08:19 20 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟY 2021
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 10
Βρείτε μας

Σε αύξηση του εμπλουτισμού ουρανίου έως και 20% προτίθεται να προβεί το Ιράν, όπως έγινε γνωστό την Παρασκευή (01/01), αφού η ασιατική χώρα ενημέρωσε τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας, σύμφωνα με τον Ρώσο πρέσβη στον εν λόγω φορέα.

O Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) ενημερώθηκε από το Ιράν ότι η ασιατική χώρα σκοπεύει να αρχίσει να εμπλουτίζει ουράνιο με καθαρότητα έως και 20%, δηλαδή φτάνοντας στο επίπεδο πριν από την υπογραφή του Κοινού Ολοκληρωμένου Σχεδίου Δράσης (JCPOA), το 2015, όπως δήλωσε, την Παρασκευή (01/01), ο Μιχαήλ Ουλιάνοφ, Ρώσος πρέσβης στην εν λόγω υπηρεσία.

Συγκεκριμένα, ο Ουλιάνοφ εξήγησε με ανάρτησή του στο Twitter πως έγινε γνωστή η πληροφορία.

​Υπενθυμίζεται ότι, τον περασμένο μήνα, το Ιράν ψήφισε νομοσχέδιο για την αύξηση του εμπλουτισμού του ουρανίου και τη διακοπή επιθεώρησης των πυρηνικών του εγκαταστάσεων από τον ΟΗΕ ως απάντηση στη δολοφονία του πυρηνικού φυσικού, Μοχσέν Φαχριζαντέχ.

Ακόμα, επισημαίνεται πως το Ιράν υπέγραψε, το 2015, το JCPOA με την Κίνα, τη Γαλλία, τη Γερμανία, τη Ρωσία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τις ΗΠΑ και την Ε.Ε..

Ειδικότερα, το εν λόγω έγγραφο απαίτησε από την Τεχεράνη να περιορίσει το πυρηνικό της πρόγραμμα και να υποβαθμίσει τα αποθέματα ουρανίου σε αντάλλαγμα με την ελάφρυνση των κυρώσεων.

Η συμφωνία προέβλεπε, επίσης, την άρση του εμπάργκο όπλων, πέντε χρόνια μετά την έγκριση του JCPOA.

Ωστόσο, το 2018, οι ΗΠΑ αποχώρησαν μονομερώς από τη συμφωνία και επέβαλαν τις κυρώσεις τους εναντίον του Ιράν.

Η Τεχεράνη απάντησε και δεσμεύθηκε να υποχωρήσει σταδιακά τις δεσμεύσεις της και να συνεχίσει τον εμπλουτισμό ουρανίου, υπό την προϋπόθεση πως άλλοι υπογράφοντες της συμφωνίας δεν κατάφερναν να την βοηθήσουν να παρακάμψει τις αμερικανικές κυρώσεις.

Tags:
Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (IAEA), ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, πυρηνικά, ουράνιο, κυρώσεις κατά Ιράν, Ιράν
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK