοτροπία, ώστε να αντιμετωπίσουν την Κίνα, εξέφρασε ο Τζο Μπάιντεν κατά τη διάρκεια ομιλίας του, στην οποία παρουσίασε τις βασικές προκλήσεις που αναμένεται να αντιμετωπίσει η κυβέρνησή του.

Ο Τζο Μπάιντεν δήλωσε πως, δεν θα τερματίσει αμέσως τον εμπορικό πόλεμο με την Κίνα και δεν θα καταργήσει αμέσως τους εμπορικούς δασμούς που επέβαλε ο Ντόναλντ Τραμπ.

Οι δηλώσεις του Μπάιντεν έγιναν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, στην οποία μίλησε μεταξύ άλλων για το πακέτο οικονομικής ενίσχυσης εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού αλλά και τα προβλήματα μετάβασης από την κυβέρνηση Τραμπ.

Συνασπισμός χωρών ως μοχλός πίεσης προς την Κίνα

Όπως δήλωσε ο Τζο Μπάιντεν «Καθώς ανταγωνιζόμαστε με την Κίνα, προσπαθώντας να την κάνουμε να αναλάβει τις ευθύνες της για τις εμπορικές παραβιάσεις, την τεχνολογία, τα ανθρώπινα δικαιώματα και άλλα μέτωπα, η θέση μας θα ήταν πολύ ισχυρότερη όταν χτίζαμε συνασπισμούς ομοϊδεάτων εταίρων και συμμάχων που έχουν κοινό σκοπό, για την υπεράσπιση των κοινών μας συμφερόντων και των κοινών αξιών μας».

Ο Μπάιντεν δήλωσε ότι η συνεργασία με άλλες δημοκρατίες, θα «υπερδιπλασιάσει» την οικονομική πίεση των ΗΠΑ έναντι της χώρας. Πρόσθεσε ότι κανένα παγκόσμιο πρόβλημα δεν θα μπορούσε να λυθεί από τις ΗΠΑ αν ενεργούν μόνες τους, συμπεριλαμβανομένης της αλλαγής του κλίματος και της πανδημίας του κορονοϊού.

Οι εκτιμήσεις για την εξωτερική πολιτική του Μπάιντεν

Καθώς ο Μπάιντεν θα αναλάβει τον Λευκό Οίκο για τουλάχιστον τέσσερα χρόνια, πολλοί εμπειρογνώμονες και αξιωματούχοι σε όλο τον κόσμο έχουν υποθέσει πως, η προεδρία του θα αντιπροσωπεύσει μια απότομη ρήξη σε σχέση με την εξωτερική πολιτική του Τραμπ.

Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για το Πεκίνο, καθώς υπό την κυβέρνηση Τραμπ οι σχέσεις ΗΠΑ και Κίνας επιδεινώθηκαν σημαντικά, με την Ουάσινγκτον να κατηγορεί το Πεκίνο για αθέμιτες οικονομικές πρακτικές, παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε ορισμένες από τις περιοχές του, καταπάτηση στο ειδικό καθεστώς του Χονγκ Κονγκ και έλλειψη διαφάνειας σχετικά με την πανδημία του ιού κορονοϊού.

Τα «εμόδια» της κυβέρνησης Τραμπ στη μετάβαση εξουσίας

Ο Μπάιντεν κατηγόρησε την κυβέρνηση Τραμπ ότι απέκρυψε πληροφορίες για την εθνική ασφάλεια και δήλωσε πως, η ομάδα του αντιμετώπισε το μεγαλύτερο μέρος της παρεμπόδισης της διαδικασίας μετάβασης από τον πολιτικό κλάδο του Πενταγώνου.

«Από ορισμένες υπηρεσίες η ομάδα μας έλαβε υποδειγματική συνεργασία, από προσωπικό με καριέρα σε αυτές τις υπηρεσίες, ενώ από άλλους, κυρίως από το Υπουργείο Άμυνας, αντιμετωπίσαμε εμπόδια από την πολιτική ηγεσία αυτού του τμήματος» δήλωσε ο Μπάιντεν.

Σύμφωνα με τον εκλεγμένο Αμερικανό πρόεδρο, η ομάδα του δεν λαμβάνει «όλες τις πληροφορίες που χρειαζόμαστε από την απερχόμενη διοίκηση σε βασικούς τομείς εθνικής ασφάλειας», προσθέτοντας πως «δεν είναι τίποτα λιγότερο από ανεύθυνη».

Ο Μπάιντεν ανέφερε συγκεκριμένα το Γραφείο Διαχείρισης και Προϋπολογισμού ως ένα άλλο παράδειγμα κυβερνητικής υπηρεσίας όπου η ομάδα του αντιμετώπιζε «εμπόδια».

Ο Τζο Μπάιντεν και η Καμάλα Χάρις
© AP Photo / Carolyn Kaster
Ο Τζο Μπάιντεν και η Καμάλα Χάρις

Η οικονομική ενίσχυση των Αμερικανών πολιτών εν μέσω πανδημίας

Μεταξύ άλλων, ο Μπάιντεν εξέφρασε την υποστήριξή του για την άμεση πληρωμή επιδόματος ύψους 2.000 δολαρίων σε όλους τους Αμερικανούς ως μέρος του πακέτου ανακούφισης από την πανδημία.

Ερωτηθείς από δημοσιογράφους αν υποστηρίζει την εφάπαξ πληρωμή του επιδόματος των 2.000 δολαρίων, ο Μπάιντεν απάντησε «Ναι».

Την περασμένη εβδομάδα, ο Ντόναλντ Τραμπ απείλησε να ασκήσει βέτο στο πακέτο ανακούφισης και δαπανών για τον κορονοϊό, το οποίο εγκρίθηκε από το Κογκρέσο, εάν δεν περιλάμβανε αλλαγές όπως η ενίσχυση των επιδομάτων από τα 600 στα 2.000 δολάρια για κάθε πολίτη. Η πρόεδρος της Βουλής, Νάνσι Πελόσι εξέφρασε την υποστήριξή της για την κίνηση αυτή και προέτρεψε τον Τραμπ να καλέσει τους Ρεπουμπλικάνους στο Κογκρέσο να το υποστηρίξουν.

Προτεραιότητα στην άμυνα του κυβερνοχώρου

Ο εκλεγμένος πρόεδρος επεσήμανε επίσης ότι οι ΗΠΑ πρέπει να εκσυγχρονίσουν τις αμυντικές τους προτεραιότητες, για να αντιμετωπίσουν στρατηγικές προκλήσεις από την Κίνα και τη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένων και νέων τομέων, όπως ο κυβερνοχώρος.

«Μιλήσαμε για τις διαφορετικές στρατηγικές προκλήσεις που θα αντιμετωπίσουμε, τόσο από τη Ρωσία όσο και από την Κίνα και τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να κάνουμε, για να βάλουμε τον εαυτό μας στην ισχυρότερη δυνατή θέση ώστε να αντιμετωπίσουμε αυτές τις προκλήσεις. Αυτό περιλαμβάνει τον εκσυγχρονισμό των αμυντικών προτεραιοτήτων μας για την καλύτερη αποτροπή της επιθετικότητας στο μέλλον» σημείωσε ο Μπάιντεν.

Ο Μπάιντεν εξήγησε ότι οι ΗΠΑ πρέπει να καινοτομήσουν και να φανταστούν εκ νέου τις άμυνες τους ενάντια στις αυξανόμενες απειλές σε νέους τομείς, όπως ο κυβερνοχώρος, αντί να συνεχίσουν να επενδύουν υπερβολικά σε συστήματα σχεδιασμένα για την αντιμετώπιση απειλών του παρελθόντος.

«Πρέπει να καλύψουμε το χάσμα μεταξύ του πού βρίσκονται τώρα οι δυνατότητές μας και του πού πρέπει να είναι καλύτερα να αποτρέψουν, να εντοπίσουν, να διαταράξουν και να ανταποκριθούν σε τέτοιου είδους παρεμβάσεις στο μέλλον. Πρόκειται για έναν τομέα όπου οι Ρεπουμπλικάνοι και οι Δημοκρατικοί συμφωνούν. Θα πρέπει να είμαστε σε θέση, να εργαζόμαστε σε διμερή βάση για να προστατεύσουμε καλύτερα τον αμερικανικό λαό από κακοήθεις φορείς του κυβερνοχώρου» δήλωσε.

Ο Μπάιντεν πρόσθεσε ότι οι αρχές των ΗΠΑ εξακολουθούν να μαθαίνουν για την έκταση της πρόσφατης μαζικής κυβερνοεπίθεσης σε κυβερνητικά και ιδιωτικά δίκτυα εταιρειών και τις ευπάθειες που εξέθεσε.

Αρκετοί αξιωματούχοι απέδωσαν την εισβολή σε Ρώσους χάκερς, αν και η Μόσχα αρνήθηκε οποιαδήποτε ανάμειξη. Αντιμετωπίζοντας το ζήτημα κατά τη διάρκεια προηγούμενων ενημερώσεων, ο Μπάιντεν απείλησε να αντιδράσει.

Tags:
Τζο Μπάιντεν, αμερικανική κυβέρνηση, εξωτερική πολιτική, Δασμοί, κυβερνοεπίθεση, Ντόναλντ Τραμπ, εμπόριο, Κίνα, Ρωσία, ΗΠΑ
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK