03:21 20 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟY 2021
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 20
Βρείτε μας

Επτά χρόνια διαπραγματεύσεων ανάμεσα σε Βρυξέλλες και Πεκίνο οδήγησαν σε μια κατ' αρχήν εμπορική συμφωνία των δύο πλευρών εν μέσω αντιδράσεων της επερχόμενης κυβέρνησης Μπάιντεν.

Η Κίνα και η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσαν μια πολυαναμενόμενη επενδυτική συμφωνία που επιβεβαιώθηκε από τον πρόεδρο της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ και την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, όπως ανέφεραν μέσα ενημέρωσης την Τετάρτη.

Η Συμφωνία για Επενδύσεις (CAI) συμφωνήθηκε κατ' αρχήν και ήταν από «τα πιο φιλόδοξα αποτελέσματα που η Κίνα έχει συμφωνήσει ποτέ με μια τρίτη χώρα», δήλωσε στους Financial Times ο Βάλντις Ντομπρόβσκις, επίτροπος του εμπορίου της ΕΕ.

«Αναμένουμε ότι οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις θα έχουν μεγαλύτερη βεβαιότητα και προβλεψιμότητα στις δραστηριότητές τους. Έχουμε κάποιες πολύ ευπρόσδεκτες αλλαγές στους κανόνες του παιχνιδιού, διότι για μεγάλο χρονικό διάστημα, οι εμπορικές και επενδυτικές σχέσεις με την Κίνα δεν ήταν ισσοροπημένες» είπε ο αξιωματούχος.

Η συμφωνία πρόκειται να εξαλείψει τα εμπόδια στις εταιρείες της ΕΕ που επενδύουν στην Κίνα και κυρίως σε κοινοπραξίες, σύμφωνα με δήλωση τύπου της ΕΕ. Βιομηχανίες όπως η αυτοκινητοβιομηχανία, η ιδιωτική υγειονομική περίθαλψη, οι υπηρεσίες μεταφοράς αεροδρομίων και οι υπολογιστές θα εξασφαλιστούν, δήλωσε ο Ντομπρόβσκις στους FT, προσθέτοντας ότι θα ενισχυθεί η συνεργασία σε ηλεκτρικά οχήματα και υβριδικούς κινητήρες.

Οι βασικές ανησυχίες στις εμπορικές συνομιλίες ΕΕ-Κίνας περιελάμβαναν τη διαφάνεια στις επιδοτήσεις και την προστασία από την αναγκαστική μεταφορά πνευματικής ιδιοκτησίας και τεχνολογίας, καθώς και εγγυήσεις για τη μη διεξαγωγή διακρίσεων σε σύγκριση με τις κρατικές επιχειρήσεις. Ωστόσο, όλα αυτά τα θέματα επιλύθηκαν στις συνομιλίες, επιτρέποντας στο Πεκίνο να κλειδώσει τα δικαιώματα πρόσβασης στην αγορά της ΕΕ και να ενισχύσει τις βιομηχανίες παραγωγής και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Ο πρόεδρος, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έγραψε στο Twitter ότι η ΕΕ πρέπει να «εμπλέξει» την Κίνα και «όχι μόνο να μιλά από απόσταση». Η συμφωνία υπερασπίστηκε τα συμφέροντα της ΕΕ και θα προωθήσει τις βασικές αξίες της Ένωσης αποτελώντας «μοχλό για την εξάλειψη της καταναγκαστικής εργασίας. Η συμφωνία θα βοηθήσει επίσης και τις δύο πλευρές να επιτύχουν τους στόχους της συμφωνίας του Παρισιού και να προωθήσουν μια πολυμέρεια που βασίζεται σε κανόνες» έγραψε η αξιωματούχος.

Τα νέα έρχονται εν μέσω κατηγοριών από την απερχόμενη κυβέρνηση Τραμπ για φερόμενες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην αυτόνομη περιοχή Ουιγούρων στην Σιντσιάνγκ, με τις εντάσεις να καλλιεργούνται και υπό τον εκλεγμένο πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν. Το Πεκίνο επανειλημμένα έχει αντικρούσει ωστόσο αυτές τις κατηγορίες ως ψευδείς.

Η Ουάσιγκτον «καλωσορίζει τις πρώτες διαβουλεύσεις με τους ευρωπαίους εταίρους μας σχετικά με τις κοινές μας ανησυχίες για τις οικονομικές πρακτικές της Κίνας» ανέφερε την προηγούμενη βδομάδα ο Τζέικ Σουλίβαν, επιλογή του Μπάιντεν για σύμβουλος εθνικής ασφάλειας.

Tags:
Τζο Μπάιντεν, Σι Τζινπίνγκ, επενδύσεις, συμφωνία, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ΗΠΑ, Ευρωπαϊκή Ένωση, Κίνα
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK