03:19 20 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟY 2021
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
Από
0 60
Βρείτε μας

Ευχές από τον Καναδά, στέλνει στην Ελλάδα ένας απόδημος Έλληνας. Πώς περνούν εκεί οι Έλληνες και οι Καναδοί τις γιορτινές μέρες εν μέσω πανδημίας και πόσο έχει αλλάξει τη ζωή τους η εμφάνιση του κορονοϊού.

Εδώ και επτά χρόνια ο Νίκος Στράτας ζει στο Τορόντο του Καναδά. Έφυγε από την Ελλάδα στην κορύφωση της οικονομικής κρίσης και έως σήμερα εργάζεται στη Mercedes-Benz.

Όλα κυλούσαν ομαλά και δημιουργικά μέχρι την εμφάνιση του κορονοϊού. 

«Η ζωή έχει αλλάξει αρκετά. Εργάζομαι αρκετές ώρες από το σπίτι. Το να βγω από αυτό και να πάρω αέρα είναι απαραίτητο. Για το λόγο αυτό επέστρεψα το αυτοκίνητο που είχα πάρει με leasing και αγόρασα ηλεκτρικό ποδήλατο. Ακόμα και στους -10, με χιόνια, κυκλοφορώ με αυτό. Είναι τελείως διαφορετική αίσθηση. Ακόμα και με χιόνι τα εκχιονιστικά καθαρίζουν γρήγορα το δρόμο και έτσι αρκετοί άνθρωποι κυκλοφορούν με ποδήλατα η περπατούν. Παρά τις χαμηλές θερμοκρασίες, ο κόσμος δεν αντέχει άλλο κλεισμένος μέσα στα σπίτια και βγαίνει έξω τις τελευταίες μέρες» εξηγεί στο Sputnik.

Οι καναδικές αρχές φαίνεται ότι έχουν λάβει το μήνυμα των ορθοπεταλιών εν μέσω πανδημίας. Το καλοκαίρι έκλεισαν μεγάλο τμήμα του παραλιακού δρόμου τεσσάρων λωρίδων στο Τορόντο για κάποιες ημέρες κάθε εβδομάδα. 

«Ήταν πραγματικά μαγικό να κάνεις ποδήλατο και να μην φοβάσαι για αυτοκίνητα». 

Το Τορόντο στολίστηκε... παράδοξα λόγω κορονοϊού

Το μεγάλο χριστουγεννιάτικο δέντρο στο κέντρο του Τορόντο είναι στολισμένο, αλλά ο κόσμος στους δρόμους είναι πολύ λιγότερος. 

Για τους κατοίκους της πόλης οι γιορτές ήταν πάντα συνώνυμες με τους εορτασμούς στο πεζοδρομημένο Distillery District, μια παραδοσιακή γειτονιά με πλακόστρωτους δρόμους, καλοδιατηρημένα κτίσματα του 19ου αιώνα καθώς και νυχτερινά μαγαζιά. Ήταν η καρδιά της υπαίθριας χριστουγεννιάτικη αγοράς του Τορόντο αλλά και υπαίθριων θεατρικών και μουσικών δρωμένων.

«Κάθε χρόνο είχε μεγάλη κοσμοσυρροή εδώ. Ελάχιστος είναι ο στολισμός και ο κόσμος όμως εδώ φέτος, αφού τα περισσότερα δεν λειτουργούν»

Φέτος όμως οι καναδικές αρχές φαίνεται ότι σκέφτηκαν στολισμό σε μέρη όπου δεν υπάρχουν πεζοδρόμια ώστε να περιοριστούν οι επαφές των πολιτών.

«Κάποιοι αυτοκινητόδρομοι του Τορόντο έχουν στολισμό - υπερπαραγωγή. Σε μήκος 3 χλμ υπάρχουν παντού φωτάκια. Είναι προσβάσιμοι στον κόσμο μόνο μέσω των αυτοκινήτων και οι πολίτες μπορούν να θαυμάσουν τον στολισμό και να φωτογραφηθούν εκεί». 

Σε μια προσπάθεια να περιορίσουν τις μετακινήσεις των πολιτών, οι Αρχές του Τορόντο κατήργησαν τις δωρεάν μετακινήσεις με τα μέσα μαζικής μεταφοράς που παραδοσιακά γινόταν κάποιες εορταστικές μέρες. 

«Οι Πρωτοχρονιές μας είχαν πυροτεχνήματα στο κέντρο του Τορόντο. Φέτος όλα αυτά δεν θα γίνουν. Ποτέ δεν κατέβαινα γιατί είχε πάρα πολύ κόσμο αλλά μπορούσα να τα δω και από το σπίτι μου». 

Εστιατόρια καφέ και μπαρ είναι κλειστά, ωστόσο κάποια λειτουργούν ως take away. 

Όμως κάποια από τα εστιατόρια μοιράζονται τις κουζίνες μεταξύ τους σε μια προσπάθεια μείωσης του λειτουργικού κόστους (προσωπικού, ενοικίων).

«Το ανακάλυψα πριν από λίγες μέρες και έμεινα έκπληκτος. Παραγγέλνεις κάτι από ένα εστιατόριο και σου έρχεται από κάποιο άλλο. Υπάρχουν αντιδράσεις σε αυτό επειδή κάποιοι αμφιβάλλουν για τους μάγειρες και τα υλικά που χρησιμοποιούνται σε αντίθεση με τη γνωστή κουζίνα του εστιατορίου που γνώριζαν καλά. Όλο αυτό μας δείχνει ότι υπάρχει μια νέα μορφή σύμπραξης των επιχειρήσεων. Κάποιες θα κλείσουν και κάποιες άλλες θα επιβιώσουν».

Γήπεδα, αθλητικοί χώροι και πάρκα είναι κλειστά, ενώ απαγορεύονται και οι συναθροίσεις στα σπίτια. 

Τις ημέρες των Χριστούγεννων είχαμε την ευκαιρία να βρεθούμε με τις οικογένειές μας και τους φίλους μας αφού κάποια μέτρα ήταν πιο χαλαρά.

«Όμως γενικά η καραντίνα δεν παρακολουθείται εδώ με τόσο αυστηρό τρόπο. Τώρα είναι πολύ πιο χαλαρή η κατάσταση. Σε ώρες αιχμής υπάρχει κίνηση στους δρόμους. Τα πράγματα ήταν άσχημα στην πρώτη καραντίνα, όπου τα πάντα είχαν ερημώσει. Μένω στο κέντρο του Τορόντο και βλέπω από το παράθυρό μου τους κεντρικούς δρόμους. Ήταν σαν να είχε εκκενωθεί η πόλη». 

Έχει ξεκινήσει ο εμβολιασμός του πληθυσμού και ελπίζουμε ότι θα καλυτερεύσει άμεσα η κατάσταση.

Εδώ τα πράγματα ανοίγουν και κλείνουν μέσα σε όλο αυτό το διάστημα από την αρχή της πανδημίας. Δεν έχουν όλες οι περιοχές του Καναδά καραντίνα, είναι κάτι που επιβάλλεται και φεύγει σταδιακά. 

«Στην περιοχή του Τορόντο, σήμερα επικρατεί lockdown και είναι παράξενο ότι στα σύνορά του με τις γύρω περιοχές από τη μια μεριά του δρόμου όλα είναι ανοιχτά και τα υπόλοιπα κλειστά», μας εξηγεί.

«Οι περισσότεροι κανόνες εδώ έχουν προαιρετικό χαρακτήρα. Μας συνιστούν να μην βγούμε έξω. Δεν ισχύουν οι αντίστοιχες ελληνικές απαγορεύσεις για την κυκλοφορία και με τα SMS. Κάποια στιγμή ελεγχόταν από τις αρχές ο αριθμός των ατόμων στα αυτοκίνητα, κάτι που δεν γίνεται πλέον». 

Από τις συνέπειες της πανδημίας στο Τορόντο φαίνεται ότι οι εταιρείες θα συνεχίσουν να δουλεύουν από το σπίτι. 

«Μεγάλες επιχειρήσεις ξενοικιάζουν ολόκληρους ουρανοξύστες όπου φιλοξενούσαν τα γραφεία τους, αποφασισμένες να συνεχίσουν το σύστημα της εξ αποστάσεως εργασίας. Σε πολλές περιπτώσεις σπάνε τα συμβόλαια της ενοικίασης».

Παράλληλα όπως μας εξηγεί, θα αδειάσουν σταδιακά και τα σπίτια αφού ο κόσμος δεν έχει πλέον την ανάγκη να μένει στο κέντρο για την άμεση πρόσβαση στην εργασία του όπως γινόταν. 

Πώς βλέπει την πανδημία στην Ελλάδα

Παρακολουθώντας τα τεκταινόμενα στη χώρα μας, αναφέρει ότι το άνοιγμα των συνόρων το καλοκαίρι είναι αυτό που έφερε την αύξηση κρουσμάτων στην Ελλάδα.

«Στην αρχή όλοι ήταν περήφανοι για τον τρόπο που διαχειρίστηκε η Ελλάδα την κατάσταση. Ακόμα και η Καναδοί μου έλεγαν θετικά λόγια. Τώρα ακούω πιο αρνητικά πράγματα. Το άνοιγμα των συνόρων για τον τουρισμό έφερε την κάτω βόλτα. Είναι θλιβερό, αλλά καλώς η κακώς η Ελλάδα στηρίζεται στον τουρισμό. Αν της αφαιρούσες τη μεγαλύτερη πηγή εισοδήματος θα ήταν μεγάλο πλήγμα. Όμως από την άλλη υπάρχουν ανθρώπινες ζωές σε κίνδυνο. Δύσκολο να απαντήσω τι έπρεπε να υπεριχύσει τελικά». 

Κλείνοντας εύχεται στην πατρίδα μας καλή χρονιά, ψυχραιμία και υπομονή.

«Πιστεύω ότι η Ελλάδα θα επανέλθει γρηγορότερα από τον Καναδά καθότι τα μέτρα είναι αυστηρότερα σε εσάς, από ότι εδώ. Έρχεται και το εμβόλιο και γνωρίζω ότι πολλοί δεν συμφωνούν με αυτό, αλλά σίγουρα φέρνει ελπίδα. Συνιστώ υπομονή, αφού η Ελλάδα πέρασε μια δύσκολη οικονομική κατάσταση. Πρέπει να είστε όλοι ενωμένοι σε αυτό, αλλιώς δεν θα τα καταφέρετε».

Tags:
πανδημία, ποδήλατο, Καναδάς, πρωτοχρονιά
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK