04:42 16 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟY 2021
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
Εμβόλιο κορονοϊού (1058)
0 10
Βρείτε μας

Στη Γερμανία οκτώ άτομα δέχθηκαν πέντε φορές μεγαλύτερη δόση του εμβολίου της Pfizer και οι μισοί κατέληξαν στο νοσοκομείο με συμπτώματα COVID-19.

Σε ένα ατυχές περιστατικό, το οποίο ξεκίνησε ως κίνηση προστασίας από τον κορονοϊό ενεπλάκησαν οκτώ εργαζόμενοι σε γηροκομείο της πόλης Στράλσουντ της Γερμανίας, οι οποίοι έλαβαν εμβόλιο που περιείχε πέντε φορές μεγαλύτερη δόση από την κανονική δόση του φαρμάκου της Pfizer-BioNTech, με αποτέλεσμα οι μισοί να καταλήξουν στο νοσοκομείο με συμπτώματα Covid-19. Η εταιρεία Pfizer ωστόσο επιμένει ότι η μεγαλύτερη δόση είναι ασφαλής.

Το περιστατικό συνέβη σε μια ομάδα υπαλλήλων φροντίδας ηλικιωμένων στη βορειοανατολική πόλη του Στράλσουντ, όταν την Κυριακή τους δόθηκε κατά λάθος πέντε φορές η προβλεπόμενη ποσότητα του πρόσφατα εγκεκριμένου εμβολίου της Pfizer-BioNTech. Τη συγκεκριμένη ημέρα, ήταν η πρώτη ημέρα που η Γερμανία ξεκίνησε να εμβολιάζει τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας και τους υπαλλήλους σε γηροκομεία.

Οι οκτώ εργαζόμενοι έλαβαν πέντε φορές τη δόση των 30 μικρογραμμαρίων (mcg) του εμβολίου, το οποίο πρόσφατα βαφτίστηκε Comirnaty. Τέσσερις από αυτούς νοσηλεύτηκαν ως «προληπτικό μέτρο» μετά από συμπτώματα γρίπης (και Covid-19), σύμφωνα με δηλώσεις που έκανε τη Δευτέρα ο διοικητής της περιοχής Βόρπομεν-Ρούγκεν, Στέφαν Κερθ.

«Λυπάμαι βαθιά για αυτό το περιστατικό», δήλωσε ο Κερθ σε δημοσιογράφους, εκφράζοντας την «ελπίδα» ότι «οι πληγέντες δεν έχουν σοβαρές παρενέργειες».

Καθησυχαστικοί οι υπεύθυνοι για τη μεγαλύτερη δόση

Ενώ η συνταγογραφούμενη δόση για το εμβόλιο Comirnaty είναι μόλις 30mcg, μια εκπρόσωπος της BioNTech επέμεινε πως, οι ερευνητές είχαν πειραματιστεί με «αυξημένες δόσεις» κατά τη διάρκεια των κλινικών δοκιμών και διαπίστωσαν πως δόσεις έως και 100mcg, είναι ανεκτές χωρίς «σοβαρές συνέπειες».

Ωστόσο, πέντε φορές η κανονική δόση θα ήταν 150mcg, που είναι μεγαλύτερη ποσότητα και δεν είναι σαφές εάν κάποια από τις κλινικές δοκιμές είχε δοκιμάσει τόσο υψηλές δόσεις.

Τα άτομα που δέχθηκαν την υπερβολική δόση αποτελούνταν από επτά γυναίκες και έναν άνδρα, όλοι ηλικίας μεταξύ 38 και 54 ετών. Το εμβόλιο χορηγείται πρώτα σε ηλικιωμένους κατοίκους γηροκομείων και εργαζόμενους σε τέτοιες εγκαταστάσεις, με την έναρξη του εμβολιασμού για τον γενικό πληθυσμό να αναμένεται να ξεκινήσει τον επόμενο χρόνο.

Περιστατικά αποτυχημένης αποθήκευσης και απόρριψης φορτίων

Η άφιξη της «φαρμακευτικής» σωτηρίας έχει ήδη αντιμετωπίσει διάφορα εμπόδια ωστόσο, με ορισμένες περιοχές να έχουν απορρίψει φορτία εμβολίων, επειδή υπήρχε η υποψία πως δεν είχαν αποθηκευτεί σωστά, στην εξαιρετικά κρύα θερμοκρασία των -70 βαθμών Κελσίου που απαιτείται για τη διατήρηση της ασφάλειας και της αποτελεσματικότητας του εμβολίου της Pfizer-BionTech.

Επτά περιοχές στη Βαυαρία επέλεξαν να επιστρέψουν 1.000 εμβόλια, αφού τα «κρύα» κουτιά στα οποία έφτασαν, είχαν καταγάψει εσωτερικές θερμοκρασίες έως και 15 βαθμούς Κελσίου, απορρίπτοντας τον ισχυρισμό της BioNTech ότι η σχετικά χλιαρή αποστολή εμβολίων ήταν «πιθανώς εντάξει».

Οι ιατρικές αρχές ανακάλυψαν επίσης τη Δευτέρα ότι, ενώ τα δοχεία εμβολίων έπρεπε να φέρουν πέντε δόσεις, τα φιαλίδια της Comirnaty στην πραγματικότητα περιελάμβαναν περίπου έξι - μια ανωμαλία που απορρίφθηκε ως εσκεμμένη «ελαφρά υπερπλήρωση» από τον κατασκευαστή. Ωστόσο, αξιωματούχοι υγείας της ΕΕ προειδοποίησαν ότι «σε καμία περίπτωση» δεν υπήρχαν υπολείμματα εμβολίων από πολλά δοχεία.

Η επίσπευση των διαδικασιών από την ΕΕ

Ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση αρχικά δίσταζε να σπεύσει την αγορά της Pfizer, επεκρίνοντας μάλιστα τη Μεγάλη Βρετανία που υπερηφανευόταν πως είναι η πρώτη χώρα που προμηθεύτηκε το πειραματικό εμβόλιο, οι ευρωπαϊκές αρχές επέσπευσαν το χρονοδιάγραμμα παράδοσης νωρίτερα αυτό το μήνα όταν τα κράτη μέλη, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας , παραπονέθηκαν για την καθυστέρηση. Οι ευρωπαϊκές χώρες άρχισαν να εμβολιάζουν άτομα το Σαββατοκύριακο, με τις αρχές να συστήνουν σε άτομα άνω των 16 ετών να λαμβάνουν το εμβόλιο διπλής δόσης.

Θέμα:
Εμβόλιο κορονοϊού (1058)
Tags:
συμπτώματα, COVID-19, παρενέργειες, νοσοκομείο, Pfizer, εμβόλιο, πανδημία, Γερμανία, κορονοϊός
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK