00:48 21 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟY 2021
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
Όλες οι εξελίξεις για τον κορονοϊό (1902)
0 00
Βρείτε μας

Οι ΗΠΑ και η Κίνα βρίσκονται σε συνεχή συνεχή αντιπαράθεση όσον αφορά την προέλευση του κορονοϊού με ισχυρισμούς όπως ότι ο αμερικανικός στρατός έφερε τον ιό στη Γουχάν ή ότι απελευθερώθηκε σκόπιμα ή κατά λάθος από κινέζικο εργαστήριο. Καμία από τις αξιώσεις δεν ήταν πειστική και αμφότερες οι πλευρές αρνούνται ότι έχουν κάποια σχέση με τον ιό.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο κατηγόρησε για άλλη μια φορά τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας για ψέματα σχετικά με την πανδημία του κορονοϊού και ζήτησε την άμεση απελευθέρωση της Ζανγκ Ζαν, μιας δημοσιογράφου-πολίτη που φέρεται να φυλακίστηκε για την κάλυψη της πανδημίας στη Γουχάν.

«Το Κομμουνιστικό Κόμμα Κίνας δείχνει για άλλη μια φορά ότι θα κάνει ό, τι χρειαστεί προκειμένου να σωπάσει όσους αμφισβητούν την επίσημη γραμμή του κόμματος, ακόμη και σχετικά με κρίσιμες πληροφορίες για την υγεία» δήλωσε ο Πομπέο την Τρίτη.

«Καλούμε την κυβέρνηση της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας να την απελευθερώσει [την δημοσιογράφο] αμέσως και άνευ όρων» πρόσθεσε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας επικρίνοντας την έλλειψη πρόσβασης ξένων παρατηρητών στη δίκη της.

Αργότερα σήμερα, ο Πομπέο προχώρησε σε ανάρτηση στο Twitter γράφοντας ότι «μπροστά στα ψέματα του Κινέζικου Κομμουνιστικού Κόμματος, το ρεπορτάζ χωρίς λογοκρισία της δημοσιογράφου Ζανγκ Ζαν από τη Γουχάν έδωσε στον κόσμο μια απαραίτητη εικόνα για το ξέσπασμα του κορονοϊού. Θα πρέπει να συγχαίρεται για το θάρρος της, όχι να φυλακίζεται».

Η Ευρωπαϊκή Ένωση εξέδωσε τη δική της δήλωση την Τρίτη ζητώντας την άμεση απελευθέρωση της Ζανγκ, κατηγορώντας τις αρχές ότι την υπέβαλαν «σε βασανιστήρια και κακομεταχείριση κατά τη διάρκεια της κράτησής της» και αναφέροντας ότι ο περιορισμός της έχει οδηγήσει σε «σοβαρή επιδείνωση» της υγείας της.

Τη Δευτέρα, ένα δικαστήριο στη Σαγκάη έκρινε ένοχη την Ζανγκ επικαλούμενο «δημιουργία εντάσεων» στα ρεπορτάζ της σχετικά με τα πρώτα στάδια της διάδωσης του κορονοϊού στην πόλη Γουχάν. Η Ζανγκ καταδικάστηκε σε φυλάκιση τεσσάρων ετών. Πριν ανακοινωθεί η ετυμηγορία της Δευτέρας, η γυναίκα βρισκόταν σε κέντρο κράτησης από τον Μάιο.

Θέμα:
Όλες οι εξελίξεις για τον κορονοϊό (1902)
Tags:
κορονοϊός, ΗΠΑ, δημοσιογράφος, Μάικ Πομπέο, Κίνα
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK