20:40 21 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟY 2021
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Η Τουρκία και οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν ακόμη δημιουργήσει μια κοινή ομάδα εργασίας για να συζητήσουν την αγορά της ρωσικών S-400 από την Άγκυρα, αλλά επί του παρόντος διεξάγουν διαπραγματεύσεις για το θέμα αυτό, σύμφωνα με όσα ανέφερε πηγή του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών την Τετάρτη.

Νωρίτερα σήμερα, 30 Δεκεμβρίου, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου ισχυρίστηκε ότι η Άγκυρα και η Ουάσιγκτον είχαν δημιουργήσει από κοινού μια τέτοια ομάδα εργασίας.

«Δεν έχουμε δημιουργήσει ακόμη ομάδα εργασίας για το ζήτημα των S-400, οι τεχνικές συνομιλίες βρίσκονται σε εξέλιξη. Ο υπουργός εννοούσε ότι μια ομάδα εργασίας τεχνικού επιπέδου για το θέμα των κυρώσεων θα συγκροτηθεί από την Τουρκία και τις ΗΠΑ» ανέφερε η πηγή από το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

Σημειώνεται ότι και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, απαντώντας σε ερώτηση της ΕΡΤ, διαψεύδει όσα δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας σχετικά με τη σύσταση κοινής ομάδας εργασίας. Πιο συγκεκριμένα, εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει τέτοια ομάδα εργασίας και τόνισε ότι η Ουάσιγκτον παραμένει προσηλωμένη στην εφαρμογή των κυρώσεων που ανακοινώθηκαν πρόσφατα από τον επικεφαλικής της αμερικανικής διπλωματίας, Μάικ Πομπέο.

Στο πλαίσιο αυτό, υπενθυμίζεται πως τον Ιούλιο του 2019, οι Ηνωμένες Πολιτείες ανέστειλαν τη συμμετοχή της Τουρκίας στο πρόγραμμα των μαχητικών πολλαπλών ρόλων, F-35 λόγω της αγοράς ρωσικών συστημάτων άμυνας S-400. Στη συνέχεια απέκλεισαν εντελώς την Άγκυρα από τη συμμετοχή στο πρόγραμμα.

Νωρίτερα μέσα στον Δεκέμβριο, η Ουάσιγκτον επέβαλε κυρώσεις στην Τουρκία στον τομέα της προμήθειας όπλων στο πλαίσιο της αγοράς των S-400. Ωστόσο, σημειώνεται ότι η Τουρκία συνεχίζει να κατασκευάζει ανταλλακτικά για F-35.

Tags:
Μεβλούτ Τσαβούσογλου, Ρωσία, S-400, ΗΠΑ, Τουρκία
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK