00:41 19 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟY 2021
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 10
Βρείτε μας

Η Ισπανίδα υπουργός Εξωτερικών, Αράντσα Γκονζάλες Λάγια δήλωσε τη Δευτέρα ότι το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ισπανία θα πρέπει να καταλήξουν σε συμφωνία σχετικά με το καθεστώς των συνόρων του Γιβραλτάρ πριν από το τέλος του έτους, προκειμένου να αποφευχθεί ένα «σκληρό Brexit» που θα επέτρεπε την εισαγωγή αυστηρών ελέγχων.

H Ισπανίδα υπουργός Εξωτερικών ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι η Μαδρίτη και το Λονδίνο κατέληξαν σε μια αρχική συμφωνία για το καθεστώς του Γιβραλτάρ μετά το Brexit.

«Δεν υπάρχει πλέον φράκτης. Η συμφωνία Σένγκεν εφαρμόζεται στο Γιβραλτάρ [στις σχέσεις του] με την Ισπανία, πράγμα που επιτρέπει να καταργηθούν οι έλεγχοι ανάμεσα στο Γιβραλτάρ και την Ισπανία, αυτό επιτρέπει να φύγει ο φράκτης» δήλωσε στους δημοσιογράφους η υπουργός Εξωτερικών Αράντσα Γκονζάλες Λάγια.

Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με την Γκονζάλες, το Γιβραλτάρ, ένα βρετανικό υπερπόντιο έδαφος που βρίσκεται στο νότιο άκρο της Ισπανίας, θα παραμείνει μέρος των συμφωνιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως ο χώρος Σένγκεν.

Σχολιάζοντας τη συμφωνία, ο υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου, Ντόμινικ Ράαμπ δήλωσε ότι η Βρετανία παρέμεινε υπέρ της κυριαρχίας του Γιβραλτάρ και δεσμεύεται να μετριάσει τον αντίκτυπο της πλήρους εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ.

Υπενθυμίζεται ότι το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ευρωπαϊκή Ένωση κατέληξαν σε συμφωνία σχετικά με τους όρους της μελλοντικής τους σχέσης στις 24 Δεκεμβρίου, η οποία περιελάμβανε μια ολοκληρωμένη συμφωνία ελεύθερων συναλλαγών και μια σειρά άλλων συμφωνιών σχετικά με διάφορα θέματα, συμπεριλαμβανομένων αυτών που αφορούν την μετανάστευση.

Το καθεστώς ωστόσο του Γιβραλτάρ δεν είχε συμπεριληφθεί στη συμφωνία του Brexit με την Ένωση.

Tags:
Brexit, Ευρωπαϊκή Ένωση, Ηνωμένο Βασίλειο, Μεγάλη Βρετανία, Βρετανία, Ισπανία, Γιβραλτάρ
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK